Haberdar Gazetesi Kültür - Sanat Üniversiteli gençler Çatalca'da yargılandı

Üniversiteli gençler Çatalca'da yargılandı

Başbakan Erdoğan'ın şikayeti üzerine hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı

AMATÖR tiyatrocu 3'ü mezun 16 üniversite öğrencisinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma ve açılan "hakaret" davasında 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.

11-12 Temmuz 2010’da Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen Erguvan Şenlikleri’nde sahne alan Beyoğlu Kumpanya, “Tayyip Blues" adını verdikleri şarkıyı söyledi. Şarkı sözlerinin arasında yer alan "İşportacısın Tayyip" bölümü 3"ü mezun 16 üniversite öğrencisi amatör tiyatrocuyu mahkemelik yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla yaptığı şikayet üzerine başlatılan soruşturma o gün sahne alan 16 kişi için 2 yıla kadar hapis istemli "Başbakan'a hakaret" davasına dönüştü.

12 SANIK DURUŞMAYA KATILDI

Çatalca 1. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya tutuksuz sanıklardan Esat Bağış, Emre Yalçın, Duygu Sezgin, Neval İlknur, Volkan Şahin, Cansu Demirtaş, Ozan Çoban, Emre Savcı, Halil İbrahim Serinkoz, Onur Tunç, Işıl Özkan, Günselin Seda Çetinkaya katıldı. Duruşmada ayrıca AKP Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, "Tanık" sıfatıyla dinlendi.

DURUŞMA SALONU İZLEYİCİLERİ AÇIK HABERCİLERE KAPALI

Duruşma başlamadan önce mübaşir ve sivil polisler, hakimin verdiği talimatla duruşma salonuna habercilerin alınmayacağını bildirdi. İzleyicilere açık olan salon "haberci kimlikli" izleyicilere kapatıldı. Sanık Esat Bağış öğrenci olduğunu belirterek, "2007 yılında kurulan Beyoğlu Kumpanya isimli tiyatro grubunun üyesiyim. Olay günü sahnede sıramı beklerken arkadaşımız Emre Yalçın oyuna ilişkin şarkıyı söylüyordu. Şarkı içerisinde doğaçlama olarak "İşportacı Tayyip" şeklinde ibare geçti ancak bunun hakaret içerdiğini düşünmüyorum" dedi. Taşlama niteliğinde eleştiriler tiyatro yapan bir grup olduklarını söyleyen Bağış, grup olarak amaçlarının sadece siyasi günlük olayları eleştirmek olduğunu belirtti.

"ŞARKIYI ÖZELLEŞTİRMELERİ ELEŞTİRMEK MAKSADIYLA KALEME ALDIM"

Sanık Emre Yalçın Beyoğlu kumpanyanın kurucu üyelerinden olduğunu anlatarak, "Sahnede şarkıyı okuyan bendim. Benim kaleme aldığım şarkıdır. Şarkının içerisinde "İşportacısın Tayyip" kısmı söylenmiştir. Biz politik tiyatro yapmaktayız. Oyunun bir parçası olarak şarkı söylenmiştir. Günlük siyasi olaylardan parçalar alınarak oyunda sergilenmiştir. Şarkı sözleri ülkede hızla yapılan özelleştirmeleri eleştirmek maksadıyla kaleme aldım" dedi. Duruşmada dinlenen diğer 10 sanık öğrencide arkadaşlarının beyanlarına katıldıklarını söyleyerek, beraatlerine karar verilmesini istedi.

"BAŞBAKANIMIZA BU ŞEKİLDE HİTAP EDİLEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİM"

Duruşmada tanık olarak dinlenen AKP Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, şunları söyledi:

"AKP İlçe Başkanıyım. Olay günü şenlik dışı alanda dururken vatandaşlardan bir kaç kişi yapılan tiyatro gösterisini duyup duymadığımı sordu. Duymadığımı söyledim. Ne olduğunu anlamak için sahneye doğru gittim. Gösteri yapanlar ile aynı şekilde kıyafet giymiş seyircilerin arkasında duran bir grup vardı. Sahnede "Takunyacı Tayyip" diyen şahsın mikrofonu seyircilere uzattığında 'yuh' diye seslendiklerini gördüm. Olaya müdahale etmek istedim ancak organizasyonda görevli olduğunu düşündüğüm ancak tanımadığım biri giremeyeceğimi söyledi. Bu sırada gösteriyi izleyen belediye başkan yardımcıları, belediyede yetkili kişiler ve polisler de vardı. Ben başbakanımıza bu şekilde hitap edilemeyeceğini söyleyerek müdahale etmeye çalıştım. Daha sonra polis merkezine giderek şikayette bulundum"

"4 ÖĞRENCİ SINAVLARI OLDUKLARI İÇİN DURUŞMAYA KATILMADI"

Sanıkların avukatı Gökhan Ağırbaş dosyaya ilişkin tanıkları duruşmada dinleteceklerini söyleyerek, diğer 4 sanık öğrencinin sınavları oldukları için duruşmaya katılamadıklarını söyledi. Mahkeme, Çatalca Belediyesi'ne yazı yazılarak organizasyona ilişkin tanık oldukları anlaşılan belediye görevlilerinin isim ve adreslerinin istenmesini kararlaştırdı. Diğer 4 sanığın dinlenmesine karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

"SONUNA KADAR DÜŞÜNCELERİMİZİ SANATMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Duruşma sonrası adliye önünde konuşan Emre Yalçın davanın ilk duruşmasının görüldüğünü anlatarak, AKP Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez'in tanık olarak dinlendiğini söyledi. Yalçın, "Sonuna kadar düşüncelerimizi ve sanatımızı savunmaya devam edeceğiz" dedi. Hakkında dava açılan diğer öğrencilere de kimseye hakaret etmediklerini, sadece eleştiride bulunduklarını savundular.

ÇATALCA BELEDİYE BAŞKANI KARA: "BÖYLE TATSIZ BİR OLAYIN YAŞANMASINDAN DOLAYI ÜZÜNTÜ DUYDUM"

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, olay günü orada olmadığını belirterek, Beyoğlu Kumpanya'yı şenliklere belediyenin daveti üzerine katıldığını söyledi. Böyle tatsız bir olayın yaşanmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirten Kara, "Bizimd e ilçe olarak, belediye başkanı ya da Kültür Müdürlüğü olarak başbakana karşı bir saygısız bir organizasyon içerisinde bulunmamız hiçbir zaman mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"ORGANİZE BİR İŞ"

Olay gününü anlatan AKP Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, "Gösteri yapanlar ile aynı şekilde kıyafet giymiş seyircilerin arkasında duran bir grup vardı. Sahnede ......... diyen şahsın mikrofonu seyircilere uzattığında 'yuh' diye seslendiklerini gördüm. Görevlilere sorduk kim getirdi bu grubu diye sordum. Şikayetçi oldum. Organize bir iş. Başbakanımızın avukatına durumu bildirdik. Kendileri de dava açma gereği duydular." açıklamasında bulundu.

İDDİANAME

Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. Esat Bağış, Çağlar Özulu, Onur Tunç, Işıl Özkan, Duygu Sezgin, Halil İbrahim Serinkoz, Özgür Palaz, Emre Yalçın, Neval İlknur, Volkan Şahin, Cansu Demirtaş, Ozan Çoban, Ulaş Sancak, Emre Savcı, Erman Çelik ve Günselin Seda "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

ÖZELLEŞTİRMELERİ ELEŞTİRMİŞLER

İddianamede 12 Temmuz 2010 tarihinde saat 22.00 sıralarında Çatalca İlçesi'nde Çatalca Meydanı Halk Eğitim Merkezi önünde oluşturulan sahnede Beyoğlu Kumpanyası adlı sanat grubunun bir oyun oynadıkları belirtildi. 16 şüphelinin oynadıkları oyun sırasında ülkedeki özelleştirmeleri eleştirmek düşüncesiyle müşteki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek şarkının nakaratını söyledikleri ifade edildi.

SÖZLERİN ELEŞTİRİ SINIRINI AŞTIĞI VURGULANDI

Şüphelilerin, bu sözleri alenen söylendiği ve müştekinin konumu dikkate alındığında söylenen sözlerin eleştiri sınırını aştığı ve müştekinin saygınlığına saldırı niteliğinde sözler olduğu vurgulandı. İddianamede şüphelilerin, müştekiye alenen hakaret suçunu işledikleri, bu nedenle 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *