Silahlar sustu, turizm patlıyor
Filmlerin doğal seti...
Mardin, Urfa ve Diyarbakır'dan farklı bir biçimde geleceğini tamamen turizm üzerine kurmuş durumda. Kentte bulunan Dicle Kalkınma Ajansı yetkililerinden öğrendiğimize göre 750 bin nüfuslu Mardin'de şehir merkezinde yaşayan kişi sayısı 90 bin civarında. Son 10 yıldır yaşanan ekonomik hareketlilik, bugün eski Mardin ile yeni Mardin'in sırt sırta verdiği ikili bir görüntüye yol açmış. Söz konusu hareketlilik nedeniyle kırsaldan kent merkezine göç başlamış durumda. Mardin'de, yirmi yıl öncenin korku dolu günlerinden eser yok. Turizmle ilgili yatırımların adeta patlama halinde olduğu kentte, turizme bağlı sektörlerin büyük bir gelişme yaşaması bekleniyor. Film ve dizi çekimleri için sıkça kullanılan Mardin, hem mutfağı, hem de kentin ve insanlarının güzelliği nedeniyle doğunun incisi olmayı hak ediyor.
Diyarbakır'a karayolu ile sadece bir saat uzaktaki Mardin'e adım attığımız andan itibaren hummalı bir kentsel dönüşüm ve yapılaşma süreci kendisini hissettiriyor. Bir dönemler terör ve güvenlik endişesinin olduğu kentte bugün hem dükkanlar geç saatlere dek açık, hem de artan turistler nedeniyle müthiş bir canlılık göze çarpıyor. Bir yandan eski Mardin'de sonradan yapılan yapılar yıkılırken, eski kentin sakinleri yeni Mardin olarak isimlendirilen, lüks binaların yükseldiği bölgeye taşınıyor. Boşaltılan eski binaların ise pansiyon ve butik otellere dönüştürülmesi hedefleniyor.
RESTORASYON İÇİN 8 MİLYON EURO
Mardin'in bugünü ve yarınını Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile konuştuk. Ayanoğlu 'Doğu'da yöneticilik yapmak zor. Rant, aşiret ve diğer kesimlere karşı da bir mücadele içerisindesiniz. Zor bir bölge burası' diyerek, kentin birkaç günde görünmeyen yüzüne ilişkin de ipuçları veriyor. Şehrin ekonomisinin yüzde 50'sinin turizm ve hizmet sektörü üzerinden döndüğünü anlatan Başkan Ayanoğlu, 'Mardin için en büyük hayalim, bu güzel kenti UNESCO kültür tarih mirası listesine aldırmak' diyor. Ayanoğlu, Mardin'in UNESCO listesine girmesi amacıyla, Mardin-Kültürel Turizm Merkezi Projesi Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde, kentin tarihi dokusunu bozan ve sonradan yapılan 570 beton binanın yıkımı ve restorasyon çalışması için 8 milyon euroluk bütçe oluşturulduğunu söyledi. Ayanoğlu, bu 570 binanın yıkım işlemlerinin yüzde 75'inin Avrupa Birliği finansmanı, yüzde 25'inin ise ulusal finansmanla gerçekleştirildiğini belirtti. Başkan Ayanoğlu, şehirdeki diğer çalışmaları ise şöyle özetledi: 'Bahar ayında başlattığımız altyapı projesi kapsamında yeni yol güzergahı boyunca alt yapı kazısını başlattık. Telefon ve elektrik şebekelerini de yerin altına indireceğiz. Kanalizasyon ve içme suyu şebekelerini de tamamen elden geçirip, yeniliyoruz. Mardin'i turizmde parlayan bir kent olması için her şeyiyle dört dörtlük olacak şekilde geleceğe hazırlıyoruz'
HEDEF 5 MİLYON TURİST
Kentin altyapı sorunlarının çözülmesiyle beraber gelecek yıllarda 5 milyon turist hedeflediklerini belirten Ayanoğlu, 2023'te kentteki yatak kapasitesinin 10 bine ulaşacağı görüşünde. Başkan Ayanoğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin halen inşaat halindeki yerleşkesine taşınmasıyla beraber, kentin 5 binin üzerinde öğrenciye kavuşacağını ve bunun da şehrin cazibesini artıracağını düşünüyor. Üniversitenin bugün 1500-2000 öğrencisi bulunuyor.
