Pandemi sürecine uygun olarak gerçekleşen anma programında, Zülfü Livaneli’nin efsane bestesi ‘Karlı Kayın Ormanı’ Ferhat Livaneli Orkestrası tarafından yeniden yorumlanarak, izleyenlere sunuldu.
Zülfü Livaneli: Karlı Kayın Ormanı şiiri yaşadığım hayata uygunluk gösteriyordu
‘Biz Nâzım’dan aldık bu eli’ diyerek, ünlü şairin kendisini çok etkilediğini dile getiren Zülfü Livaneli, ‘Karlı Kayın Ormanı’ şiirinin bestesini İsveç’te yaptığını ifade ederek, “İsveç’te öğrenci evlerinde otururken, yan tarafta karlı bir ormanda yürüyüş yapardım. Orada Nâzım’ın 8 ciltlik eserinden şiirlerini okurken, Karlı Kayın Ormanı’nı bulmuştum. O şiir yaşadığım hayata uygunluk gösteriyordu. Yavaş yavaş melodiler oluşmaya başladı kafamda ve besteyi yaptım. İsveç o dönem Ay istasyonu gibiydi, kendimi sürgünde hissediyor, memleket hasretini derinden yaşıyordum. Toprağından sökülmek kadar ağır bir şey yok. Nâzım’ın sürgünde yazdığı şiirleri de bana güç verdi o dönemde” dedi.
Nâzım, ömrü boyunca ‘Anadolu’ demiştir
Nâzım Hikmet’in dili, ritmi, yazımıyla kendisi üzerinde derin izler bıraktığını belirten Zülfü Livaneli, “Nâzım, dilimizi tekrar yaratmış, bambaşka bir hale getirmiştir. Nâzım’ın dili de yüreği de beni müthiş etkilemiştir. Safiyane düşünen birisi olmasının yanı sıra gördüğü zulüm üzerimde büyük etkiler bıraktı. O, bir yurtseverdir. Yurtseverlik ayrılmaz bir parçasıydı o dönem bu ülkenin. Ömrü boyunca Anadolu demiş, Türkiye demiş, Anadolu’nun tanıtımını yapmıştır” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.