Milli Şair Mehmet Akif Ersoy şiirleriyle anıldı

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy şiirleriyle anıldı
Tarihçi yazar Mustafa Armağan, Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde ‘Mehmet Akif Mısır’a Neden Gitti’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Armağan, Mehmet Akif’in Türk şiirindeki yerini ve şiirlerindeki ince detayları Küçükçekmeceli v
 
Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştiren tarihçi yazar Mustafa Armağan, Mehmet Akif’i onun vatanseverliğini, şiirlerini yazış sürecini ve karşılaştığı zorlukları konuklara anlattı. Küçükçekmeceliler, Mustafa Armağan’ın ‘Mehmet Akif Mısır’a Neden Gitti’ konulu söyleşisini büyük ilgiyle takip etti. Seyircilerin sorularını yanıtlayan Armağan, zaman zamanda yanında getirdiği kitaplardan Akif’in şiirlerini okudu.
 
AKİF GÖRÜNMEYEN KAHRAMAN
Söyleşisine Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele döneminde yaptıklarını anlatarak başlayan Armağan, “Akif, milletini seven, özü sözü bir, son derece doğru bir insandır. Kurtuluş Savaşı'nda milli kuvvetlerin yanında yer almakla kalmamış, yazılarıyla konuşma vaaz ve hutbeleriyle halkı cephelere koşturmuş, milli mücadelenin görünmeyen kahramanlarından biri olmuştur.” diye konuştu.
 
ASIM HAKKINDA HİÇ KİMSE YORUM YAPAMADI
İstiklal Marşı'nı yazdıktan sonra Mehmet Akif’in çektiği zorluklara değinen Armağan, onun Mısır’a neden gittiğini de anlattı. Mustafa Armağan, “Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazdıktan sonra milletvekili seçilmedi. Sonrasında ise kendini şiirlerine veren Akif, Asım isimli şiir kitabını yayınladı ama hükümet baskısı nedeniyle hiç kimse Asım hakkında fikirlerini söyleyemedi. Bu durumu içine sindiremeyen Akif, Mısır’a gitmeye karar verdi ve orada 10 yıl kaldı. Mısır'da vatan aşkı hiç dinmedi, 10 yılın sonunda özlemini çektiği vatanına kesin dönüş yaptı.” dedi. 
 
ASIM TÜRK GENÇLİĞİNİ TEMSİL EDEN BİR SEMBOLDÜR
Mustafa Armağan, Mehmet Akif’in yazdığı Asım adlı kitaba da dikkat çekerek, Mehmet Âkif, idealindeki gençliği Âsım’ın nesli olarak niteliyordu. Asım, Mehmet Akif”in ana hatlarını ayrıntılı olarak çizdiği ideal bir gençlik profilidir. Asım, toplumsal olayların sürekli içindedir. Vatanın karış karış işgal edildiği bir dönemde Akif, geleceğe Asım’la bakmakta, Asım’la teselli bulmakta, Asım’ın iradesi ile ülkenin kurtulacağına inanmaktadır. Çünkü ülkenin geleceği iyi yetişmiş kuşaklarla mümkündür. Asım, bir semboldür. Müslüman Türk gençliğini temsil eder.  İnancı tamdır. Ülkesini işgal etmek isteyenlere karşı aklıyla, gücüyle mücadele eder. Kazanır. Bunun en canlı örneği Çanakkale Savaşı’dır.” dedi.
 
ONU HER ANLAMDA ANLAMAK GEREK
Mehmet Akif’i anlama konusunda gelenlere tavsiyelerde bulunan Armağan,” Bu milletin Akif’ten alacağı daha birçok söz, fikir, aksiyon ve yönler var. Eser ve düşünceleriyle her zaman yeniden doğan bir fikir, sanat ve aksiyon ışığı olarak O’nu anmak, anlamak gerekecektir. Bu yüzden Akif’i bir kez daha rahmetle, hayırla yâd ediyoruz.” diyerek söyleşisini sonlandırdı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.