Çiçek’in şansı artıyor
© Cemil Çiçek’le birlikte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Başkanlığı için eşit şansa sahip üç isim olarak seslendirildi. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “helalleşme” çağrısı yapması ve ardından Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanlığı için yaptığı uzlaşma çağrısı Çiçek’in diğer adaylardan bir adım öne çıkmasına neden oldu. Çiçek’in TBMM Başkanı olmasının başta CHP olmak üzere AKP dışındaki kesimlere de uzlaşma mesajı vereceği belirtildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı “İlk uzlaşma TBMM Başkanlığı’nda olsun. Adayı bizimle müzakere etsinler” çağrısı, gözlerin AKP’de TBMM Başkanlığı için isimleri geçen adaylara çevirdi. CHP’den gelen uzlaşma çağrısı, olası adaylar içinde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in öne çıkmasına neden oldu.
Seçimin ardından TBMM Başkanlığı için AKP içinde üç isim gündeme geldi. Cemil Çiçek’le birlikte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Başkanlığı için eşit şansa sahip üç isim olarak seslendirildi. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “helalleşme” çağrısı yapması ve ardından davalarını geri çekmesinin ardından Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanlığı için yaptığı uzlaşma çağrısı Çiçek’in diğer adaylardan bir adım öne çıkmasına neden oldu. Çiçek’in TBMM Başkanı olmasının başta CHP olmak üzere AKP dışındaki kesimlere de uzlaşma mesajı vereceği belirtildi. AKP’de, Çiçek’in CHP’ye göre uzlaşma konusunda daha olumsuz noktada duran MHP’ye de sıcak geleceği saptamaları yapıldı. AKP’de Çiçek’in sadece BDP tarafından olumlu bir isim olarak karşılanmayacağı vurgulanıyor.
Arınç’ın uzlaşmayı baştan olanaksız hale getireceği için şansının azaldığı, Çubukçu’nun da geniş uzlaşma için yeterli bir isim olmadığı belirtiliyor.
AKP’de, Erdoğan henüz tatilde olmasına ve yol haritasıyla ilgili değerlendirmeler yapmamasına karşın yeni döneme ilişkin uzlaşmacı adımlar atılacağı beklentisi arttı. Erdoğan’ın yeni anayasa yapım sürecini dikkate alarak diğer partilere de sıcak gelecek isimleri etkili noktalara getireceği belirtiliyor. Bu çerçevede eski TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yeni anayasa sürecinde etkili bir konuma gelmesi bekleniyor. Toptan’ın partiler arasında oluşturulacak anayasa uzlaşma komisyonu başkanlığına getirilme olasılığının arttığı ifade ediliyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan gibi CHP’de de tepkiyle karşılanmayan isimlerin de kabine içi ya da dışında etkili konumlarını korumaları bekleniyor.
Kabinedeki değişim
AKP’de, yeni Bakanlar Kurulu’nda Erdoğan’ın büyük çaplı değişikliğe gitmeyeceği değerlendirmesi yapılıyor. Yeni yapılanmayla bakan sayısı 20’ye inerken yeni bakan sayısının 5-6’yı bulabileceği belirtiliyor. Ancak Erdoğan’ın bakanların seçim bölgelerinde yaptığı sürpriz değişikliklerin bir benzerini kabine içinde de yapması bekleniyor. Buna göre bazı bakanlar yer değiştirirken ilk kez seçilen milletvekilleri arasında kabineye girecek isim sayısı da sınırlı olacak. AKP hükümetlerinin tamamında kadın bakan sayısı 1 oldu. Bu kez milletvekili sayısı artmasına karşın en fazla 2 ya da 3 kadının bakan olmasına şans tanınıyor.
AKP’nin 5 grup başkanvekilinden Nurettin Canikli’nin maliye ya da ekonomiyle ilgili bir bakanlık, Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı için isimleri geçiyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ismi ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’le birlikte İçişleri Bakanlığı için geçiyor.
Erdoğan’ın yeni anayasa sürecini de dikkate alarak partinin Meclis yönetimini yenilemesi güçlü olasılık olarak görünüyor. Partinin eski isimlerinden Salih Kapusuz, halen TBMM Başkanı olan Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu gibi isimlerin grup başkanvekillikleri için düşünülebileceği ifade ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.