Ceylin beyazperdede!
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Yarışma filmlerinden olan “Ceylin” filminin gösterimi, 9 Aralık Cumartesi günü Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşti. Gösterim sonrasında gerçekleşen söyleşiye; filmin yönetmeni ve senaristi Tufan Şimşekcan’ın yanı sıra filmin yapımcısı Nurcihan Temur, filmin oyuncularından Deniz Büyük, Prof. Dr. Itır Erhart, ışık şefi Murat Yeşil ve film ekibi de katıldı. Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirilen gösterim sonrasında “Ceylin” filminin ekibi izleyicinin sorularını yanıtladı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise gazeteci Ali Demirtaş üstlendi.
Önemli bir tema
İlk sözü alan filmin yönetmeni ve senaristi Tufan Şimşekcan, “Adana'da mevsim tarım işçilerinin olduğu çadır kentlerde fotoğraf çalışmaları yapardık. Orada olduğumuz sürede de oranın sıkıntılarını çıplak bir gözle gördüm. Orada gördüklerimle ilgili aldığım tüm notlarla sayesinde oradaki gerçekliği kaleme almaya doğru ilerledim. Ceylin’in hikayesi gerçek. Kurmaca hikâyeyi halk temelli bir şekilde hem erken yaşta çocuk kız çocuklarının zorla evlendirilmesi konusunu hem de okula gönderilmemeleriyle ilgili böyle bir tema düşündük” şeklinde konuştu. Şimşekcan, “Filmde sivil alanda olduğumuz için filmi yakın zamanda kaybettiğimiz Murat Çekiç’e adadık” diyerek konuşmasına devam etti.
Herkes katkı sunmaya çalıştı
Filmin başrol oyuncusu Deniz Büyük; “Ceylin, rolünü oynarken ailemden yana ne kadar şanlı olduğumu anladım. Bunu anlamama yardım eden Tufan Şimşekcan’a ve Ceylin filminin ekibine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Itır Erhart; “Sürecin parçası olmak çok değerliydi. Bir farkındalık yaratılması konusunda filmin sürecine dahil oldum ve küçük bir sahnede de oynadım. Bu hikâyenin daha çok insana ulaşabilmesine kendimce katkı sunmaya çalışıyorum. Bunun için teşekkür ederim” diye konuştu.
Bir ağıt filmi
Müzikleriyle de dikkat çeken filmle ilgili Şimşekcan; “Film bir ağıt filmi diyebiliriz. Filmin melodisini Batı ve Anadolu sesleriyle benzeştiren ve sözleri direkt filmle çok özdeşleştiğini düşündüğüm için Ali Atay ve Ahmet Mümtaz Taylan’ın “Belki” parçasını yerleştirmek istedim. Bu özgün bir seçimdi. Kendileri de sağ olsun buna katkı sundular. Hem sözler itibariyle hem de melodi itibariyle Ceylin'in vurgusu bu tınıyla çok iyi verildiğini hissettim. Sizlere de bunu yansıtmaya çalıştım” dedi.
En iyi film ödülü
Filmin yapımcısı Nurcihan Temur ise; “Murat Çekiç yıllarını insan haklarına adayan, yakın çok yakın bir arkadaşımızdı bu filme de katkısı çok büyüktü. Hem sivil alanda olduğumuz için çok acıta etmeden bir şeyi anlatırken çok ayrımcılığı içermeden hak temelli yapmaya çalıştık. Bunda da onun desteği her aşamada vardı o yüzden bir yerlerden izliyordur diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tufan Şimşekcan’ın ilk uzun metraj filmi olan “Ceylin”, yönetmenlik kariyerinin başında olan isimleri desteklemek ve yönetmenlerin yeni filmlerinin önünü açmak amacıyla ulusal yarışmada Akli Film’in destekleriyle verilen “En İyi İlk Film Ödülü” için de yarışıyor. Tufan Şişekcan’ın yönettiği “Ceylin”, on dört yaşında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ve bir çadır kentte kalan Ceylin’in hayatını konu alıyor.
Festival Biletleri Satışta!
Festivalin film gösterimleri Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması, Hope Alkazar ve İstiklal Mall- Sinema Pink’te gerçekleşecek. Festival biletleri 75 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması gişesinden de alınabilecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğu, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ve Türkmedya’nın ana medya sponsorluğu, seyahat ve premium hizmetler sponsorlu İGA PASS, ödül sponsorluğu Akli Film ve Fiyap ile gerçekleşecek “11. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.