Mevlana'nın düğün gecesi

Mevlana'nın düğün gecesi
Hazreti Mevlânâ Celaleddin-i Rumi 737.Vuslat Yıldönümü'nde anıldı. Küçükçekmece Belediyesi'nin Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği Şeb-i Arûs etkinliğinde Doç. Dr. Emin Işık bir konuşma yaptı. Âyân Musiki Topluluğu ve Sema Heyeti'nin sahneye ç

Hazreti Mevlânâ Celaleddin-i Rumi 737.Vuslat Yıldönümü'nde anıldı. Küçükçekmece Belediyesi'nin Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği Şeb-i Arûs etkinliğinde Doç. Dr. Emin Işık bir konuşma yaptı. Âyân Musiki Topluluğu ve Sema Heyeti'nin sahneye çıkarak Âyin-i Şerîf-i icra ettiği programa, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da katıldı.

------------------------------

 Şeb-i Arus'un sözlük anlamı düğün gecesi demektir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi kendi ölümü için rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma anlamına gelen ‘Düğün Gecesi’ demiştir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönümü 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve "Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri", halk arasında 'Şeb-i Arus Şenlikleri' olarak da bilinir.

 Küçükçekmece Belediyesi de, Hazreti Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin 737.Vuslat Yıldönümünü için, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde özel bir etkinlik düzenledi. Yoğun ilgi gören programa, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr Emin Işık, Âyân Musiki Topluluğu ve Sema Heyeti katıldı.

 TELGRAFLARIYLA KATILDILAR

 Mustafa Alcan'ın sunduğu programda Hazreti Mevlana'nın hayatı ile ilgili bilgiler verildi. Gecenin önemine dikkat çeken Alcan, Mevlana'nın tüm dünya tarafından kabul gördüğünü ve eserlerinin ilgiyle okunduğunu söyledi. Sunucu Alcan, geceye davet edilen ancak programlarının yoğunluğundan dolayı katılamayan, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, birçok bakan ve milletvekilinin göndermiş olduğu telgrafları okudu.

 ANADOLU HZ. MEVLANA SAYESİNDE AYAĞA KALKTI

 Alcan, daha sonra gecenin anlam ve önemini belirten konuşmasını yapması için Doç. Dr. Emin Işık'ı sahneye davet etti.  Doç. Dr. Işık, “Bizi her iki dünyada mutluluğa eriştirecek en büyük güç, en büyük kudret Allah aşkıdır. Allah’ı seven onun emirlerine gönülle itaat edendir. Her şeye gönlümüzü, ruhumuzu, aşkımızı katarak başlamalıyız” diye konuştu.

 Işık, Anadolu’nun Haçlı seferlerinden büyük yaralar aldığını, Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığını belirterek “Bütün bunlara rağmen Anadolu insanı kısa sürede kendisini toparlamış ve ayağa kalkmıştır. Bunun en büyük nedeni Hazreti Mevlana’dır. Anadolu, Mesnevi Çeşmesi’nden içerek hayat buldu, can buldu. Mevlana’nın mesajlarıyla yeniden dirildi. Yahya Kemal’e sormuşlar: ‘Biz Viyana’ya nasıl gittik?’, ‘Mesnevi okuyarak, bulgur pilavı yiyerek gittik.’ demiştir. Yaşadığımız şu dönem Lale Devri’nden bile daha güzel” diyerek ecdadımızın görmediği bolluk içinde yaşadıklarını söyledi. Işık, Mevlana’nın hayatlıyla ilgili birçok kesit sunarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde son 3 yıldır en çok okunan kitabın Hz. Mevlana’nın eserleri olduğunu da sözlerine ekledi.

 SEMAZENLER MESTETTİ

 Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Özer'in yaptığı Şeb-i Arûs Konser Kadrosu, Sema Heyeti ile birlikte sahneye çıktı. Topluluk, Buhurizâde Mustafa Itrî Efendi'nin Rast Na'tı, Hüzzam Makamında Ney Taksimi, İsmail Dede Efendi Hüzzam Peşrevi, İsmail Dede Efendi’nin Hüzzam makamındaki Mevlevî Âyini, 1.2.3.4. selamlarının icrası, Hüzzam Son Peşrev Son Yürük Semai"Beste tatar", Son taksim, Kur'ânı Kerîm ve Gülbank icraa etti. Bu icraalar sırasında Postnişin Necdet Tanlak öncülüğünde, Semazenbaşı Engin Kökçü ekibi ile birlikte muhteşem bir sema gösterisi yaptı. Konuklar gösteriye hayran kaldı.

 ARENA DA MEVLANAYI ANMA TÖRENİ

 Sema gösterisinden sonra sahneye çıkan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, geceye katılımlarından dolayı Doç. Dr. Emin Işık'a, Sema heyetinden Postnişin Necdet Tanlak'a ve Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Özer'e birer plaket vererek teşekkür etti. Başkan Yeniay, bu muhteşem gösteriyi dar bir alanda yaptıklarını belirterek “Halkalı’da 40 bin kişilik gösteri merkezinin yapımına kısa sürede başlayacağız. Küçükçekmecelilerden bir yıl daha sabır diliyorum. Bu inşaat bittikten sonra Hazreti Mevlana’nın törenini 10 bin kişilik salonda yapacağız” dedi.

 

Mevlana’yı anlamanın farklı bir güzellik olduğunu belirten Başkan Aziz Yeniay, “Onu anladığımızda bu dünyada yaşamak çok kolay olacak. Sonsuzluk aleminin varlığını keşfettikten sonra bu dünyada varlık sebebimizi çok daha iyi idrak edebileceğiz. Ölümün yok olma değil, gerçek varoluşun olduğunu Mevlana’dan öğreniyoruz” diye konuştu.

 Program sonunda Küçükçekmece Belediyesi, Doç. Dr. Emin Işık’ın “Aşkı Meşk Etmek” adlı kitabını katılımcılara hediye etti. Anma programına katılan konuklar da Doç. Dr. Işık’a, kitaplarını imzalatmak için sıraya girdiler.

 

Mevlana'nın ölümle ilgili bir gazeli

---------------------------------------------

Öldüğüm gün tabutum götürülürken, bende bu dünya derdi var sanma...

Benim için ağlama, yazık, vah vah deme;

Şeytanın tuzağına düşersen, o zaman eyvah demenin sırasıdır,

Cenâzemi gördüğün zaman firâk, ayrılık deme,

Benim kavuşmam, buluşmam işte o zamandır,

Beni toprağa verdikleri zaman, elvedâ elvedâ demeye kalkışma,

Mezar, cennet topluluğunun perdesidir.

Batmayı gördün değil mi? Doğmayı da seyret, güneşle aya gurûbdan hiç ziyân gelirmi?

Hangi tohum yere ekildi de bitmedi? Ne diye insan tohumunda şüpheye düşüyorsun?

Hangi kova kuyuya salındı da dolu dolu çıkmadı? Can Yusuf’u ne diye kuyuda feryad etsin?

Bu tarafta ağzını yumdun mu, o tarafta aç.

Zîrâ senin Hayy u Hû’yun, mekânsızlık âleminin fezâsındadır.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.