Caz GİTARİSTİ ÖNDER FOCAN, KÜÇÜKÇEKMECE’DE

Caz GİTARİSTİ ÖNDER FOCAN, KÜÇÜKÇEKMECE’DE
‘Burcu Karadağ ile Usta Performanslar’ sezonun son programını Benny Golson, Dianne Reeves, Terence Blanchard ve Ernie Watts gibi dünyaca ünlü müzisyenleri Türk caz severlerle buluşturan caz müziğinin ustalarından Önder Focan ile gerçekleştirdi.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye katılan dünyaca ünlü caz gitaristi Önder Focan, Burcu Karadağ’ın ney performansı eşliğinde ‘Haydar Haydar, Aşka Gönül Vermem Aşka İnanmam, Yıldızların Altında, Karlı Kayın Ormanında’ gibi parçaların caz aranjesiyle katılımcılara unutamayacakları anlar yaşattı.

CAZ GİTARIYLA İLK TANIŞMA

Programa Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden başta olmak üzere pek çok keman ve gitar kursiyerleri katıldı. Önder Focan, ilk defa caz gitarı görmenin heyecanını yaşayan öğrencilere de kendi gitarı hakkında, “Amerika'dan çıkmış. Önceleri Çello olarak düşünülmüş bu gitar. Gitar daha dayanıklı olsun diye üstünü biraz bombeli yapmışlar. Elektrikli gitarın atası da diyebiliriz caz gitarı için.”diyerek bilgi verdi.

‘KÜÇÜKÇEKMECE İLE PORİ CAZDA BULUŞSUN’

Aynı zamanda Pori Müzik Ağı’ndan da bahseden Focan, “Her sene festivale gidiyorum. Oranın belediye başkanı da destek oluyor bu oluşuma. Küçükçekmece gibi kültür ve sanat organizasyonlarına önem veren ve bu kadar çok kültür sanat etkinliği yapan bir belediye ile Pori Belediyesi arasında köprü kurulsa ve biz böyle festivalleri burada da yapsak ne kadar güzel olurdu.”diye konuştu.

‘6 GECE CANLI MÜZİK BAŞKA YERDE YOK’

2002 yılında kurulan Nardis Caz Kulüp’ün çalışmalarını da katılımcılarla paylaşan Focan, “Kuruluş tamamen eşimin isteğiyle oldu. Caz Kulübü esasen haftanın 6 günü canlı müzik yapılan bir yer. Bir yılda sadece bir ay kapalı. 6 gece canlı müzik yapılan bir yer dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Haftanın bir günü de emek verilerek çalınan şarkılara ve enstrümanlara ayırdık. Bu kapsamda Ahmet Özhan, Moğollar, Yansımalar da burada sahneye çıktı.  2005’ten beri genç caz vokalistler yarışması yapıyor, kazananları yurt dışına gönderiyoruz. Oranın birincilerini de kulübümüzde ağırlayıp Türk müzisyenlerle sahneye çıkarıyoruz.”dedi.

‘GENÇLER ÇOK ÖNEMLİ’

“Her gelen genç kendi kitlesini de getiriyor buraya. Yeni nesillerle tanışıyoruz bu sayede. Bu nedenle bizim için gençler çok önemli.” diyerek müzikte gençlerin önemine de değinen Focan, tüm katılımcıları 31 Mayıs tarihinde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte çalacağı ‘Yaza Merhaba’ konserine davet etti. Burcu Karadağ da sezonun son programında Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a  ve konuğu Önder Focan’a teşekkür etti. Program sonunda ise Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden; Burcu Karadağ ve Önder Focan’a teşekkür ederek çiçek verdi.

Önder Focan Kimdir?

1955 İstanbul doğumlu Focan, 1973 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi ve ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinden mezun olmuştur. Eşi Zuhal Focan ile beraber 2002’de Galata Kuledibi Sokak’ta Nardis adında bir caz kulübü kurmuştur. Eğitmen olarak 1999, 2000 ve 2004 yılında IAJE (Uluslararası Caz Eğitmenleri Birliği) seminerlerine katılmıştır. 1996-1999 yıllarında Akademi İstanbul'da Jazz Ensemble dersleri vermiştir. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 2001-2005 yıllarında, 2003-2004 yıllarında ve 2006-2007 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde çeşitli dersler vermiştir. 2002 yılından beri Nardis Jazz Club sayesinde her yıl 315 yerli ve yabancı sanatçının konserini organize eder. Sosyal Sorumluluk Projeleri Sanat yönetmeni ve koordinatörü olduğu İstanbul – Pori Müzik Ağı (IPMN) kapsamında profesyonel müzisyenlerin, genç müzisyen adaylarının ve grupların iki şehir arasında karşılıklı değişimini sağlamıştır. Bu proje ayrıca çocukların caz eğitimi almalarına ve sahne alma fırsatı bulmalarına destek olmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.