22 MART DÜNYA SU GÜNÜ VE SU HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER -2-
Sevgili Haberdar Okuyucularımız geçen hafta 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle, ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) Genel Merkezi Çevre Birimini oluşturan, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Avcılar, Bahçeşehir, Beylikdüzü ve Büyükçekmece Şubeleri ile Kuzey Ormanları Koruma Platformu birleşerek 3. Hava Alanı yapılacak sahayı yerinde görmeye gittiğimizi ve gördüğümüz orman talanını anlatmış, sonra su hakkında bilgiler vermeye başlamıştık. İstanbul’u besleyen su kaynaklarının yuvası kuzey ormanlarının acıklı halini ve İstanbul’un 15-20 yıl sonraki nüfusunun çekeceği su sıkıntısını konu ederek su hakkında bilgiler sunmaya başlamıştık. Burada 1-İçme suyunda hangi mineraller var, 2- Evimin yakınında kaynak su var, çok da lezzetli bir zararı var mı?, 3-İşlenmiş su ve doğal kaynak suyu ne demek, 4-Musluktan su içilir mi?, sorularını cevaplamıştık. Şimdi devam edelim.
5-Suyun işlenmiş olup olmadığını nasıl anlarım? Üzerindeki bandın renginden. Nasıl mı? Pet şişenin üzerindeki markanın yer aldığı kağıdın kenarları kahverengi ise işlenmiş, mavi ise doğal kaynak suyu. Bu renkleri belirleyen merci ise sağlık bakanlığı. 6- Mineralli su zayıflatır, hazmı kolaylaştırır mı? Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde soda veya maden sularının genel adı mineralli su oldu. Mineralli su içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkıyor. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde ediliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Taner Damcı mineralli suyun ne hazmı kolaylaştırdığını ne de zayıflattığını söylüyor.
Mineralli suyun içinde su ve tuz var. Bunlar insanın tuz ve su ihtiyacını giderir. Bir kişinin yemekten sonra içtiğinde yediklerinin bastırdığını düşünmesi içindeki tuzdandır. Aynı zamanda mineralli su zayıflatmaz. Damcı mineralli suyun içindeki tuz oranından dolayı tansiyonu yüksek hastaların çok fazla içmemesini tavsiye ediyor. Yaz günlerinde vücut fazla tuz ve su için daha fazla içilebilir. 7- Günde sekiz bardak su içmek mi gerekiyor? Prof. Dr. Taner Damcı sporcu kişiden oturarak çalışan kişiye göre içilmesi gereken su miktarının değiştiğini söylüyor. Fazla su içilmesinin kandaki sodyum miktarını artırdığını söylüyor. Gün içinde tüketilen kahve, çay, bitki çayları, meyve suları da vücudun su ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor. 8- Suyun Ömrü var mı? Her şeyin olduğu gibi suyun da ömrü var.
Pet şişelerdeki suyun bir yılda tüketilmesi gerekiyor. Şişe sularının kapakları alüminyum olduğu için hemen tüketilmesi gerekiyor. 9- “Kaynamış suyun içindeki mineraller ölüyor içmeyin” efsanesi doğru mu? Prof. Dr. Aykut Aytaç “Mineraller canlı mı ki ölsün” diyerek bu efsanenin yalan olduğunu şöyle anlatıyor. “Öyle bir şey yok. Kaynatılan suyun tadı değiştiği için böyle düşünülmüş olabilir. Hatta özellikle yaz aylarında bulaşıcı hastalıklara karşı şüpheli suların kaynatılarak içilmesi gerekiyor. Diğer satın alınan sular için bu geçerli değil.” 10- Suyun pH dengesi ne olmalı?
pH, suyun asit ve baz durumunu gösteriyor. İzin verilen pH değeri 5.5 ile 8.5 arasında olmalı. Prof. Dr. Aykut Aytaç sudaki pH’ın değerlerin dışında olması durumunda insan sağlığını direkt etkilediğini söylüyor. Eğer pH değeri izin verilen değerlerin dışındaysa suyun aşındırıcı etkisi artar, ağır metallerin çözülmesini de artırır. Örneğin bu su borulardan geçerken metallerin çözülmesini sağladığı için ağır metaller suya geçer. Bu da sağlığımızı etkiler. Evet Sevgili Okuyucularım su ile ilgili diyeceklerim bu kadar. Lütfen aldığınız suların bandındaki renklere, pH değerlerine bakın. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.