BU GÜNLERDE HAVALARA DİKKAT -1-

YAYINLAMA:
Sevgili Okuyucular. 7 Temmuzdan sonra Büyükçekmece’de olamayacağımdan makalemi 4-5 gün önce yazdım. İTÜ’den hocalarımın önümüzdeki günlerde hava sıcaklığı uyarıları sonucu ben de konuya destek olmak istedim. 25 Yıl emek verdiğim, Düzce’de, Sakarya’da, Ayazağa’da, Gümüşsuyu, Taşkışla, Maçka’da binaların yapımı, bakımı, onarımı ve ısıtılması sorumluluğunu taşıdığım İTÜ’yü (İst. Teknik Üniversitesi) çok seviyorum. Hele 1961-1962 den bu yana ruhumu kaplayan çevrecilik, doğa aşkı bu üniversitede tanıdığım, geçirdiği büyük orman yangınından sonra kelleşen Gelibolu Ormanına sağcı-solcu, kız-erkek öğrencileri toplayıp kurduğu kuaförüne kadar her şeyi düşünülmüş kamplarda Gelibolu’yu tekrar ağaçlarına kavuşturan Prof. Dr. İsmail Duman’ı, Çevre uğruna sık sık tartaklanan, mahkemelik olan Prof. Dr. Orhan Kuralı, meteoroloji konusunda bir gerçek bilim adamı, Türkiye Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen’i, Yine meteoroloji konusunda herkes 3 günlük tahminler yaparken 2-3 ay önceden olabilecek hava olaylarını bildiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nu tanıyıp, birebir konuşabildiğim çevre dostu hocalarımı da tanımak beni tam bir çevreci yaptı.


15 gün Bodrum’da olacağım. Türkiye’nin en sıcak yerlerinden biri burası. Hocalar geçen hafta yine uyardılar. Gazetelerde ve televizyonda yayımlandı. Avrupa’da etkili olan aşırı sıcak havanın bu günlerde Akdeniz ve Ege’de 40 derece ve üstü olacak dediler. Yine onların ifadesi sıcaklıkların mevsim normallerinin altında ya da üzerinde seyretmesinin iki nedeni var. Birincisi “küresel ısınma”. İkincisi Doğu Pasifik’te, “El Nino” olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının artması. Bu yıl ben mevsimlerden bir şey anlamadım. Aynı gün terlediğim de oldu, üşüdüğüm de. Aynı gün güneşi gördük ona göre giyindik, yağmur yiyip sırılsıklam eve döndük. Marmara Belediyeler Birliğinde Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar Hanım kızım var tanıdığımda sevmiştim. Kendisini 1-1.5 yıldır görmüyorum ama en azından facebooktan haberleşiyoruz. Onun verdiği”Çevreci Yaşam Kılavuzu” kitabından kısaca Küresel Isınma konusunda bazı bilgiler sunayım size böylece bilgiyi paylaşma görevimi yapmış olurum. Çevre sorunlarının her birinin temelinde çevre kirliliği ve bilinçsizlik yatmaktadır. Yazacağım konuların her biri zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır ve bunlar dünyayı ve geleceğimizi ciddi anlamda tehdit etmektedirler. Aşağıdaki başlıklardan yola çıkarak her birimiz üstümüze düşen sorumlulukları bilip gerekli tedbirleri almalı ve alınmasını sağlamalıyız.



KÜRESEL ISINMA NEDİR? Dünyada yaşayan insanların enerji, tarım ve hayvancılıkla, fabrikaların endüstriyel faaliyetleri ile ve devletlerin alması gereken tedbirleri almaması sonucu her türlü tüketim esnasında başlıca gazların atmosfere salınımı(bırakılması) nedeniyle atmosfer tabakasında biriken bu gazların yeryüzünde yarattığı ısınmadır.



SERA GAZI NEDİR? Dünyayı saran atmosferdeki gazların yarattığı ısınma, dünya üzerinde bir sera etkisi yaratmaktadır. Bu etkiye neden olan gazların sebep olduğu oluşuma sera gazı denir. Sera gazlarının en önemlileri karbondioksit, metan, diazotmonooksit, ozon, hidroflorokarbonlar, perflorokarbonlar, kükürtheksaflorid tir. Bu sera gazlarının önemli bir bölümü fosil yakıt (petrol, petrol türevleri, doğalgaz ve kömür) kullanımı, tarımsal faaliyetler ve ormanlık alanların azalmasından kaynaklanmaktadır. Sevgili okuyucular okullarda da anlattığımız bu konular haftaya İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR? KARBON AYAK İZİ NEDİR? ATIK BERTARAFI NEDİR? ÇÖPLERİ NİÇİN AYRIŞTIRIYORUZ? Konuları ile devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *