Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi

Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'(TGC) nin 51.sini düzenlediği Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Sabancı Center'da yapılan törenle sahiplerini buldu.
Gazeteciler ödüllerini hapisteki gazetecilerin özgürlüğüne adadılar. “Meslektaşlarımıza özgürlük ödül olsun” dediler. Mesleğin en onurlu ödülüne layik olmaktan duydukları buruk mutluluğu dile getirdiler.

Spiker Başak Şengül’ün sunduğu törenin açış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç tek ön koşulu “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”ne uygunluk olan ödülü kazanan meslektaşlarını kutlayarak; “Yasalarda yer alan güvencelerin yok sayılmadığı, çağdışı fikir suçu kavramının Basın Tarihinin çöplüğüne atıldığı günlere ulaşmak dileğiyle” herkesi selamladı. Gazetemiz çizeri Zafer Temuçin’in katılamadığı törende  “Wikileaks  Belgelerin’den  Sonra“ karikatürü ile  aldığı ödülü adına karikatürist Akdağ Saydut aldı. Ödülleri Orhan Erinç, önceki Başkan Nail Güreli, TGC yönetim Kurulu üyeleri ve mesleğin duayenleri verdi. Silivri’deki duruşmadan geldiğini belirten Güreli, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın kutlama mesajlarını, özgür ve aydınlık günlerde buluşma dileklerini iletti.

Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Büyük Seçici Kurulu

Bu yıl “Gazetecilik Büyük Seçici Kurulu”  İsmail Ballı, Turhan Bozkurt,  Necdet Doğan, Sibel Güneş, Ayşe Özek Karasu ve İbrahim Yıldız’dan oluştu. “Radyo TV Büyük Seçici Kurulu”  Prof Dr. Rıdvan Akar, Zafer Arapkirli, Kemal Aslan,Prof.Dr.Şükran Esen, Ali Eyüboğlu, Sibel Güneş ve Doğan Şentürk’ten meydana geldi. “İnternet Büyük Seçici Kurulu’nda ise Oğuz Güven, Ercüment İşleyen, Hakan Kara, Prof. Dr. Nurdoğan Rigel, Sibel Güneş, Olay Tan ve Ahmet Yeşiltepe yer aldı.
 
Ödüle değer bulunan eserlerHaber- Siyasal dalında Tekin Atay, Güngör Karakuş, Hilal Öztürk - Habertürk Gazetesi 20.02.2010 tarihinde yayınlanan “Kayıp  Savcı Sarıkaya Çukurambar’dan Çıktı” başlıklı haberleriyle ödüle değer bulundu.
Cansu Çamlıbel-Hürriyet Gazetesi- 12.10.2010 tarihinde yayınlanan “29 Ekim’de Tek Tören” başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü.

Ekonomi dalında Ali Ekber  Yıldırım, Dünya Gazetesi-16-8/26-11.2010 tarihinde yayınlanan “GDO’da Mevzuat Baş Döndürdü” başlıklı haberiyle  ödüle değer bulundu.

Çevre, Eğitim, Sağlık (Toplum Ödülü) dalında Gülden Aydın-Hürriyet Gazetesi–21.04.2010 tarihinde yayınlanan “Orada Kimse Yok mu?” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu.
Betül Kotan Atak - Radikal Gazetesi- 21.08.2010 tarihinde yayınlanan “KPSS’de Çifte Şaibe” başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü.

Kültür Sanat-Magazin dalında Muhittin Danış-Radikal Gazetesi-01-02.11.2010 tarihinde yayınlanan “Sarayda (Topkapı Sarayı) Çatlak” başlıklı  haberiyle ödüle değer bulundu.
Bülent Ergün-Sabah Gazetesi-08.09.2010 tarihinde yayınlanan “2500 Yaşındaki Anadolu Kadınına Gümrük İşkencesi” başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü.

Spor dalında Celal Demirbilek- Hürriyet Gazetesi 30.07.2010 tarihinde yayınlanan “Milli Takımı Unuttular” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu.
Yiğit Barış-Demokrat Kocaeli Gazetesi–25.10.2010 tarihinde yayınlanan “Curling Şampiyonasında Skandal” başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü.

Köşe Yazısı dalında Yılmaz Özdil-Hürriyet Gazetesi–19.08.2010 tarihinde yayınlanan “Soy sop” başlıklı yazısıyla ödüle değer bulundu.

Araştırma dalında Sedat Ergin-Hürriyet Gazetesi- 03-08/09-09.2010 tarihlerinde yayınlanan “Balyoz İddianamesi” başlıklı araştırmasıyla ödüle değer bulundu.
Burhan Ekinci-Taraf Gazetesi-20-29.08.2010 tarihinde yayınlanan “Faili Meçhuller Meçhul Kalmasın” başlıklı araştırmasıyla övgüye değer görüldü.

Röportaj dalında Nebahat Koç-Akşam Gazetesi–15–16.07.2010 tarihinde yayınlanan “Numan Bey Gidecek” başlıklı röportajıyla ödüle değer bulundu.
Ahmet Uykan-Zaman Gazetesi–25.09.2010 tarihinde yayınlanan “Prim Almasam da Olur, Bana Gümüş Madalya Yeter” başlıklı röportajıyla övgüye değer görüldü.

Spor Köşe Yazısı dalında Ercan Güven-Milliyet Gazetesi- 01.09.2010 tarihinde yayınlanan “Haysiyet Cellatlığı ve Cellatın İpini Yalayanlar” başlıklı yazısıyla ödüle değer bulundu.
Alper Kaya-Birgün Gazetesi–27.10.2010 tarihinde yayınlanan “Sadece Bir Deli” başlıklı yazısıyla övgüye değer görüldü.

Sayfa Düzeni - Birinci Sayfa Düzeni’nde Bülent Mumay-Radikal Gazetesi–30.11.2010 tarihli sayfasıyla ödüle değer bulundu. İç Sayfa Düzeni’nde Fatma Bilecen-Milliyet Gazetesi 18.04.2010 tarihli 18 ve 19. sayfaları ile ödüle değer bulundu. Ayçağ Bıçakcı-Habertürk Gazetesi-03.07.2010 tarihli 10. sayfası ile övgüye değer görüldü. Spor Sayfası Düzeni-Nihat Uğurlu-Hürriyet Gazetesi–01.08.2010 tarihli spor sayfasıyla ödüle  değer bulundu. Ercan Arıkan- Habertürk Gazetesi- 26.07.2010 tarihli  spor sayfasıyla övgüye değer görüldü.

Karikatür dalında Zafer Temoçin-Cumhuriyet Gazetesi- 01.12.2010 tarihli “Wikileaks  Belgelerin’den  Sonra“ karikatürü ile  ödüle değer bulundu.

Fotoğraf dalında ödül verilmedi. Erhan Yılmaz-İHA–20.05.2010 tarihli “Ölme Mehmedim”konulu fotoğrafıyla övgüye değer görüldü.

Televizyon-RadyoTV Haber Dalında Atıl Ayaz-Fox Tv’de 12-14/01.2010 tarihinde yayınlanan “Acil Skandal”başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu.
Göksel Göksu- CNNTÜRK’de 06-08/12.2010 tarihinde yayınlanan “Namlunun Ucundaki Kadınlar”başlıklı  haberiyle övgüye değer görüldü.
TV Haber Program dalında ödül verilmedi TV Belgesel Dalında Zeynel Elçioğlu-TRT’de  16.02.2010 tarihinde yayınlanan “Yöresel Müziğin Ustaları”başlıklı belgeseliyle  ödüle değer bulundu.
Nazım Alpman-İz TV’de  21.06.2010 tarihinde yayınlanan “Trakya’nın Kara Günleri” başlıklı belgeseliyle övgüye değer görüldü.

TV Kültür –Sanat- Magazin Programı dalında ödül başvurusu olmadı. TV Spor Programı Dalında ödül verilmedi TV Kamera Çalışması Dalında Şaban Özdemir-İHA’da 20.05.2010 tarihinde yayınlanan “Mezarlıktaki  Son Nefes” görüntüleri ile ödüle değer bulundu.

Radyo  Haber Program Dalında Ender Uslu-Kanaltürk Radyo’da 06.05.2010 tarihinde yayınlanan “İlk Anons”programıyla  ödüle değer bulundu.
İnternet dalında verilen ödüllerTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’nin İnternet gazeteciliği dalında Oda TV’ye verilen Başarı Ödülünün askıya alınmasını kararlaştırdı.

TGC Yönetim Kurulu bu kararı, İnternet Gazeteciliği Ödül Seçici Kurulu’nun da görüşünü alarak verdi. TGC'nin yönetim kurulunun açıklaması şöyle:
"İnternet gazeteciliğinin ve internette görev yapan gazetecilerin yasal tanımlarının henüz belirlenmemesi nedeniyle, internet ödülleri içerik zenginliği, site yapısı ve ulaşılabilirlik özellikleri dikkate alınarak ve öteki dallardan ayrı olarak gazetecilere değil haber portallarına veriliyordu. Ödül Seçici Kurulu’nun başvuruları değerlendirdiği 25 Şubat 2011 günü yapılan toplantının ertesinde ortaya çıkan gelişmeler ve gazeteci olmayan kişilerin de tartışma konusu olması, Yönetim Kurulu’nun seçici kurul üyelerinin de görüşünü alarak ödülü askıya almasında etkili oldu."

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan kurallar arasında bulunan “yargı kararı kesinleşmedikçe, bir sanık suçlu ilan edilmemelidir. Haber ve yorumlarda suçluymuş gibi değerlendirmeler yapılmamalıdır” kuralını dikkate alan Yönetim Kurulu, kararının bir suçlama anlamını taşımadığını vurguladı. Açıklamada alınan kararın, bu yıl 51’incisi verilecek Başarı Ödülleri’nin saygınlığını koruma amacı taşıdığı da hatırlatıldı.

İnternet dalında T24.com  övgüye değer görüldü.


Nezih Demirkent Özel Ödülü

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Nezih Demirkent Özel Ödülü’nün Güngör Uras’a verilmesini oybirliği ile kararlaştırdı. Uras, uzun yıllardan beri ekonomi ile sosyal konulardaki öngörü, öneri ve eleştirilerini gündeme getirirken bölgeler arasındaki dengesizliğin giderilmesinin yanı sıra  yerel ekonomilerin de güçlenmesi konusundaki çabaları nedeniyle  ödüle değer bulundu. Nezih Demirkent Özel Ödülü’nü Güngör Uras Orhan Erinç’in elinden aldı.
Erinç, Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak ve töreni sunan Başak Şengül’e de teşekkür plaketi verildi.
 TGC Başkanı Orhan Erinç’in 51’inci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Töreni  açış konuşması

Değerli Konuklar
Değerli Meslektaşlarım
Yönetim  Kurulumuz  adına  51’İnci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri törenini onurlandırdığınız  için teşekkür ediyor, saygıyla selamlıyorum.
Türk Basını, bugüne kadar benzerleri görülmemiş bir süreçten geçmektedir.
Gazetecilik faaliyetlerinin  suç sayılması dönemine, henüz düşünce aşamasında olan, tamamlanmamış, kitaplaşmamış yazıların  suç sayılması bir yana, el konulanların dışındaki  örneklerinin silinerek imha edilmesi, ifade özgürlüğü konusunda varılan noktanın vahametini ortaya koymaktadır.
Verilen bilgilere göre tarihimizde daha önce de benzer yok etmeler yaşanmıştır.
Bunlardan biri Cumhuriyet öncesindeki  baskı döneminde, ikincisi ise tek parti döneminde olmuştur.  Üçüncü örneğin, yani “İmamın Ordusu”  kitap taslağının imha edilmeye çalışılmasının ise demokratik hukuk devleti süreci olarak nitelendirilen günümüzde yaşanması olağanüstü bir önem taşımaktadır.
Bu durum  ifade özgürlüğünün ve gazetecilik mesleğinin daha karanlık sürece girmekte olduğunun somut bir göstergesini oluşturmaktadır.
Türk Ceza Yasası’nın ifade özgürlüğünü sınırlayan ve gazetecilerin ceza infaz kurumları önünde sıraya girmesine, Cemiyetimizin bütün uyarılarına karşın yol açan maddelerin değiştirilmesi gündemdedir.
Bakanlar Kurulu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu ve Adalet Komisyonu’ndan aynen geçtiği bilinen tasarı, özellikle gazetecilik mesleğinin geleceğini tehdit eden bir içerik taşımaktadır.
Zaten sızdırmalarla özel yaşamın gizliliğinin, masumiyet karinesinin zedelenmesine yol açan uygulamaların, tasarı ile yasal duruma  getirilecek olması tehlikeli sürecin başka bir yönünü göstermektedir.
92 meslek örgütü basın tarihimizde ilk kez bir araya gelerek Gazetecilere Özgürlük Platformu’nu oluşturmuşlar.
Ortak amaç, ifade özgürlüğünün sağlanması ve gazeteci yargılamalarının tutuksuz olarak sürmesini sağlamaktır.
Değerli Konuklar
Değerli Meslektaşlarım
Türkiye Gazetecilik Başarı Ödüllerini bu törenle sahiplerine ulaştıracağız. Ödül yönetmeliğinin tek ön koşulu vardır.  “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi” ne uygunluk.
Ödül kazananları ve övgüye değer bulunanları kutluyor, önseçici kurul ile büyük seçici kurullara teşekkürlerimizi sunuyorum.
Yasalarda yer alan güvencelerin yok sayılmadığı, çağdışı fikir suçu kavramının Basın Tarihinin çöplüğüne atıldığı günlere ulaşmak dileğiyle hepinizi selamlıyorum.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.