Acun ile Sömürüye Var Mısın Türkiye?
Yayınlanma:
Birgün Gazetesi Acun Ilıcalı'nın yarışmacılara imzalattığı sözleşmeye ulaştı. İşte o sözleşme!
Acun'un son yarışması 'O Ses Türkiye', katılımcıların geleceğini, geçmişini ve hatta kişiliğini bile satın alan sözleşmesiyle dikkat çekiyor İhlal cezasıysa 25 bin avro.
BirGün gazetesinden Onur Erem'in 'O Ses' sizi sömürmek için çağırıyor Türkiye! başlığı ile gazetenin manşetinde yer alan özel haberinde birbirinden ilginç ayrıntılara yer veriliyor. İşte o haber...
İMZA ATTIN MI, HAYATIN KAYDI
Acun Ilıcalı'nın "Var Mısın Yok Musun?", "Yetenek Sizsiniz Türkiye" yarışmalarının ardından yeni yatışma programı "O Ses Türkiye"de İmzalatılan sözleşmedeki maddeler, katılımcıların geleceğini tamamen kontrol alana alıyor.
Katılımcıların geçmişte yaptıkları besteler bile yarışmayı düzenleyenlere ait oluyor. Yarışmacıların her sözleşme ihlalinde ödeyecekleri ceza miktarı ise 25 bin avro.
İSYAN ETMEK DE YASAK
Yarışmacılar bu şartlara karşı isyan erme hakkına da sahip değil. Sözleşmenin maddelerinin açıklanması yasak olduğu için yarışmaya katıldıktan sonra sömürülen yarışmacılar yaşadıklarım basına anlatamıyor.
Sözleşmenin dayattığı ağır şartlar ve yarışmacının en sonunda elde edeceği sınırlı gelir, yetenek yarışmalarına katılanların neden kalıcı olmadığına işaret.
SÖZLEŞME KİŞİLİĞE EL KOYUYOR
O Ses Türkiye'nin sözleşmesi, yarışmacı ile The Voice Talent Agency, Universal Music Group International, Topkapı Mümessillik ve Ticaret Ltd. Şti. arasında imzalanıyor. Daha sözleşmenin girişindeki maddede sözleşmenin aslında "O Ses Türkiye" televizyon formatının dünya çapındaki ticari başarısının geliştirilmesine" odaklandığını gösteriyor.
SÖZLEŞME BİTER, SÖMÜRÜ BİTMEZ
Ayrıca sözleşmenin süresi bittikten sonra bile yarışmacı 9 ay boyunca müzikten kazanacağı gelirlerinin yüzde 20'sini şirkeüere ödemek zorunda bırakılıyor.
Sözleşmede yer alan başka bir madde de ise yarışmacının sözleşmeyi hukuk danışmanı eşliğinde okuması gerektiğini belirterek, katılınıcının "sözleşmeyi anlamadan imzaladım" diyerek mahkemeye başvurmasını engelliyor.
Oysa yarışmanın ön elemelerine giden katılımcılar, yanlarında bir hukuk danışmanı olmadığı için, bir hukukçunun bile anlamakta zorlanabileceği maddeler içeren sözleşmeyi imzalayıp geçiyorlar.
'KİŞİLİĞİN ARTİK BİZİM MALIMIZ'
Sözleşmenin en ilginç maddelerinden biri ise şirketlerin sanatçının kişiliğine bile el koyduğu madde. Bu maddeye göre sanatçının portresi, sureti, görünümü, adları, sesi, kişiliği, yazı tarzları, logoları, özellikleri, sözleri, sloganları, biyografik özellikleri ve karakteristik özellikleri sözleşme süresi boyunca şirkete ait oluyor.
Sözleşme süresi bittikten sonra bunlar şirkeüere ait olmaktan çıksa da şirketler bunu kullanmaya devam edebiliyor.
İSYAN ETMEK DE YASAK
Yarışmacılar bu şartlara karşı isyan etme hakkına da sahip değil. Sözleşmenin maddelerinin açıklanması yasak olduğu için yarışmaya katıldıktan sonra sömürülen yarışmacılar yaşadıklarını basına anlatamıyor. Anlatabilseler bile bu işten para kazanan ana akım medya devlerinin bu isyana yer vermesini beklemek saflık olur.
Medya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.