Saint Büyükçekmece

YAYINLAMA:
Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusca'da 'aziz' anlamına gelen 'saint' kelimesi Türkçe’de ise 'ermiş' anlamı taşıyor.
Bu ülkeler genelde o kentin ismini taşıyan kahramanları da 'St Petesburg'da olduğu gibi, ismin başına 'saint'in kısaltılmışı olan, 'ST' getirerek telafuz ederler.
ST Tropez.
ST Valantina.
ST Cloud.
ST Louis Senegal
ST Brieuc.
ST Pierre bunlardan bazıları.
*
Bunlardan birisi de Saint Stephan Katedrali'dir.

mehmet mert

Aziz Stephan Katedrali Avusturya'nın başkenti Viyana'nın merkezinde bulunan, 1147 yılında inşa edilmiş olan, Viyana'nın en önemli simgesi durumundaki katedraldir. Osmanlı İmparatorluğu tarafından tarihinde iki kere kuşatılmıştır olan katedral, Viyana‘nın kalbi Stephansplatz’de yer alıyor. Katedral her yıl dünyanın dört bir yanından 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor.
1147 yılında yapılan ve Viyana’nın en önemli simgesi olan katedral, Avusturya’nın ve Avrupa’nın en önemli yapılarından biri. Üzerinde bulunduğu meydana kendi adını veren katedralin Güney Kulesi’ne çıktığınızda muazzam bir Viyana manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.
*
Ne alaka mı dediniz.
Şu alaka:
Üç dört yıl gecikmeli de olsa bu hafta hizmet vermeye başlayan Büyükçekmece'nin yeni belediye binasının, Avusturya’nın başkenti Viyana Belediye Sarayı olarak bilinen binasından esinlenerek yapıldığını biliyoruz.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün binanın yapımına başladığı günlerde düzenlenen tanıtım toplantısında şunları söylemişti: “Büyükçekmece halkının yeni evini kısmetse birlikte açacağız. Avrupa'da City Home olarak telaffuz edilen belediyeler halkın evi olma özelliği taşırken, proje niteliğine göre saray olma özelliğini taşıyor. Binada; Paris, Prag, St Petesburg, İspanya, Roma ve Selçuklu mimarisinden esintiler olacak. Amacımız bu binanın 10 şiddetinde bir depreme dayanması ve 1000 sene sonra dahi Büyükçekmecelilere hizmet verebilecek tarihi eser olma  özelliği taşımasıdır. Bu projenin olmazsa olmazı ise binada bulunan kuledir. Dünyadaki bütün hizmet binalarında kuleler var. Biz de projemize bunu dahil ettik.”
*
Yan tarafta fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere bina, Viyana Belediye Sarayı'nı çok anımsatıyor.
Akgün Avrupa'da City Home olarak biliniyor diye adlandırıyor.
Viyanalılar bu binaya, City Hall Viyana diyor.
Aynı şey.
Bina Viyana'da birçok anıtsal yapılar arasında en görkemlilerinden biridir. Friedrich Schmidt (1825-1891) tarafından, Saint Stephan Katedrali'inden de esinlenerek tasarlanmış olup, 1872 ve 1883 arasında inşa edildi. City Hall gotik katedraller benzer bir kule ile, gothical tarzında inşa edilmiş. Bugün City Hall Viyana belediye idaresinin merkezidir. 2000'den fazla kişi binada çalışır. Ziyaretçiler sık sık basın toplantıları, konser gibi çeşitli etkinlikler için burada buluşarak hoş vakitler geçirirler.
*

