17 milyon fazla pusula!

17 milyon fazla pusula!
YSK’nin Köşk seçiminde seçmen sayısından yüzde 31 fazla pusula bastırması, seçimlere şaibe karışabileceği endişesi yarattı
YSK’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen sayısından yüzde 31 fazla oy pusulası basması, AKP döneminde sıkça gündeme gelen seçimlere şaibe karışacağı endişesini ortaya çıkardı.

YEREL SEÇİMLERDEN FAZLA

Her ilde 3 farklı oy pusulasının kullanıldığı 30 Mart yerel seçimlerinde toplam seçmen sayısından yüzde 15 fazla oy pusulası basan YSK, tek oy pusulasının kullanılacağı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen sayısından yüzde 31 oranında (17 milyon 688 bin 543 adet) fazla pusula bastırıyor.
Uğur Koç'un BirGün'de yer alan haberine göre YSK’nin, Köşk seçimlerinden daha karmaşık sayılabilecek yerel seçimlerde dahi bu kadar fazla oy basmamış olması ve aradaki oran farkı seçimlere şaibe karışacağı endişesi yarattı.

Devlet Malzeme Ofisi tarafından 23 Haziran verilen ilanda Yurtiçinde 53 milyon 354 bin 423, yurtdışında ise 2 milyon 806 bin 114 seçmen olmasına karşın 73 milyon 849 bin 80’er adetlik iki parti halinde 147.6 milyon pusula için ihale açıldı.

YÜZDE 15 DEMİŞTİ

YSK Başkanı Sadi Güven, yerel seçimlerden önce de ortaya atılan fazla oy basımından kaynaklanan şaibe iddialarıyla ilgili seçim kanunu adres göstererek şu açıklamayı yapmıştı: “Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçim Hakkında Kanunu’nun 18. maddesinin (h) fıkrasında, ‘her sandığa kullanılacak oy pusulasının yüzde 15 fazlası gönderilir’ diyor. Dolayısıyla bu rakamın en az yüzde 15 fazlasını basmak durumundayız; bu rakam da 173 milyon 4 bin 633.”

YSK BOŞLUKTAN MI YARARLANDI?

Güven’in işaret ettiği kanunda fazla basılması gereken oy pusulasının yüzde 15 olacağına dair ifadeler yer alırken Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda ne kadar fazla oy pusulası basılacağına dair bir ibare bulunmuyor. YSK’nin de bu boşluktan yararlanarak seçmen sayısından yüzde 31 oranında (17 milyon 688 bin 543 adet) fazla oy bastırdığı tahmin ediliyor.

BİR DE BELİRSİZ REFERANDUM

Öte yandan DMO’nun verdiği ihale ilanındaki 73.849.080 adet referandum için kullanılacak (üzerinde evet ve hayır yazan) oy pusulasının bastırılıyor olması akıllarda soru işareti yarattı. Referandum oylarının Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda yer alan “Oylamanın referandum şeklinde yapılması hâlinde oy kullanma” başlıklı 17. Maddesi kapsamında bastırılması kararı alındı. Ancak ilanın verildiği 23 Haziran’da siyasi liderlerin açıklamalarından seçimler için birden fazla aday çıkacağı kesinleşmişken bu oy pusulaların niye bastırıldığı anlaşılamadı.

CHP’li Gürkut Acar konuyu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Acar, Bakan Bozdağ’a “YSK’nin konusu ve tarihi belli olmayan referandum için oy pusulası bastırmasının gerekçesi nedir? YSK neye hazırlık yapmaktadır? Türkiye’de yakın bir tarihte referandum yapılma ihtimali mi söz konusudur?” sorularını yöneltti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum