Haberdar Gazetesi Kültür - Sanat İskender Pala Şair Nefi’yi anlattı

İskender Pala Şair Nefi’yi anlattı

Küçükçekmece Belediyesi’nin her ay düzenlediği edebiyat söyleşilerinin vazgeçilmez ismi Prof. Dr. İskender Pala, bu kez 17. yüzyılda yaşamış Erzurumlu şair Nef’i’nin şiirlerini anlattı.Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen edebiyat söyleşisine ilg

 
Yaşayan en ünlü divan edebiyatçısı olarak da tanınan Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İskender Pala Küçükçekmecelilere 17.yy divan şiirini ve ünlü şair Nefi’yi anlattı. Söyleşisine gösterilen yoğun ilgi karşısında mutluluğunu dile getiren ünlü yazar, övgü ve yergileri ile ismini duyuran ünlü divan şairi Nef’i’nin şiir anlayışını katılımcılarla paylaştı.
 
NEF’İ VE ŞİİR
 
Türk Edebiyatı’nın en büyük kaside şairi olarak bilinen Nef’i’nin şiirleriyle 17. yüzyıla damga vurduğunu ifade eden İskender Pala, “Nef’i’yi İstanbul halkı çok iyi biliyor. Üç şeyi çok güzel yapıyor. Birincisi övme. Birisini övdüğünde ağzından bal damlıyor. İkinci güzel yaptığı şey övünme. Övünmeyi de övme kadar iyi yapıyor. Yani kendisini de övdüğü kişi kadar değerli buluyor. Üçüncü iyi bildiği şey de sövme. Bu adam şiir biçiminde küfür ediyor. Günümüzde sokakta duyduğumuz iğrenç sözleri küfür zannediyoruz. Onlar bayağılıktır. Küfür, hakikaten iyi, yerinde, mahallinde ve taşı gediğine koyar tarzda olursa insanı terbiye bile eder.” diye konuştu. Pala, Nef’i’nin şiirlerinde bütün bir Osmanlı Devleti’nin sosyolojisinin görülebildiğini de sözlerine ekledi.
 
SESİNİZİ DEĞİL, SÖZÜNÜZÜ YÜKSELTİN
 
İskender Pala, söyleşide Nefi’nin “Tûtî-i mu'cize-gûyem ne desem lâf değil” sözleriyle başlayan ünlü gazelini günümüz Türkçesine çevirerek seyircilere aktardı. Nef’i’nin gazelde vermek istediği mesajlara dikkat çeken Pala, “Az konuşan insanlar çok daha değerlidir. Sesiniz değil sözünüz yüksek olsun. Sözlerinizin içini doldurun. Herkes ağzından çıkan sözle belli olur. O yüzden kulak iki, ağız bir tanedir.” dedi.
 
GÖNÜL EHLİ OLMAK
 
Nefi’nin gazelinden yola çıkarak seyircilere tavsiyelerde bulunan İskender Pala ”Gönül ehli insanlar, konuşmak için konuşmaz. Çaresizin derdine derman olur. Başkaları ile uğraşmaz. Herkes onlara hayrandır. Bu yüzden bir dostunuz olsun ama gönül ehli olsun” diyerek gönül ehli insan olmanın önemini vurguladı. İnsanların içinde büyük cevherler taşıdığını ancak farkına varamadıklarını iddia eden Pala, şunları söyledi: “Bir yerlerde bir yayın yapılıyor. Fakat siz radyonuzu o yayını alacak frekansa ayarlamadığınız için yayın yok zannediyorsunuz. Mesajlar gök kubbeden geliyor. Fakat siz alıcılarınızı ona göre ayarlamamışsınız.”
 
TARİHE SAHİP ÇIKIN
 
Söyleşinin sonunda Nefi’nin gazelinden güftelenen şarkıyı, Zeki Müren’in sesinden katılımcılara dinleten İskender Pala, günümüzde müzik ve şiir kültürünün çok fazla değişikliğe uğradığını belirtti. Usta edebiyatçı, “Çağın şarkıları, eski dönem gazel ve şiirlerini ıskalamıştır. Müziğin ve şiirin şu anda geldiği noktaya ilerleme olarak bakılıyor. Ancak gerçek bu değildir. Sizler piyano, şan ve konservatuar eğitimi alarak tarihteki müzik ve şiir kültürünü yaşatabilirsiniz.” diyerek katılımcıları Türk Edebiyatı’nın medeniyetle buluşma noktası olan divan şiirine sahip çıkmaya davet etti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *