10 Ocak ve Gazeteciliğin geldiği bugün!
10 Ocak'lar ve gazeteciliğin bugünü!
'10 Ocak' tam 58 yıl önce, 1961 tarihinde, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür.
Bu gün, "çalışan gazeteciler günü ya da "bayramı" olarak anılıyor.
Ne yazık ki bu gün artık gazeteciler için bayram değil, sorunların dile getirildiği bir gün oldu.
58 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. İçler acısı durumdadır. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur.
O gün 'dokuz patron olayı' diye bilinen olaylarda dokuz gazete sahibi bu yasayı protesto etmek için gazetelerinin yayınlarını üç gün durdurma kararı alırken.
O gün Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni olmasına rağmen, meslektaşları ile birlikte hareket eden Abdi İpekçi'nin de içinde olduğu gazeteciler ise üç gün boyunca BASIN adında bir gazete çıkararak patronlarına karşı direndiler.
Daha sonra bu yasa yürürlüğe girerek yasalaştı.
Bu yasa ile o gün sağlanan; Yıpranma hakkı, elektrik, su telefon ve ulaşıma tanınan % 50 indirim hakları, sendikalaşma hakları, maaşların peşin ödenme şartları ne yazık ki daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül ihtilalleri ile ortadan kalktı.
Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. İletişim fakültelerinin mezunları çaresiz, yarınsız durumdadır. Artık basın çalışanları bırakın iyi şartlarda çalışmayı iş bulmakta bile zorlanıyorlar. Her yıl iletişim fakülteleri binlerce mezun veriyor ancak bu rakamların çok az kısmı aynı sektörde iş imkanı bulabiliyor. Binlerce gazeteci işsiz, yüzlerce gazeteci yargılanıyor, gözaltında bulunan tutuklu bulunan meslektaşlarımız var. Mesleki baskılar, işten atmalar, oto sansür her geçen gün artmakta.
*
Bugün gazetecilik yapma şartları ne kadar kolaylaşmış gibi görünse de mesleki değerlerden uzaklaşmak bir o kadar da hızlandı.
Ne yazık ki artık gazeteciliği, bu işin ruhunu taşıyanlar, emek verenler, bilgi birikimine sahip olanlar değil.
Haktan, hukuktan adaletten yana olanlar değil.
Güçten yana olanlar, iktidardan yana olanlar yapmaya başladı.
Eskiden 5 N 1 K vardı. Her iki tarafın görüşünü almak vardı.
Bugün ne yazık ki, genelde ve yerelde gerçek gazetecilerin yerini, siyasetçiler, tüccarlar, dosya takipçileri almaya başladı.
Bakın o en çok izlenen kanallarda konuşanlara, gerçek anlamda objektif yayın yapan gazeteci göremezsiniz.
O en çok okunan gazetelerde yazanlara bakın aynı şekilde, gazetecilerin yerini ona buna, iktidara, haklıya değil güçlüye yaranmaya çalışan insanlar almış durumda.
Bu durum da neye zarar veriyor derseniz.
Gazeteciliğin en önemli özelliği olan kamu yararı, ve halkın doğru bilgilendirilmesine engel oluyor.
İş objektif yayıncılıktan uzaklaşarak, bizden yana, onlardan yana haberciliğine dönüyor.
Basın hürriyeti bütün diğer hürriyetlerin üzerindedir diye atıp tutuyoruz.
Ancak iş medya özgürlüğüne geldiğine ne yazık ki durumun pek iç açıcı olmadığını da biliyoruz.
*
Peki bu durum nasıl mı düzelir.
Daha çok çalışarak, daha çok üreterek, daha çok yazarak çizerek mücadelemizi sürdüreceğiz.
Ciddi bir yayın organımız olmasa da gerekirse sosyal medyadan bile olsa, halkı ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi sürdüreceğiz.
*
Burada gerçekten özgür ve güçlü basından yana olmayı düşünen samimi siyasilere, iş insanlarına da çok iş düşmekte.
Onlar ne yapacak; ciddi anlamda gazetecilik yapanları destekleyecekler, yayın organlarını okuyacaklar, izleyecekler.
Bir anlamda işinin hakkını veren gerçek gazeteciler ile diğerlerini ayıracaklar.
İşte o zaman doğru, dürüst, güçlü ve özgür basın çok daha kolay yol almış olacaktır.
**
Bu düşünceler ile gazeteciliğe emek veren, değer katan, katkı sunan, bedel ödeyen tüm medya dünyasının ’10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİER GÜNÜ’nü kutluyor, şükranlarımı sunuyorum....
DAVET
İGD'den 'Gazeteciliğin dünü bugünü' konulu söyleşi...
İGD (İstanbul Gazeteciler Derneği) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir söyleşi düzenliyor.
Deneyimli gazeteciler; Ergin Konuksever, Emin Karaca, Mustafa Dolu, Ümit Zileli olmak üzere İstanbul Gazeteciler Derneği'ne üye gazeetcilerin katılacağı söyleşi; 10 Ocak 2019 Perşembe günü saat 13.00 – 15.00 arası Beylikdüzü Kültür Merkezi Şener Şen Salonu'nda gerçekleşecek...
Moderatörlüğünü İlke Duyan'ın gerçekleştireceği; 'Gazeteciliğin dünü bugünü' konulu söyleşiye tüm basın dostları davetlidir..