"Ölüm hayattan önce gelen bir gerçektir"

"Ölüm hayattan önce gelen bir gerçektir"
Beylikdüzü Belediyesi’nce düzenlenen Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 737. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Doç Dr. Emin Işık, “Ölüm, hayattan önce gelen bir gerçektir. Fakat bugün bakıyorum da Yahya Kemal Beyatlı’nın söylediği g
Beylikdüzü Belediyesi tarafından Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 737. Vuslat Yıldönümü" nedeniyle Beykent Fatih Koleji’nde Anma Programı düzenlendi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Öğretim Üyesi Doç Dr. Emin Işık programda yaptığı konuşmada, “Allah’ı sevenler zikir yapar. Bir kişi ya da varlığın ne kadar çok sözünü ederseniz, ondan bahsederseniz onu o kadar çok seversiniz. Hayatta her canlı, kendi zikrine göre Allah’ı sever. Mesela Hz. İbrahim’in zikri Ah’dır. Allah’ın ilk adıyla son adının baş harfleridir. Ölüm bir gerçek, bizim hayatımızda o kadar ki matematik bile fire verir, ölüm asla fire vermez. Mülk süresine bakarsınız ölüm hayattan önce zikredilir. Ölüm, hayattan önce gelen bir gerçektir. Fakat bugün bakıyorum da Yahya Kemal Beyatlı’nın söylediği gibi ‘Bizim mezarlıklarımız mahallelerimizden daha Müslüman’” şeklinde konuştu.

 

Alternatif Sanat Grubu’ndan dört tiyatrocunun kısa tiyatro eserinde, Mevlana’nın yokluk kültürü olduğu aktarıldı. Menkıbeye göre,  Mevlana eşine evde yiyecek ne var diye sorar. Eşi ise hiçbir şey olmadığını söyler. “Ekmek yok mu, peki çorba, hiç soğanda mı yok?” diye sorduğunda, eşinden hayır cevabını alınca sevinçli ve coşkulu bir şekilde, “Desene evimiz peygamber evi olmuş” şeklinde konuşur.

 

Tasavvuf musikisi konseri beğeniyle dinlendi

 

Tiyatro gösterisi sonunda; sahnede yerini alan sazende ve hanende ekibi, tasavvuf musikisinin seçkin eserlerini seslendirdi. Hz. Mevlana’nın kurduğu ve devam eden Uluslararası Sema Okulu’nun tasavvuf musikisi ve sema programı, salonu dolduran 400 kişi tarafından beğeniyle izlendi.

 

“Sevilen ve seven insanlardan olmayı diliyorum”

Salondaki bir grup tarafından “Mevlana Yürekli Yusuf Başkan” tezahüratı ile sahneye çıkan Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, “Mevlana üzerine söylenecek bütün güzel sözler burada söylendi. Bana göre Mevlana; bir uyanıştır. Muhabbet demektir. Hemen hemen aynı yüzyılda yaşayan Yunus’un söylediği gibi, ‘Yunus öldü diye sela verirler. Ölen hayvan imiş, aşıklar ölmez. Önemli olan ölmemeyi başarmış insan olmaktır. Sevilen ve seven insanlardan olmayı diliyorum” diye konuştu.

 

Anma programında konuşan Kaymakam Yusuf Odabaş, Mevlana felsefesinin temelinde aşk olduğunu belirterek, düşüncelerini şöyle özetledi: “Bir bitki hayvan da sevebilir ancak hem bedeniyle hem bilinciyle hem düşüncesiyle hem de belleğiyle sevebilen tek varlık insandır. Görüyorum ki Hz. Mevlana ve felsefesi, bugün onu sevenlerin kalplerinde varlığını sürdürüyor” diye konuştu.

 

Programın sonunda, Doç Dr. Emin Işık’a plaketini Yusuf Uzun takdim etti. Alternatif Sanat Grubu’na Beylikdüzü Kaymakamı Yusuf Odabaş, Uluslararası Sema Okulu’na ise AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Celal Babayiğit tarafından plaket verildi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.