'Cihaner listeye girmeyince eşim çok kızdı'

'Cihaner listeye girmeyince eşim çok kızdı'
İlhan Cihaner'in sonradan listeye girmesinde örgütün baskısı kadar Selvi Kılıçdaroğlu'nun baskısı da etkili oldu mu?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay yolunda Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimden hemen sonra Meclis'e girecek partilerle uzlaşı halinde yeni anayasa çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimden hemen sonra Meclis'e girecek partilerle uzlaşı halinde yeni anayasa çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun bu önemli açıklaması, miting için Hatay'a uçarken, 'Yeni anayasa önceliğiniz mi?' soruma verdiği yanıtla geldi. Özel uçakta üç gazeteciydik.
'Yeni anayasa Türkiye'nin ihtiyacı, bu başarılabilecek mi?' diye söze girdim. Hiç tahmin etmediğim şekilde umutluydu. Siyaset gündemini değiştirecek sözleri şöyle:
'Anayasayı değiştiririz.
Komisyon kurulur. Her parti ikişer üye verir. Tartışırız. Erdoğan iyi niyetliyse biz ve diğer partiler elbirliğiyle yaparız. Biz varız.'

'Geçmişte hata yaptık'

Kılıçdaroğlu, daha önce Meclis'teki komisyona üye vermeyerek CHP'nin hata yaptığını düşünüyor; 'Geçmişteki hatamız komisyona üye vermemektir. Oyun dışında kalamayız artık' diyen Kılıçdaroğlu, çerçeveyi de şöyle çizdi:

'İlk üç madde değişmez. Sadece cümle bozukluğu varsa düzeltilir. Cumhuriyetin temel nitelikleri korunur. Bizim milletvekili yemini bozuk mesela, başı sonu belli değil.
Yeni anayasayla parlamentoyu güçlendirip, cumhurbaşkanı yetkilerini azaltmamız lazım. Bunun gibi belli konularda uzlaşırız.'

'20 bin gönüllümüz var'

Demek ki haziran seçiminden sonra parlamento aritmetiği nasıl olursa olsun yeni anayasa işbirliğini göreceğiz.
Şimdi gelelim Hatay yolunda uçaktaki diğer notlara ve miting izlenimlerine...
Kemal Bey lider olarak vites yükseltiyor ama acaba teşkilat ayak uyduruyor mu? Bu konudaki eleştirileri, 'Teşkilatlar daha çok çalışmalı, özellikle kararsız kesimi ikna için, 'Kadıköy'de 500 bin iyi eğitimli vatandaş sandığa gitmiyor' bunun gibi' diyerek ekliyor: 'Ayrıca 20 bin gönüllümüz var örgüt dışında. Gönüllüler merkezlerimizde çalışıyorlar, ağırlıklı olarak gençler ve kadınlar.'

Bahçeli haklı

MHP'de istifayla sonuçlanan kaset olayı... İşte Kemal Bey'in yorumu:
'Yazık. Medya ters sorgulama yapmalı. Kim çekti, kim servis etti? Bahçeli güzel söylemiş, failler ortaya çıkmazsa sorumlu AKP'dir. Baykal da aynısını söylemişti.'

Eşi, Cihaner için eleştirmiş

81 ilde miting düzenleyecek. Acaba kaç oy alacak? Şöyle konuştu:
'İktidara gelmeye kararlıyım. Zor gibi görünüyor ama kararlıyım.'
Önceki gün bir bayan 'Kravat takınız' demiş, her gittiği yerde de kasketi vatandaşlar getiriyormuş. Kıyafet konusunda eşi Sevim Hanım zaman zaman eleştiriyormuş. Cihaner'in listede olmadığını öğrenince de tepki göstermiş. 'Listede olmalıydı' demiş.

TRT'ye çıkıyor

Uçakta, sunucusu Barış Kaya şeker verdi, ses tellerine iyi geliyormuş.
Sordum, seçim döneminde TRT'ye çıkacakmış. Ağır eleştirdiği hükümete yakın medyadan gazetecileri gezilerine çağıracakmış. 'Doğru yaparsınız' dedik.
'AKP medyasından hiçbir projemize destek gelmedi. Önyargıyı kıramıyoruz' sözleriyle yakınıyor. Küfür iddialarına çok üzülmüş. 'Annesine küfrettiğimi söylüyorlar, insaf.
Hiç hak etmediğim, aklımın ucundan geçmeyen bir konuda anneleri siyasete alet etmesi. En çok buna üzüldüm. İnsanda biraz ahlak olur' diyor.
'Siz de ağır konuşuyorsunuz, o sizin en çok hangi eleştirinizden etkilendi' deyince 'Kalpazan sözünden çok rahatsız oldu. Mahkemeye verdi. Oysa bunu söyleyen savcı. Akbil olayı' yanıtını verdi.
Başbakanı ve AKP'yi 'Artık statükocu oldular' eleştirileriyle vuruyor. 'Değişimi, özgürlüğü savunan parti CHP, direnen AKP. Batı bunu gördü, vatandaş da anlayacak' iddiasında.

'AKP kendi devletini kurdu' dedi.
'35. maddeyi gelin değiştirelim dedik. Yanaşmadılar' diye sözlerini sürdürdü. Şöyle bir soru yönelttik kendisine: 'Ordunun siyasetten çekilmesinde AKP'nin rolü ne oldu?'
İşte yanıtı:
'Askerin siyasete girmesine öteden beri karşıyım. Artık olmaz. Merkez medyanın büyük payı var. Taraf dahil. Taraf'ı yandaş gazete olarak görmüyorum. İnandıklarını yazıyorlar.'

Ve Hatay'dayız. Uğur Mumcu Meydanı'na giderken caddelerden, balkonlardan yoğun ilgi, coşku var. Hoparlörden 'Gençler bedelliye hazır mısınız, 13 Haziran'da çıkıyor' anonsu yapılıyor. Kılıçdaroğlu, tablodan memnun. 'Bu kez 5 vekil çıkarırız' iddiasında. Meydan da dolu. Cadde ve balkonlardan destek çok iyi. Ne dediği ise haberimizde... Kılıçdaroğlu sonra Suriye sınırına dek bütün ilçeleri ziyaret etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.