CHP'den kritik MYK sonrası açıklama
MYK sonrası CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil, daha önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’un da dile getirdiği Erdoğan formülünün Dicle için de uygulanmasını istedi.CHP'den, Hatip Dicle sorununa Erdoğan çözümü... Balbay ve Haberal için yargı kararı beklenecek. 4 Temmuz kritik tarih. 80 kişilik Parti Meclisi seçim sonrası ilk kez toplanacak. Parti yönetiminde değjşiklik iddiaları bu toplantıda netleşecek.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçimin ardından yapılan ikinci Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında gündemdeki konular ele alındı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından açıklamayı Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil yaptı. Tamaylıgil konuşmasına, Tunceli'de şehit olan iki polisin ailesi ve yakınları ile Polis Teşkilatına başsağlığı dilekleriyle başladı.
MYK'da yurtiçi ve yurtdışı gündem maddelerinin ele alındığını belirten Tamaylıgil, Türkiye'nin hızla hukuk devleti olmaktan çıktığına işaret etti. Hatip Dicle'nin vekilliğinin mazbata almasının ardından düşürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Bu durumdan yüzde 10 barajını da içinde barındıran Seçim Kanunu ile Siyasi Partiler Yasasını demokratik hale getirmeyen AKP hükümetini sorumlu tuttu.
HÜKÜMETİ GÖREVE ÇAĞIRDI
Yargının siyaseti dizayn etmemesi gerektiğini belirten Tamaylıgil, "Hükümeti göreve çağırıyoruz. 2002'de Başbakan'a Meclis yolunu açan düzenlemeler nasıl yapıldıysa bugün de bu düzenlemeler yapılmalıdır. AKP kendi alacağı bir vekillik için ülkeyi krize sokmamalıdır" dedi. Sorunun çözümü için yüzde 10 barajı dahil, Seçim Yasası ile Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi gerektiğini tekrarladı. 2002'de Erdoğan'ın mahkumiyet kararı kesinleşmesine rağmen, yasal düzenleme yapıldığının altını çizdi.
BALBAY VE HABERAL
İsim vermeden Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın durumlarına da değinen Tamaylıgil, uzun tutukluluk sürelerine itarazlarını tekrarlayarak, halkın iradesiyle seçilen kişilerin tahliye edilmeleri çağrısında bulundu. Tahliye edilmemelirinin halkın iradesine saygısızlık olacağı gibi hukukun meşruiyet karinesine de aykırı olduğunu söyledi. Tamaylıgil, "Tahliye edilmeleri hukukun ve siyasetin gereğidir. Mahkemelerden siyasallaşmadan hukuka uygun karar almalarını bekliyoruz" diye konuştu.
Tamaylıgil, "Bu insanlar aday adayı olabilmek için temiz kağıdı almadılar mı? Cumhuriyet savcılarından aday olmalarında sakınca yoktur kağıdı, almadılar mı? YSK, seçilmelerine mani yoktur, deyip kesin liste açıklamadı mı? Artık vekil olma zamanları gelmiştir. Demokrasi ve evrensen hukukun gereği serbest bırakılmalarını gerektirecek süreci bekliyoruz" dedi.
BDP'nin Dicle ile kararın ardından Meclis'e gitmeme kararı aldığı anımsatılarak CHP'nin de Balbay ve Haberal ile ilgili böyle bir karar çıkması durumunda benzer tavır gösterip göstermeyeceği soruldu. Tamaylıgil, bunun BDP'nin kendi kararı olduğunu belirterek, CHP olarak hukuki süreci bekleyeceklerini söylemekle yetindi. Demokrasi ve evrensel hukukun gereklerinin yerine getirileceğine inandıklarını, karardan sonra bir değerlendirme yapacaklarını tekrarladı.
4 TEMMUZ'DA KRİTİK TOPLANTI
Seçimin ardından CHP yönetiminin değişmesi beklenirken, Tamaylıgil Parti Meclisi toplantısının 4 Temmuz'da yapılacağını açıkladı. Bu açıklama yeni yönetimin bu tarihte netleşeceği yorumlarına neden oldu.
Tamaylıgil, 'komşularla sıfır sorun politikası' diyen hükümetin bugün itibariyle tüm komşularla sorunlu hale geldiğini söyledi. Dış ilişkilerde tutarlılığın kaybolduğunu, Türkiye'nin küresel güçlerin piyonu haline dönüştüğünü ileri sürdü. Seçimlerden önce izin verilen Mavi Marmara'da 9 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, özür ve tazminat konusunun ne olduğunu sordu. Yeni seferinin iptal edildiğini anımsatarak; İsrail ile kapalı kapılar ardında pazarlık mı yapılıyor, diye sordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.