İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ -1

YAYINLAMA:
 İstanbul Tahkim merkezi’nin kuruluş ve işleyişine ilişkin 6570 sayılı Yeni İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu 29 Kasım 2014 tarih ve 29190 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. Kanunun amacı, 1. maddede; “yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlamak üzere İstanbul Tahkim Merkezinin kurulması ile Merkezin teşkilat ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek”  olarak belirtiliyor.  Yeni  Kanun 1/1/2015 tarihinde yürürlüğe girecek..
         
Kanunun uygulanmasını sağlamak ve Kanunla kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi İstanbul Tahkim Merkezi kurulmuş bulunuyor.
       
Kanunun uygulanmasında; “Merkez” İstanbul Tahkim Merkezini, “Tahkim Divanı” ise  İlgisine göre Millî Tahkim Divanı veya Milletlerarası Tahkim Divanını ifade ediyor.
       
 Yeni Kanunun 4. maddesinde sayıldığı üzere ; merkezin görevleri  tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin kuralları belirlemek ve hizmetlerin yürütülmesini sağlamak ve tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili tanıtım ve yayın yapmak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik etmek, desteklemek, gerçekleştirmek, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla iş birliği yapmak olarak belirtiliyor.
       
Merkez; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, Millî ve Milletlerarası Tahkim divanları ile Genel Sekreterlikten oluşuyor.
         
Genel Kurul, mesleğinde en az on yıl tecrübeye sahip olanlar arasından;  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ticaret ve sanayi odalarından iki, ticaret odalarından bir, deniz ticaret odalarından bir, sanayi odalarından bir ve ticaret borsalarından bir olmak üzere seçeceği toplam altı, baro başkanlarının baroya kayıtlı avukatlar arasından seçeceği dört,  Yükseköğretim Kurulunun tahkim konusunda tecrübeli öğretim üyeleri arasından seçeceği üç, Türkiye İhracatçılar Meclisinin seçeceği iki, Adalet Bakanlığının idari görevde çalışan birinci sınıf hâkimler arasından seçeceği bir,  Türkiye Bankalar Birliğinin seçeceği bir,  Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin seçeceği bir,  Sermaye Piyasası Kurulunun seçeceği bir,  Borsa İstanbul Anonim Şirketinin seçeceği bir,  Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun seçeceği bir,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun seçeceği bir,  Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin seçeceği bir ve en fazla üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarından birer temsilci olmak üzere toplam yirmi beş üyeden oluşacak.  Bu temsilciler, yukarıda sayılan kurumların yönetim organları tarafından seçilecek. Üyelerin seçildikleri kurumdaki görevleri devam edecek. Baro başkanları kontenjanından seçilecek temsilcilerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından adayların bildirildiği tarihten itibaren on gün içinde Birlik tarafından belirlenen yer ve zamanda baro başkanları tarafından seçim yapılacak. Her bir baro başkanının bir oy kullanabileceği bu seçimde, en fazla oy alan dört aday üye seçilmiş sayılacak.
       
Genel Kurul üyeleri dört yıl için seçilecek. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Üyeliğin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, bu üyenin kalan süresini tamamlamak üzere aynı kontenjandan seçim yapılacak.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *