Müneccim değiliz...
7 Haziran seçimlerine kaldı on gün.
Bu seçimlerin en çok merak edilen soruları:
- HDP barajı geçecek mi?
- AKP tek başına iktidar olabilecek mi?
- CHP ve MHP koalisyon hükümeti kurabilecek oy alabilecekler mi?
...
Diğer küçük partilerden bir sürpriz beklenmiyor ki hep bu soruları duyar olduk.
***
Gelelim bu soruları dilimiz döndüğünce cevaplamaya.
- HDP barajı geçer mi sorusunu daha önce de cevaplamaya çalıştım.
Aradan geçen sürede kısmen bazı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz.
HDP'nin barajı geçip geçmemesi daha önceleri özellikle sol ağırlıklı seçmenlerin demokrasi adına HDP'ye oy verip vermemesine bağlı olarak gösteriliyordu.
Bu durum seçimlere kısa süre kala ise; AKP'nin tek başına rahat iktidar olup olmaması adına HDP'nin barajı geçip geçmemesine bağlı olarak değişti.
Yani aslında AKP'ye zarar vermek isteyenlerin çoğu bu seçimde tercihlerini HDP'den yana kullanacaklar ki baraj oylarının belirleyeceği 55-60 milletvekili AKP'ye geçmesin.
***
Doğrusu bu çerçeveden bakıldığında şayet AKP karşıtı birisi iseniz CHP veya MHP'ye oy vermek yerine sırf AKP'ye zarar veriyim diye HDP'ye oy vermeği düşünmek daha cazip geliyor.
Dolayısıyla sanki giderek HDP'nin barajı aşma ihtimali güçleniyor diyebiliriz.
Peki HDP'ye giden oylar CHP'ye bir zarar verir mi diye sorulursa bu durumun CHP'ye en fazla yüzde bir oranında bir oy kaybı yaşatacağını söyleyebiliriz.
***
- AKP tek başına iktidar olabilecek mi sorusunun cevabı da aslında bir anlamda HDP'nin alacağı oya bağlı olmakla beraber, HDP'nin baraj altında kalması ile buradan gelecek 55-60 milletvekilinin AKP'yi rahatlatacağını söyleyebiliriz.
Ama bu seçimlerde galiba herkesin hem fikir olduğu tek durumun ise; 12 yıldır veya bir başka değim ile 3 dönemdir tek başına iktidar olan ve girdiği her seçimde oylarını artıran siyasi parti olan AKP'nin bu seçimlerde kesinlikle oy kaybedeceği durum olarak göze çarpıyor.
***
Bakın AKP'ye yakınlığı ile bilinen yazarlardan HABERTÜRK yazarı Fehmi Koru 2015 seçim ihtimallerini köşesine nasıl taşımış:
"HDP barajı aşamazsa, çıkarabileceği önemli miktarda milletvekilinin çoğu yerlerini adaylarına bırakacağı için, AKP referandum çoğunluğuna (330) bile erişebiliyor.
Sorun HDP’nin barajı aşması halinde başlıyor: Eski oy başarısını tekrarlasa bile AKP’nin çıkaracağı milletvekili sayısı azalıyor çünkü... Peki ya HDP barajı aşar, AKP ise önceki seçimden daha düşük oy alırsa?
Yüzde 45 mesela? Veya yüzde 44... 43... Ya yüzde 40’a kadar gerilerse AKP’nin oyu?
Olmaz ya, siyasi hayatımızda böyle bir geriye gidişi ilk yaşayacak iktidar partisi AKP olmayacak... 1983 seçimiyle iktidara gelen ANAP, 10. yılını bile göremeden, 1991 yılında, muhalefete geçmesini getiren bir “büyük şok” yaşamıştı. 2 dönem üst üste elinde tuttuğu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehir belediyelerini 1989’da kaybettikten sadece 2 yıl sonra..."
***
Tabi bir tek Fehmi Koru bu kaygıları yazmadı.
Yine AKP'ye yakınlığı ile bilinen yazarlardan Yeni Şafak Ankara Temsilcisi ve yazarı Abdülkadir Selvi, seçimlere 13 gün kalmasına karşın yüzde 14 oranında kararsız seçmen olduğuna dikkat çekerek, “Asıl önemli olan kararsızların önemli bir kısmı AKP seçmeni. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlara indi. Peki AKP seçmenindeki bu kararsızlık nereden kaynaklanıyor? İkili görüntü bir kafa karışıklığına mı yol açtı? Önceki seçimlerde AKP'ye oy veren ama şimdi partisiyle ilişkisini sorgulayan kitle yeniden kazanılmazsa, Türkiye 8 Haziran sabahı koalisyon hükümetine uyanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir” diye yazdı.
***
Gördüğünüz üzere AKP'de her açıdan çatlaklıklar baş göstermiş.
Anketlere de bakacak olursak; AKP açısından en iyi ihtimal HDP'nin baraj altında kalarak % 43 oy ve 324 milletvekili kazanacağı tahmin edilirken, en olumsuz ihtimal ise HDP barajı aşıyor ve AKP 260 milletvekilliğinde kalarak azınlık koalisyon hükümeti kurmakla karşı karşıya kalıyor.
CHP yüzde 30'un üzerine çıkar mı. MHP ne yapar. Diğer küçük partiler ne yapar kimsenin merak ettiği yok.
HDP barajı aşar mı AKP tek başına iktidar olabilecek sayıyı yakalar mı.
Biz tahminde bulunanlar da müneccim falan değiliz.
Yıllardır yazdığımız gibi izlenimlerimizi ve gözlemlerimizi yazıyoruz.
Nasıl ki 2002'de yeni kurulan AKP'nin tek başına iktidara gelebileceğini kimse tahmin etmiyordu ise, şimdi de şayet AKP en son aldığı oy oranından 15-20 puan az alarak yüzde 35-36'lara düşerse kimseler şaşırmasın.
GÜNÜN SÖZÜ:
Yaşamak dönme dolap gibi ise şayet yaşamın bir parçası siyasi tecihler neden olmasın...