SOĞUK GERÇEĞİN PEŞİNDE
YAYINLAMA:
Yeryüzünden yukarılarda uydular bölgenin görüntülerini toplayıp buzulların yerini saptıyor. Araştırmacılar, elde ettikleri verileri internet aracılığıyla, birbirleriyle ve ülkelerindeki bilim insanlarıyla paylaşıyor. Derlenen bu bilgiler bir araya toplanınca, küresel ısınma olarak da adlandırılan iklim değişikliğinin bu en ücra kıtaya olan etkilerini öğrenmemizi sağlıyor. Bu çalışmalar kısaca ClicOPEN denilen Climate Coastal Peninsula (Yarımada Kıyı İklimi) projesinin bir parçası ve Uluslararası Kutup Yılı kapsamında yürütülen birçok bilimsel projeden biri. 2007-2009 yılları arasında dördüncüsü gerçekleşen Uluslararası Kutup Yılı (UKY) dünya kutuplarındaki yaşam, iklim ve buz hakkında daha çok şey öğrenmeyi hedefleyen uluslararası ve uzun dönemli bir çalışmadır.
Son yıllarda, küresel ısınma hem kutup bölgeleri hem de dünyanın geri kalanı için önemli bir sorun haline geldi. Son 50 yıl içinde Antartika’nın bazı kesimlerinde hava sıcaklığı yaklaşık 2.5 derece arttı. Bu artış geçen 500 yıl içinde bilinen tüm sıcaklık artışlarından fazla. Antartika hala buzlarla kaplı bir yer. Bazı yerlerde ısı ortalama eksi 22 derece santigrat. Ancak, yakın geçmişteki sıcaklık artışı bu kıtanın buzullarından bir kısmını eritmiş. Eriyen buz kütlelerinden biri neredeyse Türkiye’nin yarısı kadar. ClicOPEN araştırma ekibinin başında, Alfred Wegener Kutup ve Deniz Bilimi Enstitüsü araştırmacılarından Doris Abele var. Dr. Abele, ekibinin ana amacını, “Isınan havanın buzulları nasıl etkilediğini ve Antartika Yarımadası’ndaki kara ve okyanus yüzeylerinde ne gibi değişikliklere neden olduğunu öğreneceğiz,” diye anlatıyor.
Bu araştırma ekibinde, ABD, Kanada, İspanya ve Rusya’nın bulunduğu 16 ülkeden araştırmacılar var. Araştırmacılar ClicOPEN araştırmasının sonuçlarından yaralanarak, sıcaklık böyle artar ve buzlar erimeye devam ederse neler olabileceğini anlamaya çalışacak. Dr. Abele “Dünyanın ücra köşelerindeki buz kalkanlarının ve buzulların erimesi durumunda, dünyadaki sistemlerin nasıl etkileneceğinin farkına varılması çok önemli” diyor. Görüyorsunuz sevgili okuyucular yarınların neler getireceğini dünya bilim adamları araştırıp duruyor. Biz işi Allaha havale etmişiz başımıza gelecekleri “Allah bilir” deyip geçiyoruz. Allah bu aklı bize niçin vermiş düşünmüyoruz. Bu araştırmacılar da İmam Hatip Okullarından çıkmıyor. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *