Temel sorun işsizlik

GYİAD Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Türkiye’nin acil çözüm bekleyen probleminin altını çiziyor:Temel sorun işsizlik

Pınar Eczacıbaşı... Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği  (GYİAD) Başkanı, Londra merkezli bir varlık yönetimi şirketi olan Schrodersin Türkiye temsilcisi, Eczacıbaşı Holdingin patronu Bülent Eczacıbaşının kuzeni... Pınar Eczacıbaşı, ABDde kimya eğitimi aldıktan sonra önce çok kısa bir süre aile şirketinde çalışmaya başladı. Ardından kendi kariyer yolunu kendi çizerek işletme ve bankacılık sektörüne girdi. Demokrat Partiden milletvekili adaylığını açıklaması, gerek politik çevrelerde, gerek iş dünyasında küçük çaplı bir şaşkınlığa neden oldu. GYİAD Başkanlığını mayıs ayında bırakacak olan Eczacıbaşı siyasete yeniden sıcak baktığının sinyallerini veriyor Pınar Eczacıbaşı ile hem bu yıl 25. yılını kutlayacak olan GYİADı hem de kendi gelecek hedeflerini anlattı.

‘GYİAD, laik bir dernek’

- Genç Yönetici ve İşadamları Derneğinin (GYİAD) 3 dönemden beri başkanlığını yapıyorsunuz. GYİADın kaç üyesi var, derneğin profilini ve amaçlarını kısaca tanımlar mısınız?

- GYİAD sosyal amaçlı bir oluşum. Üyelerinin yüzde 50den fazlası profesyonel yönetici. Koç ve Sabancı hariç, büyük holdinglerin hissedarları, Borusan, Kütahya Porselen, Eczacıbaşı gibi birçok büyük holdingin yöneticileri bize üye. Tabii daha küçük ölçekli şirketlerin üst düzey yöneticileri de... Patronlar da yöneticiler de burada. 1986 yılında, genç yönetici ve işadamlarının ihtiyaç ve sorunlarına çözüm üretmek ve temsil etmek üzere kuruldu. Ben GYİADı toplum üzerinde genç yönetici ve işadamlarının siyasi ve ekonomik etkisini arttırmak için çalışmalar yapan öncü bir sivil toplum örgütü olarak tanımlıyorum. Atatürkçü, laik, yüzünü Batıya dönmüş insanların yönettiği bir dernek GYİAD. 500e yakın üyesi var, bunlardan 250si aktif. Projeler üretiyor ve toplumsal çalışmalar yapıyoruz.

- GYİADın temsil ettiği büyüklük nedir?

- Yöneticileri derneğimize üye olan şirketlerin toplam büyüklüğü 40 milyar dolar mertebesinde. Ciddi istihdam grubu yani. Böyle bir grubun enerjisini doğru yönlendirmek önemli. Bu yüzden doğru projeler bulmaya önem veriyoruz.

- Ne tür projeler bunlar? Birkaç örnek verebilir misiniz?

- GYİAD bir STK ama kendini birsosyal sorumluluk derneğigibi görmüyor. GYİADa göre en büyük sorun, işsizlik. Eğitimden kaynaklanan yaratıcı düşünce gücü çok zayıf, girişimci desteklenmiyor. Biz de genelde projelerimizi işsizlik ve girişimciliğin geliştirilmesi üzerine inşa ettik. Örneğin Türkiyenin ilk mikrokredi çalışması olan UNDP ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Altın Bilezikler Mikro Kredisi projesini hayata geçirdik. Krizde 50 bin liraya varan oranlarda mikro kredi ile girişimcileri destekledik. Projeyle vasıflı, meslek sahibi insan yetiştirmek amaçlanıyordu. 5 ilde yürüttük. GYİADın katkısı daha çok danışmanlık üzerineydi. Girişimciye iş planı yapıyorduk. Ancak krize denk geldi ve TEB kredi vermeyi durdurunca proje ilerleyemedi. Şimdi başka bir banka ile ilerlemenin yollarını arıyoruz.

‘Girişimcilik üzerine çalışıyoruz’

- Son dönemde hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

- Şimdi üzerinde durduğumuz en önemli konu GYİAD Akademiyi yaşama geçirmek ve girişimcilik üzerine eğitimlerimizi akademik bir tabana oturtmak. Bu kapsamda geçen hafta Mardin Valililiği ile bir görüşme yaptık. Orada ilk aşamada 50 gence girişimcilik eğitimine başlayacağız.

Yine girişimcilik kapsamında Bir Fikrin mi Varyarışmasının düzenleyicileri arasındayız. Bunu da Özyeğin Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz. İlk 3e ödül veriliyor. Fikrini yaşama geçirmesi ve işini kurabilmesi için para desteği sağlanıyor... Sonra KOSGEB ile işbirliği yaptık ve Girişimciliği Geliştirme Sertifika Programını hayata geçirdik. Yüzlerce genç faydalandı.

- Siz önümüzdeki dönemde başkanlığı bırakacağınızı söylediniz... 3 dönem üst üste başkanlık az değil. Neleri farklı yaptığınızı düşünüyorsunuz? Başkanlıktan ayrılınca ne yapacaksınız?

- Öncelikle biraz daha kurumsal kimlik kazandırmaya çalıştım. Şeffaf bir yönetim oluşturdum. Burası bir kulüp havasına dönüşmüş eleştirileri çokça geliyordu. Onu değiştirmeye çalıştım. Herkesin bir iş hayatı var. Para kazanmaları lazım ama burayı kurma amacı, Türkiyenin iyi eğitim görmüş, belirli ahlaki değerleri olan iş insanları olarak biz bu ülkeye ne verebilirize cevap bulmaktı. Bizim birtakım sosyal sorumluluk projeleri yapmamız gerekiyordu.

Adı sanı duyulur şeylerden söz ediyorum. Ben işte GYİADı sadece bir araya gelinerek yenilip içilen bir buluşma olmaktan çıkartmak istedim. Hakikaten insanların izlediği bir dernek olmasını istedim. Başkanlıktan ayrılınca yine GYİADın projelerinde yer almayı sürdüreceğim. Bugünlerde 5 STK bir federasyon çatısı altında güçbirliği oluşturma arayışları içindeyiz. Gerçekleşirse ben de işin içinde yer alırım

‘Toplumsal sorumluluklar önemli’

- Biraz da GYİADın dışına çıkalım ve insan olarak hatta bir iş kadını olarak Pınar Eczacıbaşından bahsedelim isterseniz... Siz Eczacıbaşı ailesinden olmasına karşın kariyerinize daha en baştan grubun dışında başlamayı tercih ettiniz ve bugünlere kadar geldiniz... Neden?

- Çünkü kendimi bildim bileli daima ayakları üstünde, kendi imkânları ile durmayı başaran bir kadın olmayı istedim. İş yaşamında belli bir yere gelince bu sefer topluma olan sorumluluklarımı yerine getirme gayreti içine girdim. Bu yüzden GYİAD bünyesinde yer aldım...

- Ve bir siyaset denemesi... Neden siyaset peki?

- Yaklaşık on yıldır çeşitli sivil toplum kuruluşlarındaki görevlerim nedeniyle, topluma yönelik pek çok projede yer aldım. Bu projeler Türkiyenin sorunlarıyla meşgul olmama neden oldu. Türkiyede iyi yapılan işler olduğu gibi, bir o kadar da çözülemeyen ve gittikçe derinleşen önemli sorunlar var. Mevcut siyasi yapının bu sorunlardan uzak tavrı ve Türkiyeyi bekleyen tehlikeleri görmezden gelmesi, siyasete girmem konusundaki teklifleri değerlendirmeme ve Demokrat Partiden aday olma kararını almama yol açtı. Ama o dönem iki partinin, DP ve Anavatanın birleşmesi söz konusuydu. Olmayınca siyaset girişimim başarısız oldu.

- Peki ya şimdi? Siyaseti yeniden gündeme alacak mısınız?

- Eğer siyasette önüme doğru olduğuna inandığım bir kapı açılırsa neden olmasın?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *