Eğitim ve Sınavlar
İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK
VE EĞİTİMLERİ-6
Eğitim ve Sınavlar
Bakanlıkça belirlenecek eğitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşacak Eğitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamayacak. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilecek. Uygulamalı eğitimler işyeri hekimi bulunan bir işyerinde yapılacak
İşyeri hekimleri belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek bilgi yenileme eğitimine katılmak zorundalar. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olamayacak.
Eğitimi tamamlayan adaylara eğitim kurumları tarafından, eğitim katılım belgesi düzenlenecek. Bu belgeler, eğitimin tamamlanmasından itibaren en geç 10 gün içerisinde Bakanlığa gönderilecek.
Eğitim katılım belgesi Bakanlığa gönderilmeyen adaylar sınava katılamayacak, yenileme eğitimine katılma zorunluluğu bulunanların ise vize işlemleri yapılmayacak.
Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak.
Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday takip eden sınavlardan birine daha katılabilecek. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorunda bulunuyor.
Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak, itirazlar sınavı düzenleyen kurum tarafından sonuçlandırılacak.
İşyeri hekimliği belgesi almak isteyen ve sınavda başarılı olan adayların belgelendirme başvurularının değerlendirilmesi amacıyla, her aday için açılacak dosyanın elektronik ortamda veya yazılı olarak eğitim kurumları tarafından, eğitim programlarına katılmadan doğrudan sınava girecek olan adayların ise Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen nitelikleri haiz olduklarını gösteren belgelerin şahsen veya posta yoluyla Genel Müdürlüğe ibraz edilmesi gerekiyor.
İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitici belgesi almak isteyenlerin belgelendirilmesinde ; geçerli işyeri hekimliği belgesine sahip olanlar için; pedagojik formasyon veya eğiticilerin eğitimi belgesi ile iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl tecrübeye sahip olduklarını gösteren belge ile Bakanlıkça ilan edilen eğitim programlarına uygun alanlarda üniversitelerde ders vermiş olanlar için; hekim olduklarını gösteren lisans diplomaları ve Bakanlıkça ilan edilen eğitim programlarına uygun alanlarda en az dört yarıyıl ders verdiklerini gösteren rektörlük onayını içeren resmi yazıların asıllarının şahsen veya posta yoluyla Genel Müdürlüğe ibraz edilmesi gerekiyor..
Bu belgelerin aslı ile birlikte örneğinin getirilmesi halinde eğitim kurumları tarafından tasdiki yapılacak. Başvuru sırasında gerçeğe aykırı belge ve beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları reddedilecek. Bu durumun sonradan tespiti halinde eğitim, sınav ve belgeleri geçersiz sayılacak.
Yetki alan eğitim kurumları, yetki aldıkları yerde Bakanlıkça yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremeyecek ve faaliyette bulunamayacaklar.
TSM ve eğitim kurumları tarafından başvuru dosyasında beyan edilen hususlarda Bakanlık onayı alınmadan hiçbir şekilde değişiklik yapılamayacak.
Bakanlık, hizmetin etkin ve verimli bir şekilde verilip verilmediğinin izlenmesi amacıyla kendi görev ve yetki alanına giren konularda TSM ve eğitim kurumlarını denetleyecek.
Yönetmelikte belirtilen çalışma sürelerinin tespitinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları, diploma veya mezuniyet belgelerinin doğruluğunun tespitinde Yükseköğretim Kurulu kayıtları esas alınacak.
TSM ve eğitim kurumlarında görevlendirme zorunluluğu bulunan personelin işten ayrılması durumunda üç işgünü içinde durum Genel Müdürlüğe yazı ile bildirilecek. 30 gün içerisinde bu kişilerin yerine aranan niteliklere sahip personel görevlendirilmesi ve Genel Müdürlüğe bildirilmesi zorunlu bulunuyor..
TSM’lerde görev yapan işyeri hekimleri başka birimlerde görevlendirilemeyecekler.
Belge almak veya vize işlemlerini yaptırmak isteyen kişi ve kurumların; Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygunluk sağlamaları ve Bakanlıkça belirlenen belge veya vize ücretini ödemeleri gerekiyor.
Yetkilendirilen kurumlar beş yılın tamamlanmasına en fazla altmış, en az kırk beş gün kala vize işlemleri için Genel Müdürlüğe müracaat edecek. Eksikliği bulunmayan kurumların vize işlemleri vize süresinin bitiminden önce Genel Müdürlükçe sonuçlandırılacak. Bu süreler içinde müracaat etmeyen ve vize süresi sona erdikten sonra vize işlemlerini tamamlamamış olanların yetki belgeleri iptal edilerek durum on gün içinde yazı ile bildirilecek.
Yetki belgesi sahipleri, herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmaları halinde otuz gün içerisinde yetki belgelerinin asıllarını Genel Müdürlüğe iade edecekler.