KOSGEB palavrası!

YAYINLAMA:
Bugünlerde çok kişinin ağızından duyarız.
Kendi işini kurmak isteyen, ev hanımlarına, sanatkarlara, küçük esnafa devlet kredi açıyor.
Elli bin lira geri ödemesiz hibe, 100 bin lira da faizsiz 2 yıl sonra geri ödemeli kredi sağlıyor.
Böylece hayalindeki kendi işini kuruyorsun.
Peki herkesin dilinde olan bu hizmetten faydalananı gördünüz mü!
Ben görmedim.
Bu yazıyı yazma sebebim de o!
*
Kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı; Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi işletmelerinin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş bir kuruluş.
Bu projesin amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak.
*
Peki kimler bu hizmetten yararlanabilir dersiniz?
KOSGEB tarafından üniversitelerde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programından mezun olan veya KOSGEB tarafından verilen iş kurma danışmanlığı veya uygulamalı eğitim desteğini alanlar.
KOSGEB'in işbirliği ve denetimi çerçevesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, İŞKUR, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, belediyeler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları tarafından ulusal ve uluslararası projeler kapsamında düzenlenen girişimcilik eğitimine katılanlar.
İş Geliştirme Merkezlerinde (İŞGEM) yer alan girişimcilerden son bir yıl içinde işletmesini kuranlar.
*
Peki bölgemizde hangi belediyede, hangi kurumda gördünüz bu faaliyetleri.
Açıkça ben görmedim.
Gören bilen varsa lütfen söylesin.
Peki neden girişimlerde bulunulmuyor.
Kimse kendi işini kurmak mı istemiyor yoksa işin içinde rant olmadığından sorumluluk sahipleri görevden mi kaçıyorlar.
*
KOSGEB kredilerinden destek almak için izlenecek yol ise şöyle.
1. Aşama - KOSGEB veritabanına kayıt: KOBİ'lerin online işletme kaydı oluşturması ve KOSGEB Bilgi Sistemi (KBS) şifresi edinmeleri sürecidir. KOSGEB Bilgi Sistemi girişi http://destek.kosgeb.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.
2.Aşama - KOBİ Beyannamesi ve Bilgi Dökümanı Hazırlama ve Teslimi:
KOBİ'lerin KOBİ Tanım yönetmeliğine göre işletme ölçeğini beyan edildiği ve faaliyette bulunulan sektörün seçildiği bir bölümdür. İlgili bölüm doldurulduktan sonra bağlı bulunulan KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğüne teslim edilmelidir.
3.Aşama - Destek Programı Başvurusu ve Taahhütname: KOBİ Beyannamesi onaylanan işletmeler aynı anda 3 programdan yararlanabilirler. KOSGEB Bilgi Sistemi (http://destek.kosgeb.gov.tr) üzerinden faydalanılmak istenilen program başvurusu hazırlanabilir.
4.Aşama - Destek Başvurusu Hazırlama ve Teslimi: Program başvurusu onaylanan KOBİ'ler KOSGEB Bilgi Sistemihttp://destek.kosgeb.gov.tr) üzerinden destek başvurusu oluşturabilirler.
5.Aşama - Destek Ödeme Talebi Oluşturma ve Dosyanın Teslimi: Destek Başvurusu onaylanmış KOBİ'ler, KOSGEB Bilgi Sistemi(http://destek.kosgeb.gov.tr) üzerinden ilgili desteğe ait ödeme talebi oluşturabilirler.
*
Görüldüğü üzere şayet yaşadığınız yerde KOSGEB destek programı, kursları, şubeleri yoksa bu destekten yararlanmak mucizelere bağlı.
Bunun için de iyi bir hizmet gibi görünen KOSGEB kredi desteklerinden kimse faydalanamıyor.
*
Önerimiz nedir derseniz;
1- Acilen belediyeler ve yetkili kurumlar KOSGEB kursları açmalılar.
2- Vatandaşı bu konuda bilgilendirici seminerler, toplantılar düzenlemeliler.
3- Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına KOSGEB konusunda yetkiler verilmeli, eğitimler verilmeli, şubaler açılmalı.
4- Ülke genelinde hemen her ilçede Esnaf ve Sanatkarlar Odaları var ama çok az sayıda KOSGEB yetkilileri var. Hizmeti getirenler şayet samimilerse hizmeti vatandaşa daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmanın yollarını da aramalılar. Bu yolların başında da KOSGEB, belediyeler ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliktelikleri olmalı.
5- Günümüzde kendi işini kurmak isteyene 50 bin lira hibe ve 100 bin lira 2 yıl geri ödemesiz destek az bir destek değil. Ancak bu destek lafta kaldıktan sonra bir anlamı yok. Lafta kalmıyor vatandaşa sunuluyor diyenlere soumuz, hani nerde?
6- Önemli olan proje üretmek değil, o projeyi sonlandırmaktır. Kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı çok iyi bir proje ama aradan yıllar geçmesine rağmen hala askıda kalan bir proje. Yaygınlaştıırlmalı, kolaylaştırılmalı, teşrif edici sunumlar da yapılmalı.
7- Bu da vatandaşımıza önerimizdir. Duyduğunuz bir devlet destekli projenin, hizmetin, kurulan kuruluşların takipçisi olun. Kulaktan duyma alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Araştırın, soruşturun, girişimci olun, gözünüzü, kulağınızı, ufkunuzu açın. Zaman yan gelip yatma zamanı değil. Haklarınızın takipçisi olun. Böylece ortaya atılan hizmetlerin palavrada kalmamasını en iyi siz sağlarsınız...
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *