CHP’nin durumu partilileri tedirgin ediyor…!

YAYINLAMA:
Uzlaşmayla tüzük kurultayı mı olacak?
Kaos giderek büyüyecek mi?
Sav ve ekibi mi kazanacak?
Kılıçdaroğlu ve ekibi mi?
Kim kimi ikna edecek?
Açıkçası blöfler havada uçuşacak.
Tabi bunların cevabını bu gün toplanacak Parti Meclisi’nden önce de alabiliriz sonrada!
Evet; siyasi arenamızın en köklü partilerinden Cumhuriyet Halk Partisi’nin üzerinde bu günlerde yine kara bulutlar dolaşmakta.
Bu duruma nasıl gelindi gerek kendi yorumumuzu gerek basına yansıyan bazı bölümleri sizlerle paylaşalım istedim.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde tüzük değişikliği olağanüstü kurultayda kabul edilirken, yürürlük tarihi Parti Meclisi kararına bırakılmıştı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan seçildiği 33’üncü Olağan Kurultay’da ise tüzük değişikliğinin yürürlüğü ertelenmişti.
Bu gelişmenin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı CHP ’ye yazı göndererek, 33’üncü Olağan Kurultay’ın gündeminde tüzük değişikliğinin yürürlük tarihinin ertelenmesine ilişkin madde olmadığından tüzüğün uygulanması gerektiği uyarısında bulunmuştu.
Bu sebeple CHP’nin kurultayın ikinci gününü tekrarlaması gerektiği iddia edilmişti.
Bu gelişmelerin ardından dün yapılan açıklamada ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya "CHP’nin kurultaya gitmesine gerek yok" açıklamasını yaptı.
 
* * *
Şimdi alınan bu Yargıtay uyarısının nasıl sonuçlanacağı konuşuluyor.
Önder Sav ve ekibi 2008’deki değişikliklerin iptalini isterken, Kemal Kılıçdaroğlu yeni tüzük yapıp yola devam etmekten yana.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında iki gündür toplanan partinin PM ve MYK organları karar aşamasında.
Bir tarafta beyin cim lastiği yapılıyor bir tarafta da restleşmeler baş gösteriyor.
Bunlardan Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasında ilk ciddi restleşme dün yaşandı.
Kılıçdaroğlu’nun MYK’yı Parti Meclisi’nde yenileme formülüne Sav “Tüzük kurultayı toplansın, eski tüzüğe dönülsün” resti çekti. Kılıçdaroğlu da reste restle karşılık vererek “Kurultayı toplayacaksak çarşaf liste ile Parti Meclisi de yeniden
seçilsin” dedi.
MYK’da Yargıtay Başsavcısı’nın uyarısının PM toplantısıyla çözülüp çözülmeyeceği de tartışıldı. Yeni tüzükle yetkilerinin çoğu tırpanlanacak olan Genel Sekreter Önder Sav’ın da aralarında bulunduğu MYK üyelerinin büyük bölümü, PM toplantısında MYK’yı yenilemek yerine olağanüstü tüzük kurultayına gidilmesini ve eski tüzüğe dönülmesini istedi.
Buna karşılık Kılıçdaoğlu “Şimdi MYK’yı yenileyelim seçimden sonra tüzük kurultayı yapalım” dedi. Ancak Sav ekibinin eski tüzüğe dönmek üzere kurultayın hemen toplanmasını istemesi üzerine Kılıçdaroğlu “Peki seçimden önce tüzük kurultayı yapacaksak eski tüzüğe dönmeyi kabul etmem. Birinci gün demokratik bir tüzük hazırlarız ve çarşaf listenin önünü açarız. İkinci gün de, çarşaf liste ile Parti Meclisi’ni yenileriz” restini çekti. 21 üyeli MYK’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sadece 5 üyeden destek geldi. Ve izlenecek yol karara bağlanamadı. CHP’de yeni rotanın belirlenmesi de yarın yapılacak Parti Meclisi toplantısına kaldı. Olağanüstü kurultay kararı alınması halinde CHP’nin önündeki seçenekler şunlar
1. Yeni tüzük yürürlüğe konacak.
2. Yeni tüzüğün ertelenmesine karar verilecek.
3. Yeni tüzükten vazgeçilerek eski tüzüğe dönüş kararı alınacak.
 
* * *
 
Eski tüzük ile yeni tüzük arasındaki bazı farklara gelince!
Yeni tüzük” CHP Genel Başkan Yardımcıları’na özgürlük tanıyor. Her bir genel başkan yardımcısı, atayacağı beş yardımcısıyla ekip çalışması yapma fırsatına kavuşuyor. Genel Başkan, yeni tüzükle, “parti içi dengeleri gözetmek” zorunluluğundan kurtulup “adil davranma” şansına kavuşuyor. “Yeni Tüzük” genel başkanı da özgürleştiriyor.
Yeni tüzüğe göre, genel başkan, tıpkı başbakan gibi, kendi “kabinesi”ni belirleme hakkına kavuşuyor.
“Eski Tüzük”te ise bu hak yoktu. Genel Başkan, yardımcılarını seçerken, listesini Parti Meclisi onayına sunmak zorundaydı. Bu ise, genel başkanı parti içindeki dengeleri gözetmek zorunda bırakıyordu.
MYK'daki son tabloya gelince ise Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin, Süheyl Batum ve İzzet Çetin yeni tüzükle yola devam edelim diyor.
Diğer 17 kişi ise, Kılıçdaroğlu'nun liderliğini istemiyor.
Kılıçdaroğlu bunun üzerine O halde, genel başkanlık seçimine gidelim resti çekiyor.
Önder  Sav ve ekibi ise Deniz Baykal'a tekrar yönelme gayretinde.
Baykal ise Habertürk TV’de katıldığı programda CHP’de genel başkanlık sorunu yoktur ama tüzük kurultayı yapılması şarttır dedi.
 
* * *
Tartışmalar bu şekliyle devam ederken bu durumlara en fazla partililer üzülmekte.
Her CHP’li partinin üst düzey yöneticilerinin bu çekişmelerinden son derece rahatsızlık duymaktalar.
Yaklaşan Genel Seçimler öncesi CHP’nin alternatif iktidar partisi olma arzusunu taşıyan partililer, daha kendi içinde sükuneti sağlayamayan partilerinin bu hedefini  nasıl başaracağı kaygısını taşımaktalar.
Gözler şimdilik Ankara’da.
Bakalım bu kaosu CHP yara almadan atlatabilecek mi?
Yoksa…!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *