Evet mi hayır mı?
YAYINLAMA:
Evet mi hayır mı?
12 Eylüle kadar dilim döndükçe bu köşeden sizlere neden EVET neden HAYIR yorumları yapmaya çalışacağım.
Hem kendi yorum ve gözlemlerimi aktarırken hem de iş adamlarının, vatandaşın, sanatçıların, sporcuların da görüşlerini sizlerle paylaşacağım.
Tabi bu yorumlarımız HABERDAR’ın diğer sayfalarında da karşınızda olacak.
Bölgemizin önde gelen fikir sahibi, birikimli işadamlarının görüşlerine de daha geniş yer vereceğiz.
Bütün bunları aktardıktan sonra artık karar sizin.
Bugün ülke genelinde politize olmuş veya olmamış bazı sanatçıların görüşünü sizlerle paylaşıyorum.
* * *
Rutkay Aziz (HAYIR): Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye’de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu ‘hayır’ noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da
duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür. Bedri Baykam (HAYIR). Anayasa bir toplumsal mutabakattır ve değişiklikler genel uzlaşmayla yapılır. Burada tek partinin dayatması vardır. Bu dayatmacılığa karşı sessiz kalmayacağız
Orhan Gencebay (EVET): 12 Eylül anayasasının değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerek. Bu referanduma giderken halkımızın tüm bu detayları bilmediğinden eminim. Bilmesi de mümkün değil. Halkımız neye evet, neye hayır dediğinin farkında olmayabilir. Kimse halkımızı kandırmak niyetinde olmaz, öyle bir şeyi aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. İyi olanı yapmaya çalışırlar diye düşünüyorum.
Müjdat Gezen (HAYIR): Madde madde değil, paket halinde oylama isteniyor. Muhalefet partilerinin dediği gibi, iki maddeyi paketten çıkarsalar 'evet' diyeceğiz belki de.
Seray Sever (EVET): Herkesin oy kullanması gerektiğine inanıyorum. Ben de oy kullanacağım. İnsanlar sandığa gidip özgürce oylarını kullanmalı.
LALE MANSUR (EVET): Anayasa paketinin askeri vesayetten çıkmak için önemli bir adım olacağını düşünüyorum.
CAHİT BERKAY(HAYIR): Bu Anayasa, 12 Eylül cuntasının getirdiği abuklukları kaldırmıyor ki... 12 Eylül’ün ürünü seçim barajı ve dokunulmazlıkları kaldırmıyor. Keşke AK Parti bunları değiştirebilseydi de “Evet” deseydim.
NİLGÜN BELGÜN (KARARSIZ): Keşke paket halinde değil de madde madde oylasaydık. Ama sonuçta evet çıkacağını hissediyorum. Çünkü ahkam kesen entel danteller "oy kullanmayacağım" diyorlar. Oy kullananların verdiği karara da katlanacaksın o zaman.
SEZEN AKSU (EVET):Eksiklerine rağmen evet diyeceğim. Dört dörtlük, gerçek bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim
NEBAHAT ÇEHRE (KARARSIZ):Aslında konu uzun bir süredir tartışılıyor ama ben bir türlü yoğunlaşamadım. Yeni Anayasa ülke için önemli ve büyük bir değişim. Bu noktada birden karar verip evet ya da hayır demeyi doğru bulmuyorum. Acele etmemek, çok iyi deşmek, araştırmak ve sağlıklı bir karar almak gerekiyor.
SİNAN ÇETİN (EVET):Devletlerin seçilmişler tarafından yönetilmesini sağlamak atanmışların seçilmişlerin iş yapmasını engellemek ve bir daha darbe olmamasını garanti almak adına.
SEYFİ DURSUNOĞLU (HUYSUZ VİRJİN)(HAYIR):Maddelerin, içinde kabul ettiklerim de var etmedikler de. Kabul ettiklerimin geçerli olması için evet, kaöbul etmediklerim için hayor demem gerek. Paket olarak sunulması esas problem, 8'ini kabul edecek insan 2'sini reddedecek. Bu işin referanduma kadar gelmemesi lazımdı. Bu problemleri mecliste halletmeliler.
TEOMAN (EVET):Kararımı AKP'yi değil, anaysa değişikliğinin Türkiye'ye iyi geleceğini düşünürek verdim: Evet! Bence şu anda yapılması gereken; eksiklik olsa da halihazırda elimizde olan bu paketi desteklemek.Tartışmanın sadece 12 Eylül üzerinden yürümesi beni rahatsız ediyor. Oysa pakette daha pek çok demokratik hak mevcut. Erdal Eren, tabii ki 12 Eylül cuntası vahşetinin simge ismi.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *