BDP'nin hedefi grup

BDP'nin hedefi grup
Göçler nedeniyle batıda Kürt seçmen sayısının artması BDP'de aday sayısını yükseltti, beklenti 30 vekil. Yalova, Konya, Muğla, Aydın, Eskişehir gibi illerde de bağımsız aday gösteren BDP'nin aday sayısı 66'ya yükseldi. Meclis'e 25-30 vekil sokmayı hedefle
12 Haziran seçimlerine, 16 siyasi parti ve sivil toplum örgütü ile Emek, Özgürlük ve Demokrasi Blokuadı altında bağımsız adaylarla girecek BDP, eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle ve 5 KCK tutuklusunun da aralarında bulunduğu çok sayıda ismiseçilebiliryerlerden aday gösterdi. ittifak partilerinin kontenjan adaylarının zorlanacağına dikkat çekiliyor. BDP, dün Hatay ve Eskişehirde de bağımsız aday gösterme kararı alarak aday sayısını 66’ya çıkardı.

2007 seçimlerinde 26 seçim çevresinde 42 bağımsız aday gösteren BDP, göçler nedeniyle batıda da Kürt seçmen sayısının artmasını dikkate alarak ilk kez aralarında Yalova, Konya, Muğla, Aydın, Eskişehirin de bulunduğu 44 ilde 66 aday çıkardı. Bu kapsamda, dün yapılan eklemeyle Eskişehirden Hasan Yalçınkaya, Hatayda da Mahmut Aydıncı bağımsız aday oldu. Partide parlamentoya 25-30 arasında ismin gireceği hesaplanırken geçen seçimde 2 milletvekili çıkarılan İstanbuldan 3, 2007de milletvekili çıkarılamayan Mersinde Ertuğrul Kürkçü ve Adanada da eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlakın seçilebileceği ifade ediliyor. Yeniden aday gösterilen 12 BDP milletvekili de dün aday listelerinin YSKye tesliminden önce BDPden istifa ettiler. Aday listeleriyle ilgili BDP kulislerinde yapılan değerlendirmeler şöyle:

İlk kez SHP ile ittifak yapan HEP listelerinden 1991de parlamentoya giren Leyla Zana ve Hatip Dicle, Kürt siyasetinin enşahinisimleri olarak simgeleşti. Abdullah Öcalanın isteği üzerine aday oldukları belirtilen Dicle ve Zananın Diyarbakırdan aday gösterilmeleri dikkat çekerken, Öcalanın “3’ü geçmesintelkinine karşın 6 KCK tutuklusunun aday gösterilmesi dikkat çekti. Ayrıca Mersin ya da Adanaya kaydırılabileceği belirtilen Emine Aynanın seçilme şansının daha fazla olduğu Diyarbakırdan aday gösterilmesi, Nuri Yaman, Osman Özçelik, Şerafettin Halis gibi ılımlıisimler aday yapılmazken Özdal Üçer, Sebahat Tuncelin seçilebilir yerlerden aday gösterilmesi şahin ağırlığıyorumlarını güçlendiriyor.

Zana, Türk, Tuğluk BDPye katılamayacak: BDPnin ağır toplarıarasında yer alan eski DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve eski DEP Milletvekili Leyla Zana, DTP davasındansiyasi yasaklıoldukları için milletvekili seçilseler bile BDPye katılamayacaklar. Ancak BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani örneğinde olduğu gibi, bu isimler 14 Aralık 2014e kadar bağımsızkalacaklar ve yasakları bittikten sonra BDPye katılabilecekler. Bu durumda BDP, örneğin 3 ismin de içinde yer aldığı 20 milletvekili ile parlamentoya girse dahi, grup kuramayacağı için, BDP blokundan en az 23 milletvekilinin parlamentoya girmesi gerekiyor.

AKPye karşı muhafazakârlar: Kendisi de sol gelenekten gelen BDP, Mersinde Ertuğrul Kürkçü, İstanbulda EMEP Genel Başkanı Levent Tüzelle sol-sosyalist oyları alma hesabı yaparken, şimdiye kadar ideolojikolarak ayrıştığı isimlere de listelerinde yer verdi. PKKye karşı duruşuyla bilinen muhafazakâr-sağ çizgideki KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve gazeteci Altan Tanı Diyarbakırdan aday göstermesi, AKPnin gücünü kırmaarayışı olarak nitelendiriliyor. BDPnin en güçlü il olduğu Diyarbakırın ilginç bir özelliği ise mevcut Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Akın Birdal ve eski DTP Milletvekili Aysel Tuğlukun farklı illerden aday gösterilmesi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaşın kendi isteğiyle”, hem Hakkâride partisinin oyunu arttırmak, hem de Diyarbakırda yeni isimlere yer açmak için Hakkâriden aday olma kararı aldığı belirtiliyor.

İttifak adaylarının işi zor: İstanbuldan aday gösterilen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzelin yanı sıra SDP listesinden sürprizşekilde Gaziantepten aday gösterdiği Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ardahanda KADEP kontenjanından listeye giren Yüksel Avşarın seçimde zorlanacağıkonuşuluyor. İstanbulda 1. bölgede Sebahat Tuncel, 2. Bölgede Sırrı Süreyya Önder, tek aday gösterilirken 3. bölgede EMEP Genel Başkanı Levent Tüzelin yanı sıra eski BDP İl Başkanı Mustafa Avcı da aday gösterildi.

Birdal sürpriz isim

BDPnin İstanbulda en güçlü olduğu yer 3. bölge olmasına karşın, BDP tabanının Avcıya yönelmesi durumunda Tüzelin seçimi almakta zorlanabileceğine dikkat çekiliyor. BDP Diyarbakır Milletvekili olan Akın Birdal ise listenin sürpriz ismi oldu. SDP kontenjanından geçen seçimlerde parlamentoya giren Birdal, aday gösterilmeyeceği için başvuruda da bulunmamış, yerine bu parti kontenjanından tutuklu SDP Genel Başkanı Rıdvan Turanın aday olacağı dile getirilmişti. Ancak 6 KCK tutuklusu aday yapılınca Turan liste dışı bırakıldı, Birdal da seçilme şansının zor olduğu Gaziantepe kaydırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.