CHP'nin YSK Temsilcisi'nden önemli uyarılar
Yayınlanma:
Güncelleme:
CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu seçim güvenliği ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Gerçek Gündem aracılığıyla seçim güvenliği ile ilgili seçmenlere ve sandık görevlilerine önemli uyarılarda bulundu.
Seçim günü oy oranları ile ilgili yapılacak manipülasyonlara aldırmayıp sandık başını terk etmemenin önemine vurgu yaptı. Yakupoğlu " Partiden gelmeyen ve doğrulanmayan kimden gelirse gelsin (tarafsız gibi gözüken STK'lar da dahil) hiçbir habere itibar edilmeden sandığın ilçe seçim kuruluna teslimine kadar, sandık kurulu başkanının yanında bulunmak seçim güvenliğinin kendisidir" dedi.
CHP YSK temsilcisi Yakupoğlu, 7 Haziran'da seçimlerde yapılacakları şu şekilde sıraladı:
1- Oy verme günü sandık kurulunda partili üye yer alacak.
2 - Oy pusulalarının naylon poşeti,sandık kurulu önünde açılacak,oy pusulaları sayılacak,her pusulanın arkası mühürlenecek. Sandık kurulu başkanı,daha önce poşeti açmış veya oy pusulalarını mühürlemiş ise mutlaka durum sandık tutanak defterine işlenecek ve parti ilçe örgütü ile ilçe seçim kurulu bilgilendirilecektir. Çünkü oy torbaları, yasa gereği üç gün önce sandık kurulu başkanlarına teslim edilir.
3 - Zarflar da sandık kurulu mührü ile mühürlenip, sayılarak tutanağa geçirilecektir.
4 - Sandık seçmen listesinde ismi yazılı olan herkese oy kullandırılacaktır.Gereksiz tartışmaya girilmeyecektir.Sandık seçmen listesinde ismi sonradan eklenmiş kurul üyesi,görevli ve güvenlik güçlerinin kayıtlı oldukları kendi sandıklarına ‘’oy kullanamaz’’ şerhi sistem tarafından otomatik işlendiğinden mükerrer oy kullanımı söz konusu olmayacaktır.
5 - ‘’142 Görev Belgesi’’ tek başına o görevlinin istediği sandıkta oy kullanmasını sağlamaz.Sadece görevli olduğu anlamına gelir. Bu görevliler,mutlaka kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilirler.Sadece ilçe seçim kurulu başkanı hakim tarafından 142 Görev Belgesine ayrıca o görevlinin oy kullanabileceği sandık yazılıp,imza ve mühürle teyid edilmişse oy kullandığı sandık seçmen listesine elle yazılır,142 belge sandık kurulu tarafından alınır ve kayıtlı olduğu sandık kuruluna bilgi verilir. Parti örgütüne haber verilir.
6 - Sandık kurulu başkanı,hiçbir seçmenle oy verme kabinine giremez. Görüntü kaydeden cihaz veya akıllı telefonla oy kabinine girilmez.Ama üst araması yapılamaz.
7 - Sandık başında sözlü veya yazılı yapılacak şikayetler,kabul edilmezlerse;mutlaka ama mutlaka sandık tutanak defterinin boş olan sayfalarına(defterde 4 boş sayfa işletilmeli ve daha sonra ilçe seçim kuruluna yazılı itiraz yapılabilmesi için parti ilçe örgütüne bilgi verilmeli.
8- Oy verme işlemi bittiğinde özellikle kullanılmayan oy pusulaları ve zarfların sayılmalarına,kullanılan oylarla karşılaştırılarak sandık sonuç tutanağına(örnek 86) geçirilmelerine dikkat edilir.Kullanılmayanlar paketlenerek torbaya konurlar. Bu torbalar,iki yıl saklanacaklarından şüphe ve itiraz halinde her zaman açılarak,kontrol edilebilirler.
9 - Sandık sonuç tutanağı(örnek 86) doldurulur,imzalanıp mühürlendikten sonra ıslak imzalı bir örneği ivedi olarak parti örgütüne ulaştırılır.
10- Partili sandık kurulu üyesi,sandık kurulu başkanına mutlaka ilçe seçim kuruluna kadar eşlik etmek istediği talebini derhal iletir.İkiden fazla talep gelirse kur’a çekilmesi istenir. Kurada çıkmayan üye,kendi imkanları veya ilçe örgütü yardımıyla en seri biçimde ilçe seçim kuruluna giderek torbanın teslimine tanıklık eder.Sandık kurulu başkanına eşlik eden partili üyeyi mutlaka aynı araca almak zorundalar. YSK bu konuda 1063 sayılı Kararını alarak,tüm ilçe seçim kurullarına bildirdi.Eşlik eden üye,sandık kurulu başkanı torbayı ilçe seçim kuruluna teslim edip,binadan ayrılana kadar yanından ayrılmayacaktır.YSK kararında bu husus özellikle belirtildi ve yayınlandı.
11 - Sandık kurulu üyemiz bu işlemleri tamamladığında;o sandığa kedi girmesini önlemiş demektir. Bundan sonra tüm sorumluluk, Genel Merkez, ilçe ve il seçim kurulları ile YSK temsilcilerimizin alanlarına geçecektir. Bu noktada tüm önlemler alınmış durumdadır. Tüm kilit,sandığın açılmasından,sandığın ilçe seçim kuruluna teslimine kadar geçecek süreç veya zaman dilimidir. Bu sürecin herhangi bir aşamasında herhangi bir grup, haber ajansı veya sivil toplum kurumları tarafında yapay seçim sonuçları yaratılarak, yorgun sandık görevlileri demoralize edilmeye çalışılacaktır. Böylece kilit süreç kesilerek, müdahaleye açık hale getirilmek istenecektir. Partiden gelmeyen ve doğrulanmayan hiçbir habere itibar edilmeden sandığın ilçe seçim kuruluna teslimine kadar, sandık kurulu başkanının yanında bulunmak seçim güvenliğinin kendisidir.
Politika
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.