“Bu partide namussuzlara yer yok”

“Bu partide namussuzlara yer yok”
İlçe Başkanı Hüseyin Şahin ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ı çok sert bir dil ile eleştiren Değirmenci “Bu partide namussuzlara yer yok. Bu partide ahlaklı, dürüst, namuslu insanlar politika yapsın” diyerek meydan okudu.

CHP Eski İlçe Başkanı ve Silivri Belediyesi Eski Başkanı Selami Değirmenci dün bir basın toplantısı düzenledi. Değirmenci düzenlediği toplantıda kongreye hile karıştırılmaya çalışıldığını ve yaklaşan delege seçimleri için üye kayıtlarında usulsüzlük yapıldığını iddia etti. İlçe Başkanı Hüseyin Şahin ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ı çok sert bir dil ile eleştiren Değirmenci “Bu partide namussuzlara yer yok. Bu partide ahlaklı, dürüst, namuslu insanlar politika yapsın” diyerek meydan okudu.  

Yandı gülüm keten helva

Usulsüz kayıtların gerçeğe uygun şekilde düzeltilmemesi halinde Siyasi Partiler Kanunu ve CHP tüzüğüne de aykırılık oluşacağından yargı yoluna gideceğini ifade eden Değirmenci, “Bu suçun yasaya göre karşılığı her bir üye için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 15 bin TL'den 75 Bin TL'ye kadar para cezasıdır.” dedi. Değirmenci yasa dışı yollarla ve hileli olarak 477 adet üye yapıldığını ve kongre sonucunun etkilenmeye çalışıldığına dikkat çekti.  

Belgelerim var

Parti üye kayıtlarındaki usulsüzlük ile ilgili birden fazla belgeye sahip olduğunu ifade eden Değirmenci, “Üyelerin bazıları olan bitenden habersiz. Adam Kasım ayında üyelik başvurusu yapmış, ikametgah getirmiş. Adamın formunu değiştirip kendileri düzenleyerek Temmuz da üye olmuş gibi göstermişler. Giden Evrak, Aday kayıt defteri, İkametgah belgeleri başka söylüyor, kayıt formu başka söylüyor. Bu şekilde üye yapılan yaklaşık 20 kişinin yazılı imzalı beyanı var elimde. Adam Kasım ayında üye olduğunu beyan ediyor. Ama kayıtlara Temmuz da üye oldu gibi geçiliyor. Delege seçimlerinde hile yapma çabasındalar” dedi.  

Değirmenci konuşmasında şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız değerlendirmelerde üye kayıtlarının netleşmesi sonucunda yapacağımız itiraz hakkında sizleri bilgilendirmiştik.

Bildiğiniz gibi parti meclisi kararı ile önümüzdeki 21 Ocak da başlayacak delege seçimleri ile ilgili olarak 31 Ağustos 2011 tarihine kadar kayıt olmuş üyelerin ancak bu seçimde oy kullanabilecekleri ve delege belirleyebilecekleri bildirilmişti. Ancak 31 Ağustos sonrası yapılacak üyelerin delege belirlemede oy kullanmaları mümkün değildi. Ağustos sonrası 2834 kişi üyeliğe kabul edilmişti. Mevcut ilçe yönetimi Belediye Başkanının olağanüstü gayreti ile yaklaşık 477 kişiyi 10 Kasım ile 25 Kasım arasında üye kayıt formlarını doldurup bunların bir bölümünü tüzüğün 12. Maddesinden geçirildi, bir bölümünün de geçmiş tarih atılarak

Üye kayıtlarına geçirildi. Genel Merkezden genel sekreterin de yardımı ile geçti bu üyelikler. 11 Kasım itibari ile görevden alınan Yönetim Kurulu henüz görevden alınmamışken resmi belge ile ilçe binasına gelen üye kayıtları çizelgesi var. Aynı gün İl Başkanlığından netleştirilmiş gelen üye kayıt listeleri var. Adres nakilleri yapıldıktan sonra kesinleşen üyelikler var. 2834 net üyemiz o gün itibari ile mevcuttu. Askıya çıkan listelere bakınca 3380 üye kaydı görünüyor. 95 tanesi adres nakil ile geldiği görünüyor. 477 üye ise usulsüz kayıt yapılarak listelere eklendiğini gördük.” 

477 usulsüz kayıt var

Kayıtlara ilişkin detaylı bilgi veren Değirmenci konuşmasının devamında “81 Selimpaşa, 76 Alibey, 74 Mimarsinan, 44 Yenimahalle, 38 Fatih mahallesi ve diğer köy mahalle ve beldelere kayıt yapılmak sureti ile 477 kayıt var. Resmi belgeler elimizde. Bu usulsüz üye kaydını gördüğümüzde bu kayıtlardan bir cd hazırlayarak Genel Başkan Yardımcımıza da sunduk. Mevcut kayıtlar burada, 15 Kasım da itiraz edeceğimizi bildirdik. Bunun ötesinde gelecek kayıtlar usulsüzdür dedik. Genel merkezden incelenirken üye kayıtları ikametgah senedi isteniyor. Bu 477 kişinin ikametgah senetlerine bakılırsa Kasım ayında alınmış bunlar. Partinin aday üye kayıt defteri var. Müracaat ettiğinde o gün işlenmek zorunda. Adının o defterde bulunması lazım. Evrakları eksikse bile orada kaydı görünür. 15 Ekime kadar bu defter doldurulmuş durumda, kopyaları da elimizde.” Dedi.  

Kayıtlar incelendiğinde ortaya çıkar

“15 Ekime kadar giden üye evraklarının giden evrak kayıtları da elimizde. Ön yazıda isimler görünmese de eklerinde isimleri mevcut. Dolayısıyla hem ikam ikametgah belgelerinde, hem aday üye kayıt defterinde hem de giden evrak kayıt defterinde ki belgelerle bu usulsüzlük ortada.

23 Aralık günü itirazlarımızı ilçe başkanlığına yaptık. Umarız siyasi partiler kanununa aykırı bu işlemi yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız durduracaklardır. Aksi halde kendi başlarını da belaya sokacaklar. Eğer ilçe duyarsız kalırsa, 6 Ocak itibari ile İl Başkanlığına itiraz edeceğiz. 31 Aralık gününe kadar ilçe bu usulsüzlüğü düzeltmez ise İl başkanlığına itirazımızı ileteceğiz.” 

Hak, Hukuk, Adaletten yanayız

“İlçe Başkanı üye kayıtları benim işim değil ben kayıtlarla ilgilenmiyorum diyor. Hepimiz biliyoruz ki, Kale park da iki toplantı yapıldı. Belediye Başkanının talebi ile bizi hedef alan bu iki toplantıda ilçe başkanı aktif şekilde içinde. Tüm meclis üyesi arkadaşlara üye kayıt formu verip herkes en az 20 üye getirecek diye talimatı var. Bu mecburiyete karşılık burada 2-3 tanesi hariç diğer meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Parti içi demokrasi ve tüzük dışı bu uygulamaya boyun eğmedi ve alet olmadılar. 3 meclis üyesi arkadaşımızın dışında meclis üyeleri buna katılmadı. Bir mücadele verilecekse bu kişisel olmamalıdır. Selami Değirmenci veya bir başkasının yönetim kuruluna aday olup olmaması noktasında bir mücadele olmamalıdır. Yıllardır siyasetin içerisindeyiz. Hak hukuk adaletten yana olduk hep. Siyasette her zaman daha çok çalışarak onların desteğini almaya çalıştık ve onların yanında olduk.” 

Belediye Başkanı usulsüzlüğün içinde

“Ben ilçe başkanlığı yaparken aylarca kayıtlarımız açık kaldı. Pankartlar astık. Tüm arkadaşlarımızın başvurularını genel merkeze göndererek üye olmalarını sağladık. Birilerinden taraf olmadık. Bu usulsüzlüğün belediye başkanı sonuna kadar içinde. Şimdi kendisini sıyırmaya çalışıyor. Geçen kongrede de köy köy mahalle mahalle dolaşarak bizim ilçe başkanlığımıza engel olmaya çalıştı. Sanıyor ki selimpaşa mahallesine yeni üye yazınca sonucu değiştirebileceğini sanıyor. Bu mümkün değil. Bizim partide kimse kimseye boyun eğmez. Önümüzdeki kongrede de bunu bir kez daha göstereceğiz.”  

Üyeliğe itirazım yok, usulsüzlüğe itirazım var

“Zaman zaman basında kişisel hırslarımın partiye zarar verdiği yönünde değerlendirmeler oluyor. Bu asla benim kişisel hırsım değil. Birilerinin haksızlıklara hukuksuzluklara dur demeli ve mücadele etmeli. Bu mücadelemizi sonuna kadar bu nedenle sürdüreceğiz. Partililerimizin sağ duyurusunda hep güvendik ve onlarda bize güvendi. İtirazımız bu 470 üyenin partiye üye olması değil. Bunlar partimize üye olmasın demiyoruz. Tarihlere itiraz ediyoruz. Yaklaşık 15 üyenin “Ben kasımdan sonra üye oldum, temmuzda evrak vermedim” diye beyanları var. İl yönetiminin sağduyulu davranacağına inanıyorum. Bu üyelik formlarının bir sureti genel merkeze giderken bi suretinin de il başkanlığına v erilmiş olması gerekiyor. İl başkanlığına bu kayıtların hiç biri gönderilmedi. Üye kayıt formları onlara gitmedi. Henüz bundan habersizler. Ama iş son noktada savcılığa intikal edebilir. Bu usulsüzlüğü yapanların direk partiden ihracı gerekir. Savcılık kongreye tedbir koyabilir.” 

“Silivri tarihinde bir ilk”

Silivri tarihinde bu gibi bir usulsüzlük ilk kez yapılıyor. Deniz Baykal döneminde bu ve benzeri uygulamaları çok görmüştük ama Silivri'de buna ilk kez tanık oluyoruz. Belediye Başkanı ilçe ile ilgilenmesin anlamında hiçbir zaman söylemimiz olmadı. Ama yetkilerini kullanıp usulsüzlüklerin içinde yer almasın. Bunları yapan bir belediye başkanının da ne kadar şehri emin olduğunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.”  

İl Başkanlığı çözmezse yargı yoluna başvururum

“Eğer il başkanlığından da sonuç alamazsak bu iş yargıya taşınır. Ben demokratik hakkımı kullanıyorum. Bir usulsüzlüğe haksızlğa dur diyorum. Yargı aşamasında da ben ispat edemezsem benim hakkımda bir yaptırım uygulanabilir. Ben ispat ederim. Yargı yolundan kaçınmam. Demokratik hakkımı kullanıyorum, kullanacağım. Bu partide namussuzlara yer yok. Bu partide ahlaklı dürüst namuslu insanlar politika yapsın. Yasa dışı iş yapmasınlar. Bu konuda basın toplantısında ne belediye başkanı ne ilçe başkanı tek kelime edemedi. 2 saat basın toplantısı yaptılar ama Selami Değirmenci yalan söylüyor diyemediler. İnkar edemediler.”  

12. madde ahlaki değil ama yasal

“12. madde ahlaki olmayabilir ama yasadışı diyemeyiz. Tüzük buna müsaade ediyor. Genel Başkan ben istiyorum dedikten sonra yapacak bir şey yok. 60-70 tane üye 12. Maddeden yapılmış. Buna ahlaken doğru değil diyebiliriz ama yaptırımı yok. Ceza verilmeli diyemeyiz. Ama evrakta sahtecilik başka bir şey. 15 Kasım dan sonra üye oldum diyen adamı siz Temmuz da üye olmuş gibi gösterirseniz bu suçtur. Üyelik formu kendisi tarafından doldurulmadığı ve kendi imzasının olmadığını bildiğimiz elimde yazılı beyanı bulunan 20 kişi var. Şimdi bu formları dolduran imzalayan evrakta sahtecilik yapan adamların partiden kesin ihracı gerekir. 1 yıldan 3 yıla kadar her bir üye için hapis, 15 bin TL'den 75 bin TL'ye kadar da her bir üye için ceza kesilir.”  

Dileriz bizi yargı yoluna zorlamazlar

“Üye kayıtları devlet sırrı değil. Gizli bir iş değil. Bu kayıtların benim elimde olması kadar son derece doğal bir şey. Kayıt senin elinde ne arıyor diyerek beni mi ihraç edecekler? Usulsüzlük sahtekârlık yapan adamların foyasını meydana çıkardık diye mi yapacaklar? Dileriz bizi yargı yoluna gitmeye mahkûm etmezler. Bizi o noktaya getirmezler.”  

HABER/ FATMA SARIBIYIK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.