büyükçekmece belediye binası

Teklifimiz şu.
Eleştiri haklarımız saklı kalmakla beraber ortaya güzel bir eser çıkmış.
Dün yaklaşık bir saat yeni binayı bu binanın yapımında büyük çaba sarf eden Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Maksude Sak ile birlikte dolaştık.
Binada dışarıdan şaşaalı gözükmesine rağmen iç tasarımında gayet uyumlu ve sade bir işçilik sergilenmiş.
Gerek çalışanlar rahat bir ortamda çalışacaklar gerek belediyeye işi düşen insanlar daha hızlı ve daha sağlıklı hizmet alacaklar.
Özellikle çok amaçlı salon biraz daha geliştirilerek gerçekten çok amaçlı olarak ilçe halkının hizmetine sunulur.
Binada geçen gün yazımızda belirttiğimiz belediye meclis grup odaları olduğunu öğrendik.
Ancak daha önce açıklanmasına rağmen, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, toplumun değişik kesimlerinin temsil edildiği birer bürolarının olmadığını gördük.
Umarız bu eksiklik de düzeltirlir.
Diyeceğimiz şu ki; yazımızın başında belirttiğimiz Saint Stephan Katedrali veya Viyana Belediye Sarayı kadar olmasa da bu binanın çevresi veya özellikleri artırılarak Uluslararası turizmcilere açılabilinir.
Hani yazımızın başlığında belki espri gibi algılansa da 'Saint Büyükçekmece' veya 'Aziz Büyükçekmece' adı verilebilir binaya.
Neyse bizden söylemesi.

Kimler geldi kimler geçti...
Bu arada yazımızın bu kısmında ise bu binanın yapımına gelmeden kısa bir Büyükçekmece turu yapalım istedim.
19 Şubat 19​58 tarihinde belediye oldu.
4 Temmuz 1987'de ilçe oldu.
ANAP iktidarı döneminde 1989 ve 1994 yıllarında daha önce mahalleleri olan; Esenyurt, Kumburgaz, Kavaklı, Yakuplu, Kıraç, Gürpınar, Tepecik, Mimarsinan, Bahçeşehir belde belediyesi olarak hizmet vermeye başladı.
23 Temmuz 2004 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kapsamına alındı.
Artık İstanbul merkezi bir ilçe idi.
29 Mart 2009 yerel seçimlerinde kapanan belde belediyeleri sonrası, bazı bağlantılı olduğu beldeler (Yakuplu, Gürpınar, Kavaklı -daha sonra bunlar birleşerek Beylikdüzü ismini aldılar- Esenyurt, Kıraç, Bahçeşehir) bu ilçeden ayrılırken, Kumburgaz, Kamiloba-Celaliye, Muratbey, Tepecik, Mimarsinan belde belediyeleri ise yeni mahalle olarak buraya bağlandılar.
​1958 - 1960 arası Kemal Şengöz.
1960 - 1963 Burhan Bengesel (27 Mayıs ihtilalinde nahiye müdürü idi. İhtilalde göreve geldi.)
1963 - 1973 Şevket Tuncay.
1973 - 1980 İbrahim Arı.
1980 M. Adnan ALİM (12 Eylül 1980 darbesi ile atandı)
1980 - 1984 Zeki Pekçan (12 Eylül ihtilalinde göreve atanan Emekli Albay)
1984 - 1994 (ANAP'tan) Ali Çebi.
1994 – 1999 ve 2004 ANAP'tan, 2009 ve 2014 CHP'den olmak üzere beş defa seçilen Hasan Akgün bu ilçenin belediye başkanlığı görevinde bulundular.
​*
Şuanda Büyükçekmece Kaymakamlığı’na halkla ilişkiler hizmeti veren bina Büyükçekmece'nin ilk belediye binasıydı.
Hatta bu bina belediye binası olmadan önce de ilkokul olarak hizmet vermekteydi.
1984 yılında göreve gelen müteahhit Ali Çebi ilk olarak yeni belediye binası yaptı ve bu bina bu günlerde açılışı gerçekleşen saray diye adlandırılan binanın yerinde, 2009 yılına kadar hizmet verdi.
2009 yılında CHP'den ilk defa seçilen Akgün mazbatayı alır almaz bu binayı yıktı ve bir benzeri 1883 yılından bu güne, Avusturya’nın başkenti Viyana Belediye Sarayı olarak da hizmet veren binadan esinlenerek tasarladığı yeni binanın temeline başladı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *