SANAYİ SİCİL UYGULAMALARI-2
YAYINLAMA:
Yeni tebliğ kapsamında; kayıt işlemleri üretim yerinin bulunduğu ilin İl Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecek. Bir işletmenin sanayi siciline kaydında Kanunun 1 inci maddesinde yapılan tanım ve bu Tebliğin 12 nci maddesinde belirtilen ürün sınıflaması esas alınacak.
Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen faaliyete başlama tarihinin tespitinde, Sanayi Sicil Bilgi Sistemi şirket kimlik bilgisi bölümünde yer alan ve işletme tarafından beyan edilen üretime başlama tarihi esas alınacak. İl Müdürlüğü gerekli gördüğü takdirde, beyan edilen üretime başlama tarihini tevsik eden ilave belge isteyebilecek.
Bir işletmenin birden fazla üretim yerinin olması halinde her üretim yeri ayrı ayrı sanayi siciline kaydedilecek
Bir işletmenin üretim yaptığı yerin yetersiz olmasından dolayı, üretim yerine bitişik ikinci bir üretim yerinde aynı üretimin yapılması durumunda, ikinci üretim yerine ait kapı numarası da Sanayi Sicil Belgesinde belirtilecek.
Sanayi siciline kayıt için yapılan müracaatın uygun bulunması halinde içeriği ve formatı Bakanlık tarafından hazırlanan Sanayi Sicil Belgesi İl Müdürlüğü tarafından bir nüsha olarak düzenlenecek.
Düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi bir yazı ekinde işletmeye posta ile gönderilir veya yetkili kişiye elden teslim edilecek.
Sanayi Sicil Belgesi tarihi, kayıt için elektronik ortamda veya zorunlu hallerde İl Müdürlüğüne yapılan müracaat tarihi olarak kabul edilecek.
Unvan, fiili üretim yeri adresi ve ürün değişikliği veya ürün ilavesinde Sanayi Sicil Belgesi tarihinde değişiklik yapılmayacak.
Sanayi siciline kayıtlı olan işletmelerin fiili üretim yeri adresi değişikliği, ürün değişikliği veya ürün ilavesi ile unvan değişikliği müracaatlarında Sanayi Sicil Belgesi değişikliği yapılacak.
İşletme ile ilgili değişiklik işlemleri elektronik ortamda işletme tarafından gerçekleştirilecek. Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde değişiklik işlemleri İl Müdürlüğü tarafından yapılacak.
Değişiklik işlemi ile ilgili müracaat evrakı ve Sanayi Sicil Belgesi aslı veya Sanayi Sicil Belgesi kayıp ise gazete zayi ilanı dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilecek.
Fiili adres değişikliği olmayan durumlarda, ilgili idareden alınacak yazı bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilecek.
Yapılan değişikliklerin İl Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde, aynı numara ve tarihli yeni belge düzenlenecek.
Nevi değişikliğinde eski unvanlı kayıt iptal edilecek.
Yeni unvanlı işletmenin kaydı bu Tebliğin 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesinde yapılacak.
Sanayi Sicil Belgesi veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir vize yapılacak. Vizenin düzenli yapılması gerekli bulunuyor. Vize süresi ile ilgili olarak işletmeler elektronik posta yolu ile bilgilendirilecek
Süresinde vize müracaatı gerçekleştirmeyen işletmelerin vize işlemleri, en son müracaat tarihi esas alınarak ve Sanayi Sicil Belgesinde bu tarih belirtilerek gerçekleştirilecek. Bir sonraki vize döneminde ise birinci fıkra kapsamında işlem yapılacak. Geriye dönük vize işlemi yapılmayacak.
Vize için, bir dilekçe ekinde Sanayi Sicil Belgesi aslı ile birlikte üretim yerinin bulunduğu ilin İl Müdürlüğüne müracaat edilecek.
Vize işlemi sırasında, işletme veya zorunlu hallerde İl Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda işletmenin tüm bilgileri güncellenecek. İl Müdürlükleri tarafından Sanayi Sicil Belgesi üzerindeki unvan, nevi, adres ve ürün bilgileri, en son yıla ait yıllık işletme cetvelinde yer alan bilgiler ile karşılaştırılacak. Bilgilerin farklı olması halinde bu Tebliğin 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında işlem yapılacak.
Vize işlemi sırasında, İl Müdürlüğü tarafından gerekli görüldüğü takdirde kontrol amaçlı ilave bilgi ve belge istenebilecek.
İşletme üretim faaliyetine son vermediği sürece Sanayi Sicil Belgesi geçerli olacak.
İşletmenin üretim faaliyetini tamamen sonlandırması halinde, işletme tarafından Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda veya Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde posta yoluyla ya da yazılı olarak İl Müdürlüğüne kayıt iptali müracaatı yapılacak. İptal işleminin tamamlanabilmesi için Sanayi Sicil Belgesi aslı, şayet Sanayi Sicil Belgesi kayıp ise gazete zayi ilanı bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilecek
İki yıl üst üste yıllık işletme cetvelinin verilmemesi halinde, işletmenin faal olup olmadığı konusunda üretim yerinde İl Müdürlüğü tarafından denetim yapılacak. İşletme belirtilen adreste üretim faaliyetinde bulunmuyor ve yeni adresine hiçbir şekilde ulaşılamıyor ise bu durum İl Müdürlüğü tarafından yerinde bir tutanak ile tespit edilecek.
İkinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen durumlarda, faal olmayan işletmenin elektronik ortamdaki kaydı, gerekçesi belirtilerek iptal edilecek. Sanayi sicil kaydının iptaline ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilecek. Kayıt bilgileri elektronik ortamda muhafaza edilecek.
Sanayi sicil kaydı iptal edilen işletmenin unvanı ve Sanayi Sicil Belgesi numarası İl Müdürlüğü web sayfasında yayımlanacak.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *