Balıkyolu'nu örnek mahalle yapacağız

Balıkyolu'nu örnek mahalle yapacağız
Esenyurt'un yeni mahalleleri için 8 Mart'ta yapılacak muhtarlık seçimlerinde 25 yıldır yaşadığı Balıkyolu Mahallesi'nin muhtarlığına talip olan Yakup Yalçın, “Halkımızla el ele vererek sorunları çözeceğiz ve Balıkyolu'nu Esenyurt'un örnek mahallesi haline
Esenyurt'ta 8 Mart'ta muhtarlık seçimi yapılacak yeni mahallelerden biri de Balıkyolu. Yenikent Mahallesi'nin üçe bölünmesiyle oluşan Balıkyolu Mahallesi'nde muhtarlığa aday olan Yakup Yalçın, mahallenin sorunlarına çözüm bulmak için göreve talip olduğunu söyledi. Özellikle okullarda yaşanan sorunlar nedeniyle muhtarlığa aday olduğunu ifade eden Yalçın, “Hizmet düşüncesi ve görev bilinci ile muhtarlığa adayım” diye konuştu. “Mahalleyi mahalle sakinleri ile el ele vererek güzelleştireceğiz” diyen Yakup Yalçın, “Balıkyolu'nu Esenyurt'un en güzel mahallesi yapmak istiyoruz. Bunun için de tüm mahalle sakinlerimizin desteğini bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Neden muhtar olmak istiyorsunuz?

Muhtar adayı olma fikri okullardaki sorunları görünce ortaya çıktı. Bizim mahallede çok sorun var ama okullardaki sorunlar daha da büyük. Okul çevresindeki uyuşturucu probleminden tutun, okul içindeki kavgalara kadar problemler yaşanıyor. Böyle olaylar yaşandığında okullar kapanıyor, eğitim aksıyor. Mahallemizdeki gelir düzeyi düşük, yardıma muhtaç olan insanlar var. Ben buradan yola çıktım; bu mahalleye muhtar olacağım ve sorunlarını çözeceğim dedim. İnşallah halkın teveccühü ile de bu göreve seçiliriz. 
Seçilirseniz ilk işiniz ne olacak?


İlk işimiz mahallede bu okullardaki sorunları çözmek olacak. Bunun dışında mahalledeki ihtiyaç sahiplerini tespit edip ilgili mercilerden bunlara yardım edilmesini sağlamak. Mahalle sakinleri ile birlikte hareket ederek, sorunları tespit etmek, yetkili kurumlar bazında girişimlerde bulunarak problemleri çözeceğiz ve mahallemizi yaşanılır bir yer haline getireceğiz. Bunun için çaba göstereceğiz. 
Öğretmenler de şiddete maruz kalıyor

Okullarla ilgili sorunları biraz açar mısınız?

Okullarda öğretmenler bizim çocuklarımızın ikinci velileri sayılır. Öğrenciler 6 – 7 saatlerini okulda geçiriyorlar. Biz veliler olarak ne kadar eğitim veriyorsak; öğretmenler de bir o kadar hatta daha fazla emek harcıyor. Öğrenciler arasında çıkan bu kavgalara öğretmenler de maalesef müdahil olamıyor. Çünkü bazen öğretmenler de şiddete maruz kalabiliyor. Öğretmenlerimizi daha iyi şartlarda burada barındırmamız gerekiyor. Onu da nasıl yapacağız, böyle taşkınlık yapan çocukları daha ilgili kurumlarla irtibata geçip o sorunlarını gidermenin yollarını arayacağız. Öte yandan böyle olaylar yaşandığında aileler de araya girip kimi zaman öğretmenleri haksız görebiliyor. Herkesin çocuğu kendisi için değerlidir. Ama o değerleri yerinde taşımak gerekiyor. Ben hiçbir öğretmenin öğrencileri dışlayabileceğini, kötü örnek olacağını veya onlara kötü davranacağını düşünmüyorum. Burada velilerin daha aklı selim düşünmesi gerekiyor. 
Sizin çocuklarınız okula gidiyor mu?

Evet üçü de okula gidiyor. Biri 7, biri 5, biri 3'ncü sınıfa gidiyor. Ben elimden geldiğince, gücümden yettiği, zamanımın elverdiği kadarıyla öğretmenlerle bir araya gelip bu konuları konuşuyorum. Onlara da bir problem olursa onların yanında olduğumuzu, bu tür sorunlu çocuklar olursa da onların hem ailelerine ulaşmak hem de çocukların eğitimleri ile ilgili başka kurumlarla işbirliği noktasında destek veriyorum. Velilerin de öğretmenlerle yüz yüze konuşup çocuklarının durumlarıyla ilgili bilgi alması gerekiyor. Çocukların iyi huylarının geliştirilip; kötü huylarının yok olması için veli – öğretmen elele vermesi şarttır. 
Bölünme yerinde bir karar

Mahallelerin bölünmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Mahallede bu bölünmeye ihtiyaç vardı. Çünkü Esenyurt 750 – 800 bin nüfusa sahip bir ilçe. Daha önce 19 muhtarlık vardı. Şöyle baktığın zaman Yenikent Mahallesi de yaklaşık 110 bine sahip bir yer. Tek muhtarlığın yetişemeyeceği derecede büyük bir mahalle. Şu anda bile yeni Balıkyolu Mahallesi'nin 13 bin küsür seçmeni var. Bu bile büyük rakam. Anadolu'da bir ilin nüfusuna yakın bir nüfusu var. Bence bölünmeler çok isabetli bir karar oldu, inşallah da sonuçları güzel olur. Yenikent Mahallesi'nde muhtarın ulaşamadığı sokak, mahalle sakini var. Üçe bölünmeyle muhtarlar tüm vatandaşlara ulaşma şansı yakalayacak. 
Altyapı sorunları var

Balıkyolu'nun sorunları neler? Yeterince hizmet alabiliyor mu?

Ben 25 yıldır burada oturuyorum. 25 yıl önce geldiğimde tek tük evler vardı. Onların dışında burası tarlaydı, yayla gibiydi. Burada zamanla Anadolu'dan göçten dolayı nüfus artı. Tabi ki altyapı sorunları çok büyük. Kanalizasyon, yol, elektrik hatlarının yer üstünde olması gibi sorunlar var. Ama bu muhtarlığın bu sorunları çözmek için elinde bir yetki yok. En fazla yetkili mercilere iletir. Halkla o kurumlar arasında aracı olur. Benim en çok üzerinde durduğum şey eğitim ve sağlık. Yenikent Mahallesi'nde bir tane sağlık ocağı var ama 80 bin nüfusa yeterli gelmiyor tabi. Şimdi bölünmeyle oluşan yeni mahallelere sağlık ocağı yapılmasını ümid ediyoruz. Balıkyolu Mahallesi'nde iki tane okul var ama bu da yeterli değil. Bir sınıfta 45 öğrenci var, en azı 43 öğrenci. Tabi ki bu da büyük sorun yaratıyor. Hedefimiz 25 öğrenci olmalı. İnşallah bu sorun da ileriki süreçte çözülecek.
Tapu sorunu var mı?

Yok, mahalle imarlı ve tüm evlerin tapusu var. 
Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun 10 yıllık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Bir değişim yaşandığını hissediyor musunuz?


Tabiki o göreve geldikten sonra bir değişim yaşandı, bunu inkar etmemek lazım. Daha önce nüfusumuz azdı. Parklarımız, sağlık ocakları, okul sayıları azdı bunlar çoğaldı. Ve Esenyurt sosyal bir kent oldu, insanlar biraz daha bilinçlendi. Dernek başkanlığından dolayı da Necmi Kadıoğlu ile tanışıyoruz. Hiçbir isteğimizi de geri çevirmedi. Dernek için gece yaptık, kültür merkezini tahsis etti. Tüm derneklere olduğu gibi bizden de yardımlarını esirgemedi. 
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Mahallemize ait her türlü güzel ve gerekli icraatları yerine getirmek için, mahalle halkını da yanıma alarak çaba göstereceğime söz veriyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi anlamlı, özel bir günde yapılacak seçimde halkımızın büyük desteğini bekliyorum. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de sizin vasıtanızla kutluyorum. 
Gençler daha aktif oluyor

“Yakup Yalçın, “Muhtarlığı biraz emekli işi diye biliriz. Ama son dönemde muhtarlarda ciddi bir gençleşme var. Siz de 35 yaşındasınız. Muhtarlık gençler arasında neden revaçta bir meslek haline geldi” sorumuza şu cevabı verdi, “Muhtarlıklarda gençlerin olması aslında çok güzel. Muhtarın genç olması aktiflik getirecektir. Bunun ötesinde güler yüzlü bir hizmet de gençlerle birlikte artacaktır. Çünkü emekli olan insanlar hayat mücadelesi vermiş ve hayat onları bayağı yormuştur. Gidip baktığımızda yaş düzeyi yüksek muhtarlar işi sadece mühür basmak olarak görebiliyor. Ama genç muhtar mahallesine hizmet getirmek için daha çok çalışıyor. İnsanların sorunları daha hızlı çözmek için kurumlarla daha iyi iletişim kurabiliyor. Her konuda gençlerin olması daha iyidir. Ben 27 yaşındayken dernek başkanı oldum. 8 yıl bu görevi yürüttüm. Orta yaşlı başkan veya dernek yöneticilerine göre biz daha aktiftik. Ben halkın da bu tür konularda gençleri destekleyeceğini umuyorum. Bizden daha genci varsa onları da desteklesinler. Çünkü gençlik başkadır.”
Hep birlikte güzelleştireceğiz

Yakup Yalçın, “Azalarımızla birlikte mahallemizi hep beraber güzelleştireceğimize, mahalledeki muhtaç insanların her türlü ihtiyacını karşılamak için tüm gücümüzle çalışacağımıza, mahallenin sorunlarını yetkililere ileterek çözüm için çabalayacağımıza, okulları daha güvenilir hale getireceğimize, tüm enerjimizi mahallemiz için harcayacağımıza söz veriyoruz” dedi. 
25 yıldır Balıkyolu'nda

1980 Tokat Reşadiye doğumlu olan Yakup Yalçın, 25 yıldır Balıkyolu'nda ikamet ediyor. Lise mezunu olan Yalçın, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. Aynı zamanda 8 yıldır Tokat Reşadiye Gerdengeç Köyü Derneği Başkanlığı'nı yürütüyor. Yalçın evli ve 3 çocuk babası.

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum