"Boşuna bir gayret"

"Boşuna bir gayret"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "İnternet Andıcı Davası kapsamında CHP mercek altında" yorumlarını değerlendirdi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, 1 Ekim'de TBMM'nin açılacağını ve Meclis'in normal yasama faaliyetine başlayacağını anımsatarak, ''Başta yeni anayasa olmak üzere TBMM'nin gündeminde son derece önemli konular var. Yeni anayasanın Meclis'in en önemli ve öncelikli konusu olacağı anlaşılıyor'' diye konuştu.

Üniversitelerin anayasa hukuku konusunda uzman olan profesörlerinin Meclis Başkanı tarafından Ankara'ya çağrıldığını belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Şüphesiz ki anayasa konusunda uzman olan akademisyenlerin, profesörlerin anayasa yapım usulü konusunda görüşlerini ortaya koymaları yararlı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki anayasaları daima millet yapar. Anayasalar hukuki metinlerin ötesinde politik metinlerdir. Yani milletin ihtiyaçlarının hangi çerçevede, nasıl karşılanacağının temel esasları anayasalarda yer alır. Sayın Meclis Başkanının yapacağı bu toplantıdan sonra siyasi parti gruplarıyla da bir araya gelerek uzlaşma komisyonu kurulmasından önce partilerin bu konuda görüşlerini alması son derece yararlı olacaktır.''

Anayasa konusunda CHP'nin temel bir şartı olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, ''Cumhuriyetin değişmez nitelikleri yeni anayasada aynen muhafaza edilmelidir. Bundan sonraki diğer düzenlemeler için bizim öncelikli şartımız da insanımızın hak ve özgürlüklerini genişleten bir anayasa olmasıdır. Bireyin hak ve özgürlüklerine müdahale edebilecek olan en büyük güç olan devletin, yani yürütme organının, özelde de hükümetin yetkileri sınırlandırılmalıdır'' dedi.

Okulların buruk açıldığını öne süren Hamzaçebi, ''Bir yandan on binlerce, yüz binlerce öğretmen atama beklerken, bir yandan halen 50 kişilik sınıflarda öğrenciler eğitim görürken, bir yandan okulların öğretmen ihtiyacı varken, öte taraftan pazartesi okullar açılıyor ve okul açılışını, yeni öğretim yılını, Milli Eğitim Bakanı, Milli Eğitim Bakanlığının teşkilat kanununu düzenleyen bir kanun hükmünde kararnamede Milli Eğitim Bakanlığının milli özelliğini kaldırmak suretiyle karşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığının milli içerikli ders müfredatından rahatsız olan bir Milli Eğitim Bakanı var'' diye konuştu.

Akif Hamzaçebi, Meclis'in açılmasıyla yeni anayasa süreci devam ederken anayasa değişikliği gerektirmeyen ancak ülke için önemli gördükleri birtakım sorunları çözmek amacıyla bazı yasal düzenlemelerin yapılabileceğini vurgulayarak, bunların bazılarını şöyle sıraladı:

''Çıkarılmış kanun hükmünde kararnameler derhal TBMM gündeminde öncelikli olarak görüşülmelidir. Daha fazla demokrasi ve özgürlük için Ceza Muhakemesi Kanunu'nda iki düzenlemeyi derhal yapmalıyız. Özel yetkili mahkemeler Türk hukuk sisteminden çıkarılmalıdır. Kanunun 250, 251 ve 252'nci maddeleri derhal yürürlükten kaldırılmalıdır. Aynı kanunda bir tedbir olarak düşünülen ama sürelerin uzunluğu nedeniyle adeta bir cezalandırmaya dönüşen tutukluluk süreleri gözden geçirilerek, AB standartlarına getirilmelidir.''

''İnternet Andıcı Davası"

Hamzaçebi, bir gazetecinin, ''İnternet Andıcı Davasında savcılık 2006 ve 2009 yılları arasında Genelkurmay'a giden CHP'lilerin listesinin gönderilmesi yolunda bir çalışma başlattı. Bu, bazı basın yayın organlarında CHP mercek altında ya da davaya bulaştırılıyor yorumlarına neden oldu. Bu konuda söyleyeceğiniz bir şeyler var mı'' şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

''Bu haberi gazetelerde okudum. Bu haber eğer doğruysa, gerçekliği varsa boşuna bir gayrettir. CHP'nin yasa dışı hiçbir eylem, hareket ve organizasyonda en küçük bir izini hiç kimse bulamaz. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki kanuna aykırı birtakım düşüncelerin, oluşumların olmaması gerektiğini ve bunların Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiye edilmesi gerektiğini savunan partiyiz. O boşuna bir gayrettir. Öyle bir şey varsa kesinlikle oradan herhangi bir sonuç çıkmayacaktır.''

''Aziz Yıldırım'ı parti olarak ziyaret etmiş değiliz"

Bir gazetecinin, ''Parti olarak Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı cezaevinde ziyaret ettiniz. Bu konuda Trabzon'dan herhangi bir tepki aldınız mı?'' sorusu üzerine ise Hamzaçebi, ''Aziz Yıldırım'ı parti olarak ziyaret etmiş değiliz. Bir Genel Başkan Yardımcımız, onunla olan dostluğu nedeniyle kendisini insani bir şekilde ziyaret etmiştir. İnsani çerçevede yapılan bir ziyaretin başka şekilde değerlendirilmesini doğru bulmam. Hapse giren insanlar tutuklu olduğu sürece, mahkum da değildir, bir iddia vardır, yargılamanın sonucunda her şey netleşir. Ancak kim cezaevinde olursa olsun, mahkum da olabilir bir kişi ama ona olan ziyareti insani çerçevede ele almak gerekir'' dedi.

Kıdem Tazminatı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''kıdem tazminatı konusundaki çalışmalarla ilgili'' soru üzerine ise şunları kaydetti:

''CHP kıdem tazminatında, çalışanların kazanılmış haklarının korunmasından yanadır. Ana ilkemiz budur. Kazanılmış haklardan geriye giden bir düzenleme kesinlikle olmamalıdır. Bir başka ülke başka modeller uygulayabilir. Fon deniyor. Eğer fondan amaç çalışanın alacağını güvence altına almak, işveren bu parayı ileride ödemeyebilir, işveren iflas eder, batarsa çalışan da alacağını alamaz, biz o nedenle işçinin hakkını alalım, bir fonda dursun ise bu konuşulabilir. Ancak sonuçta bu fonu hükümet işsizlik fonu gibi kullanabilir. İşsizlik fonu işsizler için kullanılmak üzere oluşturulmuştur ancak hükümet yüzde 5'lik kısmını işsizlere veriyor. Kalanını borç ödemede kullanıyor. Hükümetin atacağı adımları dikkatle izleyeceğiz. Ana şartımız, kazanılmış haklar korunmalıdır.''

Hamzaçebi toplantıda, hükümetin çay ve fındıktaki uygulamalarını da eleştirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.