NUSAYBİN'DE SINIR KAPISI
Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye arasında yeni bir sınır kapısının açılmasının da gündemde olduğunu anlatan Ayanoğlu, 'Bu durumda, Suriye ve Türk polisi ayrı ayrı kontrol etmeyecek. Her iki ülkenin polislerinin ortak kontrol edip, halkın işini kolaylaştırması düşünülüyor' dedi. Haziran ayından sonra kentteki havalimanının bir süre hizmete kapanacağını ve uluslararası uçuş yapabilecek kapasitede bir havalimanına dönüştürüleceğini anlatan Ayanoğlu, 'İlk etapta en çok Almanya ve Kuzey Irak ve uçuşlar olacaktır' görüşünde. İnanç ve kültür turizminin giderek önem kazandığına işaret eden Başkan Ayanoğlu, 'Türkiye'de inanç turizmi ile ilgili en gözde mekanlar Mardin'de. Buradaki hoşgörü ortamını doğru biçimde duyurabilirsek, sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın önemli inanç merkezlerinden biri oluruz. Hedefimiz, Mardin için turizmi yılın sadece belli mevsiminde toplamaktan ziyade, tümüne yaymak' ifadesini kullanıyor.
Irak ve Suriye ile ticaret artıyor
TARIMA dayalı sanayinin ekonominin yüzde 20'sini oluşturduğu şehirde mercimek, un, arpa, buğday, mısır gibi ürünler ekiliyor. En büyük sanayi yatırımının OYAK'a ait çimento fabrikası olduğu kentte, son iki yıl içinde 1 milyar 646 milyon 776 bin TL'lik yatırım yapıldı. Tıpkı bölgedeki pek çok şehirde olduğu gibi, Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile Mardin'e yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcı sayısında da büyük artış gözlendiği belirtiliyor. Başkan Ayanoğlu, 3 bin kişinin çalıştığı ilk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer kalmadığı için ikincisine yer tashis edildiğini söyledi.
İlk 5 yıldızlı otel haftaya açılıyor
Mardin artan ziyaretçi sayısı nedeniyle otellerin ilgi odağı olmuş durumda. Kentin 450 yatak kapasiteli ilk 5 yıldızlı oteli gelecek hafta faaliyete geçiyor. Böylece, Mardin kongre turizmi için de bir alternatif olacak
Mardİn'de restorasyon çalışmaları büyük bir hızla sürerken, en çok dikkatimizi çeken şey kentte gezen turist kafileleri oldu. Şehrin en büyük endüstrisi olması planlanan turizm alanındaki çalışmaların detaylarını Mardin Kültür-Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçel ile konuştuk.
'Hedef, Mardin'in önce Türkiye'de, sonra dünyada tanınmasıdır' diyen Dinçel, restorasyon konularında uzman bir mimar. Dinçel, 'Buranın en önemli özelliği kentin güzelliği ve tarihi dokusu. İnsanlar buraya inanç turizmi için geliyor. Yavaş yavaş turizmin buraya hayat vereceği çok net şekilde anlaşıldı. Bu nedenle kentteki tarihi evler çok değerlendi. 3 yıl önce 50 liraya kiralanan evler, bugün 1500-2000 liraya kiralanıyor. 5 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesi de burayı çok etkiledi. Kent güzelleştikçe, ilgi daha da artacak' diyor.
Şeyhmus Bey, Mardin'de 2010'da 210 bin geceleyen turist geldiğini, ancak kalacak yer sorunu yüzünden 1 milyon kişinin de günübirlikçi olarak kenti gezdiğini anlatıyor. Mardin'de yatak kapasitesi yetersiz olduğundan dolayı, gelen turistler konaklamak için Diyarbakır veya Urfa'yı tercih ediyor. Eylül ayında kentte yer bulamayan pek çok turistin yatacak yer sorunu yaşadığını ve Mardinlilerin kentlerine gelen ziyaretçileri alıp evlerinde yatırdığını anlıyoruz kendisinin ifadelerinden.
KONGRELERE TALİP
Şeyhmus Dinçel, giderek artan konaklama problemi ve özellikle ilaç firmalarının artan ilgisi nedeniyle kente bir 5 yıldızlı otel inşa etmeye karar vermiş. Biz gittiğimizde hala inşaatı devam eden Erdoba Elegance Otel ve Kongre Merkezi kentin ilk 5 yıldızı oteli olacak. Böylece, hem geleneksel evlerde kalmak yerine lüks konaklama isteyen kişilere alternatif sunulabilecek, hem de kongre turizmi için kente önemli bir hizmet sunulacak. Gelecek hafta sonunda ilk misafirlerini ağırlayacak olan otelde, 450 yatak kapasiteli 220 oda bulunuyor.
MAKSİMUM 5 BİN YATAK
Turizm sektöründe bugüne dek planlı bir yol haritalarının olmadığını anlatan Dinçel, Mardin'e genelde 40-70 yaş aralığında turist gruplarının geldiğini belirtiyor ve ekliyor: 'Yapılan her türlü restorasyon ve düzenlemeyi kentin ruhunu değiştirmeden yapmak önemli. Mardin'in rotasının değiştirilmemesi gerek. Bu kent 5 binden fazla yatağı kaldıramaz' diyor. Şeyhmus Dinçel, kenti gezmeye gelenlerin yüzde 95'inin yerli, yüzde 5'inin ise yabancı turist olduğunu belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.