Usta yazar 100.yılında Balkan Harbi’ni anlattı

Usta yazar 100.yılında Balkan Harbi’ni anlattı
Küçükçekmece Belediyesi’nin kültür sanat buluşmaları kapsamında düzenlenen söyleşide usta yazar Ahmet Turan Alkan, 100. Yılında Balkan Harbi’ni anlattı.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki ‘Bir Mağlubiyetin 100.Yılı Niçin Hatırlanmalıdır?’adlı söyleşiye katılan Zaman Gazetesi yazarı Alkan, Balkanları, Balkan Harbi’ni, o zamanlardaki Osmanlı Devleti’ni de işin içine katarak açıkladı.

‘Mağlubiyetler çok önemli’

“Bugün bir ilki yaşayacağız. İlk defa bir mağlubiyet hakkında konuşacağız. Ben, mağlubiyetlerin daha da öğretici olduğuna ve konuşulması gerektiğine inanıyorum. Yaptıklarımızı olduğu gibi görmemiz ders çıkarmamız açısından çok önemli.” diyerek Balkan Harbi’nin önemine değinen Alkan, Türklerin toprak kaybettiğinde travma yaşadığını, bu travmanın Balkan Harbi’nde de görüldüğünü ifade etti. Osmanlı için Balkanların çok önemli olduğunu belirten Alkan bunu şu sözlerle açıkladı: “Şu an bizim için İstanbul, Bursa, Ankara ne ise Osmanlı için de Balkanlar o demekti. Osmanlı’yı hanedan çatışmalarına girmeden rahat yönetebilecekleri, gelir kaynağı yüksek bir bölge Rumeli. Çünkü yüksek kalitede tarım ürünü yetiştiriyorlar ve tarım bilgileri fazla. Bu nedenle Osmanlı burada devlet bütçesine yüksek kazanç sağlıyor. Ayrıca çok çalışkan insanlar. Çok kültürlülük var.”
 
‘Orduyu politika dağıttı’

Balkan Harbi’ndeki yenilgimizin en büyük sebebinin ordu içindeki politika olduğunu belirten Turan Alkan, ordunun askerlik refleksini kaybettiğini “Top kurmuşlar, mermi sandığı yok. Mermi sandığı var 10-15 metre ileride, taşıyacak beygir yok. Savaşta askerlerimiz açlıktan kıvranırken diğer bir mıntıkada yemekler bekletiliyor. Osmanlı askerleri politikayla ilgilenince savaş reflekslerini kaybediyorlar. Savaş, ölmek ve öldürmek demektir. Bu kadar katıdır yani bu katılığı kaybediyorlar.”diyerek açıkladı.

‘Alınan önlem çok ağır’

Balkan Harbi ile milliyetçilik akımının başladığını belirten Alkan, Osmanlıcılık fikrinden vazgeçildiğini bu nedenle de Anadolu’da Müslüman ve Türk nüfusunun artırılması nedeniyle Hristiyan ve Ermeni nüfusunun uzaklaştırılmaya çalıştığını; ancak karşılaşılan tehlike ile alınan önlem arasında dağlar kadar fark olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.