NEY VE TANBURİ’Yİ NEVA İKİLİSİ BULUŞTURDU

NEY VE TANBURİ’Yİ NEVA İKİLİSİ BULUŞTURDU
Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’ ne Neyzen Salih Bilgin ve Tanburi Sanatçısı Murat Aydemir konuk olarak, saz semaisinin en güzel örneklerini icra etti.

Tanburunu televizyon dizilerinde, İncesaz grubunda ve Ahenk ikilisinde duyduğumuz Murat Aydemir ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği korosunda görev yapan Neyzen Salih Bilgin, Neva İkilisi adlı  dinleti etkinliğinde, İstanbul’un saz musikisi ve klasik icraya dair en nadide örnekleri icra etti.

SULTAN-I YEGAH VE HİCAZ MAKAMLARI

Etkinlikte ikili, Geleneksel Sanatlar Akademisi öğrencilerine Türk müziğinde Sultan-ı Yegah ve Hicaz makamını da anlattı. Neyzen Salih Bilgin, Sultan-ı Yegah makamındaki eserlerin, son dönem İstanbul havasını yansıttıklarını ve duygusu yüksek eserler olduğunu dile getirirken, Hicaz makamının ise Türk müziğinin en çok kullanılan 10 makamından biri olduğunu ifade etti. Bilgin, ‘ Hicaz, Arabistan’da bir bölge. Korunmuş bölge anlamını taşıyor. Biz bu ismi bir makam ismi olarak kullanıyoruz. Anlamı gibi Türk müziğinde de koruduğumuz, incelikle ve titizlikle işlediğimiz bir makamdır.’ dedi.

BAŞPARE YAPIMININ İNCELİKLERİ

Ney ve başpare imalatçısı da olan Salih Bilgin, başpare yapımının kolay olmadığının altını çizerek, inceliklerine değindi. Bilgin, ‘ Kehribar ve kuka gibi malzemelerden başpare yapmayı deniyoruz. Ney kolay üretilebilir, ama başpare geniş bir malzeme ister. Amacımız, başpare’ yi estetik , görsel ve işlevsel anlamda iyi bir noktaya taşımak.  diye konuştu. Bilgin, Hz. Mevlana’yı anma törenlerinde Konya’da bir kültür merkezinde Türkiye’nin 250 parçalık ilk başpare koleksiyonunu sergilediklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.