MARMARA AĞLIYOR DAHA DA AĞLAYACAK

YAYINLAMA:
OECD tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin çevresel performansı incelendi. “OECD Çevresel Performans İncelemeleri: Türkiye” adlı raporda, Marmara Denizi’nin İstanbul ve çevresindeki yerleşim alanlarından “ağır kentsel ve endüstriyel atık su” almaya devam ettiği bildirildi. “OCED’nin Türkiye’nin çevresel durumunun değerlendirildiği raporda, Marmara Denizi’nin Çanakkale ve İstanbul boğazlarıyla birlikte özellikle Atlantik asıllı göçmen kıyı balıklarının Karadeniz ile Ege Denizi arasında gidip gelmeleri için önemli bir “uyum kuşağı” oluşturduğu ifade edildi. Marmara Denizi’ndeki canlı türlerinin artan kirlilik ve sulak alanlarının bozulması nedeniyle tükenme tehdidi altında olduğu vurgulandı. Raporda, şu ifadelere yer verildi.

Bu gün Marmara’da ekonomik değeri olan balık türü 120 civarında iken bu sayı bu gün 5-6’ ya düştü. KRİTİK ALANLAR “Marmara Denizi, Karadeniz’in getirdikleri yanında, İstanbul ve çevresindeki yerleşim alanlarından ağır kentsel ve endüstriyel atık su almaya devam ediyor.

Endüstriyel atık suyun büyük bir kısmı ile önemli miktarda kentsel atık su, halen arıtılmadan deniz suyuna karışıyor. Özellikle, daha yüksek kirlilik kontrolüne ihtiyaç duyulan kritik alanlar arasında Türkiye’nin en önemli sanayi merkezinin atıklarını alan İzmit Körfezi ve Gemlik Körfezi yer almakta”  “ Buralarda ve boğazlarda önemli bir kirlilik kaynağı, giderek artan ağır gemi trafiğine bağlı katı atıkların yanı sıra, sintine ve balast sularının boşaltılmasıdır. Kirlilik kontrol öncelikleri, programlama ve yatırımlar, Marmara Denizi Yönetim Planı çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Yeni atık su arıtma tesislerine büyük çaplı yatırımların yapılması yolunda kara kökenli kirlilik kaynaklarının kontrol altına alınması önemli bir odak noktasıdır.”

TURİZM DE ÖLECEK “Geçtiğimiz 10 yıldaki çabalara rağmen su kalitesi düşmeye devam etmiş, bulanıklık seviyeleri yükselmiştir. Denizdeki izleme istasyonlarının çoğunda biyokimyasal oksijen ihtiyacı ve patojenler tespit edilmiştir. Bu durumun halk sağlığına ve kıyı sularındaki zengin turizm potansiyeli ile kıyıların açıklarındaki adalara getirdiği riskler, yakın vadede kirlilik kontrolüne daha büyük yatırımların yapılması gerektiğini göstermektedir.  14 milyon insanın yaşadığı günde 3 milyon metreküp su kullanılan bu şehirde…

Büyükçekmece’yi tehdit edecek bir kirlilik te Kumkapı Balık Halinin Gürpınar sahiline taşınması olacaktır. Büyükçekme kah yazlık tutup kah askeri kampa geldiğimizde iki balıkçı ismi duyardım gider balık yerdik. Balık Osman ve sonradan öğrendiğim Balıkçı Kenan. En eski balıkçılar idi bakın görün ki nasıl olduysa, Balıkçı Kenan Marmara için Marmara Denizi’nde kirlilik ve iklimsel değişiklikler nedeniyle balık türlerinin her geçen gün azaldığını söylerken,  dev akvaryumlarla Beylikdüzü sahilinde getirdiği balıkları denize bırakmış, denize bırakılan bir kamyon canlı balık tatlı su sazan balığı imiş meğer.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İçsular Biyoloji Anabilim Dalı Hocası  Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, sazanların Marmara’ya bırakılmalarını kınamış sazanlar denizde en çok 2 saatte telef olmuşlardır demiş. Demek ki hepimizin daha bilinçli olup denizimizi korumamız lazım. Ne olur bu yazdan başlayarak benim yaptığım gibi sahildeki uçaktan, zabıtaya kadar olan alanda yürürken yaz pazarcılarının rüzgarla sürüklenen poşetlerini yakalayıp en yakın çöp sepetine atalım. Hepimiz elimizden geleni yaparsak kirliliği azaltabiliriz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *