'Alternatif ordu mu kuruluyor?’

'Alternatif ordu mu kuruluyor?’
CHP’den Emniyet’in ‘ağır silah ithalatına’ itiraz! TBMM İçişleri Alt Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden “Silah Yasa Tasarısı”yla, silah ruhsatı edinme, kullanma, üretim ve ithalatına dönük “radikal” değişiklikler geliyor.
Alt komisyonda, Türkiye’de üretimi yasak olan, uzun namlulu piyade tüfeği gibi silahları içeren “yivli silah üretimi”nin, sadece “ihraç amaçlı” olmak üzere serbest hale getirilmesi planlanıyor. CHP’li alt komisyon üyesi Celal Dinçer, Genelkurmay dışında MİT’in yanı sıra Emniyet’e de “her türlü” silah ithalatı yetkisi verilmesine karşı çıkarak “Bu yetki çok geniş. Alternatif ordu mu kuruluyor?” diye itiraz etti ancak Genelkurmay’ın itirazını kaldırması nedeniyle hükmün korunacağı bildirildi. 
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, “Silah Yasa Tasarısı”konusunda meslek ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldıktan sonra gelecek haftadan itibaren yasa tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmelere geçmeyi planlıyor. 

CHP’li alt komisyon üyesi Celal Dinçer’in önerisi doğrultusunda alt komisyon üyeleri, her türlü silah reklamının yasaklanmasında uzlaşırken piyasada serbestçe “biber gazı” satışının engellenmesi konusunda da görüş birliğine varıldı. Komisyonda gelecek hafta görüşülecek olan ve oylamayla karara bağlanacak düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle:

İhraç amaçlı üretim: Silah sanayiinin geliştirilmesi gerekçesiyle Türkiye’de üretimi yasak olan yivli silah üretimine izin verilecek. Bu silahlar sadece “ihraç” amaçlı üretilebilecek. 

Mermiye parmak izi: Ruhsatlı silahlar ve kurşunlar için “bilgi bankası” oluşturulacak. Bu bir anlamda silahın ve kurşunun “parmak izi” niteliğinde olacak. Alınan her silahla birkaç kere atış yapılarak hem boş kovanı hem de çekirdek izi veri bankasına kaydedilecek. Böylece “kör kurşun” deyimi bir anlamda ortadan kaldırılacak. 

Gece âlemi silahsızlanacak: Bar, pavyon, gazino gibi yerlere silahla girme yasağı getiriliyor.

Silah kasaya giriyor: Ruhsatlı silah alanlara “şifreli kasa” zorunluluğu geliyor. 

Alternatif ordu mu?: Tasarıda yer alan Emniyet’e, “her türlü silah ithali” yetkisi tanınıyor. Ancak CHP, “Alternatif ordu mu kuruyorsunuz, bu çok geniş yetki” diyerek bu düzenlemeye itiraz etti. Bu konudaki nihai karar, gelecek haftaki toplantıda verilecek. 

Biber gazı yasağı: Biber gazı, bayıltıcı gaz, havai fişek, muşta gibi silah olabilecek maddelerin serbest piyasada satışına sınırlama getiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.