PASAPORT İŞLEMLERİNDE YENİ UYGULAMALAR-3
YAYINLAMA:
Gemiadamı cüzdanı vermeye yetkili makamlarca düzenlenen gemiadamı cüzdanları, Genel Müdürlükçe yetki verilmiş il emniyet müdürlükleri ile liman başkanlıklarının bulunduğu yetkilendirilmiş ilçe emniyet müdürlükleri/amirlikleri tarafından kayıt ve tahkikat işlemleri yapılarak tasdik edilecek.
Gemiadamı cüzdanı tasdik işlemi için; T.C. Kimlik Numarası bulunan fotoğraflı nüfus cüzdanı, son altı ay içerisinde çekilen 2 adet fotoğraf, müracaat sahibi tarafından doldurulan talep formu, 18 yaşından küçükler için muvafakatname ve ilgili kurum tarafından tanzim edilen gemiadamı cüzdanı istenecek.
Uçak mürettebatı belgesi müracaatları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınacak, tamamlanan müracaatlar tahkikat işlemleri için il emniyet müdürlüğüne gönderilecek.
İl emniyet müdürlüğünce tahkikatları sonuçlandırılan şahısların müracaat evrakları uçak mürettebatı belgesi tanzim edilmek üzere yetkili kuruma gönderilecek.
Tanzim edilen uçak mürettebatı belgesi il emniyet müdürlüğünce kayıt altına alınarak, hologram yapıştırılmak suretiyle tasdik edilir ve kart sahibinin kendisine veya firmalarınca yetkilendirilmiş görevlilerine imza karşılığı teslim edilecek.
Dış temsilcilikler tarafından yapılacak değerlendirmeye göre, geçerli pasaportları olmayan veya bulundukları ülke makamlarınca hakkında sınır dışı kararı verilen kişinin yurda dönüşünü teminen, Kanuna uygun olarak, Seyahat belgesi ve benzeri belgeler düzenlenecek.
Diplomatik pasaportlarla ilgili müracaat işlemleri Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilcilikler tarafından yürütülecek.
Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaportlar İçişleri Bakanlığı adına valiliklerce verilecek. Valiler, bu yetkilerini vali yardımcılarına, kaymakamlara, il veya ilçe birimlerine devredebilecek.
Hususi ve hizmet pasaportlarının müracaat işlemleri, yurt içinde sadece il emniyet müdürlüklerince, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının talimatı ile dış temsilciliklerce yapılacak.
Umuma mahsus pasaportların müracaat işlemleri, yurt içinde il birimlerince, yurt dışında ise dış temsilciliklerce yapılacak..
Pasaport alacak kişinin bizzat müracaatı gerekecek. İlgiliden durumuna göre ; T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı, son altı ay içerisinde çekilen 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport değerli kağıt bedeli ödendi makbuzu, umuma mahsus pasaportlar için harç bedeli ödendi makbuzu, ergin olmayanlar ve kısıtlılar için muvafakat belgesi, kısıtlılar için veli, vasi veya kayyum kararı, varsa daha önce alınmış geçerliliği olan pasaport, diplomatik, hususi ve hizmet pasaportları için talep formu, hak sahibinden dolayı diplomatik, hususi veya hizmet pasaportu alacak ergin olan çocukları için öğrenci belgesi, hak sahibinden dolayı diplomatik pasaport alacak ergin çocuklar için taahhütname belgesi, diplomatik pasaport alacak resmi unvan sahibi için atama, görevlendirme veya olur belgesi, 7 yaşını bitirmiş müracaat sahiplerinden polis makamlarınca verilen parmak izi alındı belgesi istenecek. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak farklı belgelerin istenmesi veya bu belgelerin elektronik ortamda teyit edilmesi ile bunların geçerliliği genelge ile düzenlenecek.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *