TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEKLERİ
YAYINLAMA:
Aracı kurum, kredi faiz desteğine esas olan kredinin sözleşmede belirtilen amaçlar için kullandırılmasıyla yükümlü. Kredinin amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde, Bakanlıkça ödenen faiz desteği tutarına ilgili aracı kurumun bu kapsamdaki krediye uyguladığı faiz veya kâr payı oranı uygulanmak suretiyle aracı kurumca tespit edilecek meblağın, 5 iş günü içerisinde bütçeye gelir yazılmak üzere aracı kurum tarafından Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılması gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu meblağlar Bakanlıkça; aracı kurumların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki karşılık hesabından virman yapılarak veya diğer hukuki yöntemler kullanılarak geri alınacak.
Yatırımın herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde yararlanılan kredi faiz desteği tutarı genel hükümler çerçevesinde tahsil edilecek.
İşletme gideri desteği kapsamında; yatırımını tamamlamış ve Genel Müdürlük tarafından tamamlama belgesi verilen küçük işletmelere, belge tarihi esas alınarak ilk faaliyet yılını tamamlamadan başvuru yapılması halinde, belirtilen işletme dönemi harcama kalemleri için en fazla 1 yıl süresince geri ödemesiz destek verilebilecek..
Bu kapsamda, yatırımını tamamlamış küçük işletmelere, belirtilen gider kalemlerinden biri veya birkaçı esas alınarak; “enerji giderleri” Üretim amaçlı yıllık kullanılan enerji bedelinin en fazla % 75’i kadar, “personel giderleri” Yıllık istihdam edilen personel için o yıl uygulanan brüt asgari ücret tutarının en fazla % 75’i kadar ve “kira gideri” yıllık kira giderinin en fazla % 75’i kadar destek sağlanacak.
İşletme gideri desteğinden yararlanan işletmeler, üretim konusu ile ilgili yurt içi ve/veya yurt dışındaki teknoloji, Ar-Ge ve yenilik projeleri bağlamındaki kamu-üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını geliştirmek ve koordine etmek amacıyla bir personel istihdam edebilecekler. Bu personelin maaşının brüt asgari ücret tutarı kadarlık kısmı, 31/12/2023 tarihine kadar Bakanlıkça desteklenecek. Bu amaç doğrultusunda istihdam edilecek personelin; en az yüksek lisans mezunu olması, yatırım konusu ile uyumlu sektör/sektörlerde en az 5 yıl çalışmış olması ve üniversite-sanayi işbirliği, fikri ve sınai mülkiyet hakları, yatırım, devlet destekleri, fayda maliyet analizi gibi konularda bilgi ve deneyime sahip olması gerekiyor.
İşletme gideri desteği sağlanacak yatırımcıya, belirtilen her bir gider kalemi için fatura veya fatura yerine geçen belgeleri beyan etmesinden sonra Bakanlık tarafından ödeme yapılacak.
İşletme gideri desteğinden yararlandırılacak küçük işletmeler Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek..
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *