MHP'nin yeni lideri kim olur!

YAYINLAMA:
 Milliyetçi Hareket Partisi genel başkan adayları bir diğer anlamda muhalifleri yeterli imzayı topladıktan sonra işin mahkeme kısmını da geçerek partiyi olağanüstü kurultaya taşıma yolunda önemli adım attılar.
Muhalifler bu adımı atadursun mevcut Genel Başkan Devlet Bahçeli; bu iş o kadar kolay değil, partiyi onlara teslim etmem, biz de mahkeme yoluna gideceğiz diyor.
Gelin görün ki daha önce Saadet Partisi ve CHP'de de benzer durum olmuş ve yargıtay kararı beklenmeden olağanüstü kongre yapılmış.
*
Neyse bunu zaman gösterecek.
MHP'de olağanüstü kurultay mı olur.
Olağan kurultay mı olur bilemeyiz.
Ancak kesin olan bir şey var ki o da şu; Devlet Bahçeli ciddi bir prestij kaybına uğramıştır.
Gelin biz MHP'de yeni genel başkan kim olur onu konuşalım.
*
Önce şuradan başlayalım.
Son yıllarda önemli hatalı kararlara imza atan yargımız, Ak Parti iktidarı Devlet Bahçeli'den yana tavrının kabul gördüğü bir ortamda, MHP'nin genel başkan değişikliğine büyük bir ihtimal ile sebep olacak olağanüstü kurultay yapılmasına olanak sağlamıştır.
Bu karar yargı bağımsız mı değil mi yönündeki eleştirileri başka bir boyuta taşımak adına önemlidir.
Demek ki hala yargı organlarımızda adaletten yana da tavır koyan hukukçularımız da yok değil.
Bu durum hepimiz adına sevindirici.
Gelelim MHP'nin olası genel başkan adaylarına.
*
Meral Akşener: Kimilerine göre yeni bir Çiller vakası. Kimilerine göre MHP gibi bir partiyi Asena'lar yönetemez iddiası. Kimilerine göre ise erkek hegomanyasının en yoğun olduğu bir siyasi harekette kadın genel başkanın çok zorlanacağı tahminleri.
Ancak bütün bunlara rağmen şuanda MHP tabanında en çok destek gören aday Meral Akşener olarak göze çarpıyor.
*
Eski İç İşleri Bakanı oluşu nedeniyle devlet geleneğini bilmesi, üç dönem mecliste bulunması sebebiyle ve meclis başkan vekilliği yapması sebebiyle TBMM kültürüne hakim oluşu, doğaçlama yaparak yaptığı konuşmalar ile hitabet yeteneğinin var oluşu, Anadolu doğumlu, Tarakya'da tanınırlığı, ülkücü camiadan gelişi sebebiyle tüm Türkiye'yi kucaklayıcı özelliklere sahip oluşu, partinin batıya yüzü dönen ve tüm kesimlere hitap eden ismi olarak lanse ediliyor.
Bu ve benzer özellikler bakalım uzun süredir MHP Genel Başkanlığı’na yakıştırılan, Meral Akşener'i rakiplerine oran ile bir adım öne taşıyacak mı?
*
Sinan Oğan; Genel başkanlığa adaylığını ilk açıklayan isim.
Bir dönem milletvekilliği yapmasına rağmen, genç yaşına rağmen, bir çok STK yöneticilik yaptığından dolayı tanınırlığı fazla. Eğitimi, diksiyonu, hitap özelliği, ekonomik özgürlüğü genel başkan olacak yaklaşımlara uygun. Diğer adaylar arasında Akşener'den sonra parti tabanından destek alan ikinci isim.
Yakın çevresi onu “Demokrat milliyetçi” olarak tanımlıyor.
Kadın ve gençlere partide daha çok ve daha aktif rol verme vaadinde bulunan Sinan Oğan’ın da MHP'ye yeni genel başkan olma şansı diğer rakipleri oranında.
*
Koray Aydın: Milliyetçi Hareket Partisi’nin ve ülkücü camianın en iddialı isimlerinden biri oldu. Alparslan Türkeş’in son genel sekreteriydi. Bahçeli’nin Genel Başkanlığa gelişinde yönetimden O’na destek veren tek isimdi. Ancak sonrasında Bahçeli ile yıldızı çoğunlukla hiç barışmadı. 2009 yılında Devlet Bahçeli’ye karşı Genel Başkan adayı oldu, seçilemedi. 2012 yılında yeniden aday olarak çıktı Bahçeli’nin karşısına. Aldığı oy önemliydi, 1241 delegenin 441’inin oyu ile Genel Başkan seçilemedi ancak iddiasını bir kez daha ortaya koydu. Sonra Bahçeli ile arası kısmen de olsa düzeldi. 2015 yılında yapılan iki seçimde de aday oldu. 7 Haziran’da seçildi, partinin Meclis Başkanvekili oldu. 1 Kasım seçimlerinde ise yine memleketi Trabzon’dan adaydı ama tüm Türkiye’de olduğu gibi partinin Trabzon’daki oyu da düştü. Aydın seçilemedi.
MHP tabanında "geleneksel ülkücü" olarak tanımlanan, ülkücü camiada aktif siyasete çok genç yaşta katılmış Koray Aydın'ın en büyük handikapı daha önce aday olup kazanamaması.
*
Ümit Özdağ: Şahsen benim en çok tanıdığım, takip ettiğim ve görüşlerinin bazılarına katıldığım MHP'lilerden birisidir.
Televizyonda kendisini izlettiren, yorumları ile objektif bakış açısı sergilemeye çalışan entellektüel birikime sahiptir.
Adaylık konuşmasında; "Eğer kurultayda beni genel başkan seçerseniz, mevcut genel başkan adaylarını divanda görmek isterim, çünkü hepsi müstesna insanlar, harekete faydaları büyük. Onun için birlikte olmalıyız" ifadesini kullandı.
MHP olağanüstü kongre sürecine başladığında diğer üç aday ortaya çıktıktan çok sonra adaylığını açıkladığı için aklıma; 'Bahçeli taraftarlarının ortaya çıkardığı aday' tesbitini de getirmişti.
Hala o fikrim ağır basıyor.
Bakalım kongre sürecinde göreceğiz. Şayet diğer adaylar bir birleri lehine çekilmeye başlarlar ise en Ümit Bozdağ'ın yarışı en sonuna kadar tek başına götüreceğini tahmin ediyorum.
*
Evet bu yazımızda dilimiz döndüğünce Milliyetçi Hareket Partisi olağanüstü kongre sürecinden ve mevcut adaylardan bahsettik.
MHP'de bir genel başkan değişikliği görülüyor.
Açıkçası bunu da çoktan hak ediyor parti.
Zira 18 yıldır bu görevde bulunan Devlet Bahçeli son dönemlerde üst üste bir kaç defa mevcut iktidardan yana tavırlar sergileyerek partililerin tepkisini çekmiş ve bu görevde kendi sonunu hızlandırmıştı.
*
Milliyetçi Hareket Partisi Türkiye'de çok önemli siyasi partilerimizden birisi.
Dolayısıyla bu önemli partide görevlerde bulunan herkes çok dikkatli olmalı.
Hele hele genel başkan görevinde bulunan bir isim çok daha fazla dikkat etmeli.
18 yıldır bu görevdesiniz, partinizin elle tutulur bir başarısı yok.
Yerel seçimlerde yerlerde sürünen sonuçlar alıyorsunuz.
İktidarda yoksunuz.
Koalisyonda yoksunuz.
O zaman orada bulunmanın çok fazla bir anlamı olmamalı.
*
Siyaset başarıya endeksli bir iştir.
Başarı yoksa siz de olmamalısınız.
Nitekim parti tabanı da bunun farkında çoğu parti üst düzey yöneticileri de.
Bahçeli ve ekibinin çok daha fazla yıpranmadan partiyi kurultaya taşıması ve yeni yönetime teslim etmesi en doğrusu seçenektir...
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *