İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ-2

YAYINLAMA:
Genel Kurulun görevleri ;  Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu üyeleri ile denetçileri seçmek,  Yönetim Kurulu faaliyet raporu ve bilançosu ile Denetçi raporunu inceleyip Yönetim Kurulunun ibrası hakkında karar vermek,  Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin uygulanacak kurallar ile Merkezin işleyişine ilişkin usul ve esasları içeren düzenlemeleri ve bütçeyi inceleyip onaylamak ve  Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve
Danışma Kurulu üyeleri ile denetçilerin huzur hakkı, ücret ve masraflarını belirlemek olarak sayılmış bulunuyor.
         
Genel Kurul yılda bir kez ekim ayında toplanacak. Yönetim Kurulu Başkanı veya Denetçi, gerektiği takdirde Genel Kurulu toplantıya çağırabilecek.
 
         
Genel Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar alacak.
       
Yönetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından dört yıl için seçtiği beş asıl ve dört yedek üyeden oluşacak. Süresi dolan Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilecek. En az üç asıl ve iki yedek üyenin hukuk fakültesi mezunu olması zorunlu. Yönetim Kurulu, hukuk fakültesi mezunu üyeleri arasından bir Başkan seçecek.
       
Yönetim Kurulu en az üç üyenin katılımıyla toplanır ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar alacak. Yönetim Kurulu, toplantılarını elektronik ortamda da yapabilecek.
         
Yönetim Kurulu üyeliğinin herhangi bir sebeple sona ermesi hâlinde, seçimle belirlenen sıraya göre yedek üye kalan süreyi tamamlayacak.
       
Yönetim Kurulu üyelerinin görevi, yeni Yönetim Kurulu oluşuncaya kadar devam edecek.
 
               
Toplantılara mazeretsiz olarak art arda iki kez veya bir yıl içinde üç kez katılmayan Yönetim Kurulu üyesinin görevi kendiliğinden sona erecek.
           
Merkezin icra organı olan Yönetim Kurulunun görevleri ; 9. maddede; tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin uygulanacak kurallar ile Merkezin işleyişine ilişkin usul ve esasları içeren düzenleme taslaklarını hazırlayıp Danışma Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Genel Kurulun onayına sunmak,  bilanço ve faaliyet raporunu hazırlayıp Genel Kurulun ibrasına sunmak, gelecek yıla ait bütçeyi hazırlayıp Genel Kurulun onayına sunmak, hakem ücret ve Merkez hizmet bedel tarifelerini hazırlayarak Genel Kurulun onayına sunmak olarak belirtiliyor.
         
Merkezin idare ve temsili Başkana ait bulunuyor. Başkan, yokluğunda görevlerini yapmak üzere bir Yönetim Kurulu üyesini görevlendirecek..
           
Genel Kurul, üyeleri arasından ya da dışarıdan üçten fazla olmamak üzere bir veya birden fazla kişiyi dört yıl için denetçi olarak seçecek. Denetçinin görevinin herhangi bir sebeple sona ermesi hâlinde kalan süreyi tamamlamak üzere bir yedek denetçi seçilecek.
 
       
Denetçi, Yönetim Kurulunun yıllık faaliyetlerini denetleyerek Genel Kurula sunmak üzere bir rapor hazırlayacak. Birden fazla denetçi bulunması hâlinde rapor müştereken hazırlanacak..
             
Kanunun 11. maddesinde ifade edildiği üzere Danışma Kurulu, Merkezin amaçları çerçevesinde bilgi ve görüşlerinden yararlanılmak üzere tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri konusunda en az beş yıllık tecrübeye sahip on beş üyeden oluşacak. Danışma Kurulu üyeleri, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurul tarafından dört yıl için seçilecek.
         
Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü hâllerde Danışma Kurulunun görüşüne başvuracak.
         
Danışma Kurulu, Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır ve görüşüne başvurulan konularda rapor hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunacak.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *