SER ONU DÜNYAYA GETİRENİNDİR

SER ONU DÜNYAYA GETİRENİNDİR
CHP Bakırköy İlçe Başkan Yardımcılığından istifa ederek CHP 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Avukat Banu Kan: SER ONU DÜNYAYA GETİRENİNDİR

ESER ONU DÜNYAYA GETİRENİNDİR

 TELEVİZYON dizilerinde oynayan sanatçılara “sürekli telif” alma şansı doğuyor.  Avukat Banu Kan, eski dizilerin TV’lerde sürekli tekrarlanmasının tıpkı müzik eserleri gibi “telif hakkı” doğurduğunu belirterek yargının bu konuda olumlu karar vereceğini belirtiyor. Kan, “alınacak mahkeme kararı tüm sanatçılar için emsal teşkil edecek” diyor.

Bilindiği gibi; televizyonda oynayan dizi tekrarlarından telif alma konusunda eser sahipleri; senarist, yönetmen ve oyuncular yıllardır uğraş vermekte… Müvekkili Fatih Altın ile sürdürdüğü hukuk mücadelesinin yaklaşık 7 bin kişiye fayda sağlayacağını söyleyen Avukat Banu Kan; “Eser dünyaya gelmiş bir çocuktur, eser onu dünyaya getirenindir” dedi. Oyuncu Fatih Altın`ın yıllarca süren "Hayat Bilgisi" dizisinin tekrar yayınlarından talep ettiği "TELİF" davasının sonucu ise emsal teşkil edecek…

 EMSAL TEŞKİL EDECEK

Fatih Altın’ın avukatı Banu Kan; telif hakları konusunun çok önemli olduğuna dikkat çekti. 2005 yılından beri devam eden bu davanın, bir çok eser sahibi için emsal teşkil edeceğini söyleyen Avukat Banu Kan; “ Amacımız, müzik eserlerinde ki gibi, sinema ve dizilerinde telif almasını sağlayabilmek. Çünkü; müzik eserleri ile ilgili telif hakları çok iyi çalışıyor, taksi de ya da topluma açık her hangi bir yerde müzik eseri çalındığı zaman, dava açıldığı takdirde eser sahibi gerekli telifleri alabiliyor. Ancak bu durum sinema ve ya diziler için geçerli değil.. Her ikisi de aynı kanuna tabi olmasına rağmen sinema eserlerine uygulanmıyor.” Dedi.

 İŞÇİ Mİ, SANATÇI MI?

1951 tarihli Fikri ve Sınai Haklar Kanunun AB’ne uyum sürecine göre 2001 yılında gerekli değişikliklerin yapıldığını hatırlatan Avukat Banu Kan; “Dizi ve sinema oyuncularının meslek statüsü yok. İşçi mi, sanatçı mı belli değil. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Davamız kabul edilmediği takdirde de, bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağız” şeklinde konuştu.

 CHP Bakırköy İlçe Başkan Yardımcılığından istifa ederek CHP 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Avukat Banu Kan, davanın olumlu yönde sonuçlanmasının yaklaşık 7 bin kişiye fayda sağlayacağını belirtti. Avukat Banu Kan; Dava sonuçlandıktan sonra, müzik eserlerini koruyan kuruluşlar gibi, dizi ve sinema oyuncularının haklarını koruyan birlik oluşacak ve sonrasın da oyunculara ve eser sahiplerine hakları verilecek. Sanatçılar sokaklar da ölüyor, kimse sahip çıkmıyor onlara. Bu kişilere destek olabilecek bir kuruluşları yok. Mevcut durumda sadece yapımcılar ve Televizyonlar kazanıyor. Eser dünyaya gelmiş bir çocuktur, eser onu dünyaya getirenindir” dedi.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.