Haberdar Gazetesi Kültür - Sanat Korsan CD operasyonu polis kamerasında

Korsan CD operasyonu polis kamerasında

Operasyonda toplam 5 milyon 679 bin 663 adet CD ele geçirildi

Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri bir yıl önce elebaşılığını H.N., ile M.B’nin yaptığı şebekenin izine ulaştı. Ancak şebekeye ait depo ve matbaalara yapılan baskınlarda karşılarına çeteyle ilgisi olmayan üniversite öğrencileri çıkıyordu. Sabıkası olmayan bu öğrenciler işyerlerinin kendilerine ait olduğunu söyleyerek suçu üstleniyordu.

Bunun üzerine polis, şebekeyi çökertmek için projeli bir çalışma başlattı. 6 ay süren fiziki ve teknik takibin ardından 27 Ocak 2011 günü İstanbul genelinde başta Üsküdar olmak üzere 6 ilçede 90 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskında aralarında elebaşı H.N., ile M.B’nin de bulunduğu 46 kişi gözaltına alındı. Matbaa ve depolarda yapılan aramalarda ise 298 bin 10’u korsan CD, 8’i bilgisayar, 1 adet blueray dublicator (üretim cihazı), 55 DVD writer, 4 DVD rom, 10 harddis, 1 kayıt cihazı, 9 makine filmi, 15 basım kalıbı, 820 adet metal kalıp, 17 adet forma ve gerisi de kartonet olmak üzere toplam 5 milyon 679 bin 663 adet malzeme ele geçirildi. Bu ürünlerin basım değerinin 1 milyon TL, satış değerinin ise 10 milyon TL olduğu öne sürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan şebekenin kendi içinde 3 grup şeklinde çalıştığı ortaya çıktı. Şebekede üretenler, satanlar ve suçüstleniciler diye 3 grup bulunuyor. Önce ilk grup matbaa olarak kullanılan yerlerde korsan CD, DVD basımı yapıyordu. Basılan ürünler ikinci grup tarafından piyasaya sürülüyordu. Üçüncü grup ise sabıkası olmayan kişileri 1500 TL karşılığında suçüstlenici olarak seçiyordu. Çetenin yakalanmamak için bu yöntemi seçtiği öğrenildi. Buna göre çete üyeleri özellikle para ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine ulaşıyordu. Öğrenciler baskın anında “işyeri sahibiö olarak telefonla aranıyordu. Olay yerine gelen öğrenciler “burası benim işyerimö deyip suçu kabulleniyordu. Şüpheli olarak gözaltına alınan suçüstlenici kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalıyordu.

Şebeke de bu sayede çökertilememiş oluyordu. Yetkililer, bu şekilde suçüstlenici olan kişilerin duruşmalarının devam ettiğini belirtti

Öte yandan şebekenin bueray dublicator denilen son teknolojik üretim cihazını da kullandığı öğrenildi.

El konulan ürünler çuvarlar içinde Küçükçekmece İkitelil'de bulunan Kültür Bakanlığı İl Denetim Komsiyonuna ait depo'da sergilendi.

Emniyette işlemleri tamamlanan zanlılar da Üsküdar Adliyesi’ne sevk edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *