Devlet bakanlığı kalkıyor

Devlet bakanlığı kalkıyor
Hükümet devlet bakanlıklarını kaldırıyor


Hükümet, devlet bakanlıklarını icracı hale getirmek için TBMM'den yetki istiyor.


Hükümet, bakanlara süper yetkiler getiren Kanun Hükmünde Kararname değişiklikleri öngören tasarıyı TBMM'ye sunuyor. Tasarı ile bakanlar, pek çok konuda Meclise yasa sunmadan ya da Meclis'te yasa değişikliği olmadan karar alabilecekler.

DEVLET BAKANLIKLARI İCRACI BAKANLIKLARA DÖNÜŞECEK

Hükümet, Bakanlar Kurulu’nun yapısını değiştirecek. Turgut Özal hükümetleri döneminden önce sayıları 3-4 olan ve daha sonra sayıları artan “devlet bakanlıkları” yapılanmasından vazgeçilecek.

Halen 8 olan devlet bakanlıkları, bağlı olan kurumların adıyla anılan icracı bakanlıklara dönüştürülecek. Bununla da kalınmayacak, bağlı kuruluşları fazla olan bakanlıklar da yeni isimlerle bölünecek. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT gibi önemli kuruluşlar dışında Başbakanlığa bağlı kuruluş kalmayacak.

Devlet bakanlarının, aslen Başbakanlığa bağlı olan ve bütçe harcamaları açısından Başbakanlık müsteşarının son sözü söylediği kuruluşlardan sorumlu olma dönemi bitecek. İlgili kurumlar, doğrudan “icracı” bakanlıklara bağlanacak ve bütçeleriyle ilgili her türlü tasarrufu da bu bakanlar yapacak. Bu düzenleme sırasında devlet bakanlıkların sayısında değişiklik olabilecek.

 
Hükümet, seçimlerin ardından Bakanlar Kurulu’nun yapısı tümüyle değiştirecek. Turgut Özal hükümetleri döneminden önce sayıları 3-4 olan ve daha sonra sayıları artan “devlet bakanlıkları” yapılanmasından vazgeçilecek.

Halen 8 olan devlet bakanlıkları, bağlı olan kurumların adıyla anılan icracı bakanlıklara dönüştürülecek. Bununla da kalınmayacak, bağlı kuruluşları fazla olan bakanlıklar da yeni isimlerle bölünecek. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT gibi önemli kuruluşlar dışında Başbakanlığa bağlı kuruluş kalmayacak. Devlet bakanlarının, aslen Başbakanlığa bağlı olan ve bütçe harcamaları açısından Başbakanlık müsteşarının son sözü söylediği kuruluşlardan sorumlu olma dönemi bitecek. İlgili kurumlar, doğrudan “icracı” bakanlıklara bağlanacak ve bütçeleriyle ilgili her türlü tasarrufu da bu bakanlar yapacak. Bu düzenleme sırasında devlet bakanlıkların sayısında değişiklik olabilecek.

Kadın ve Aile Bakanlığı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine “Kadın ve Aile Bakanlığı” kurulacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine “Sosyal Yardımlar Bakanlığı” oluşturulacak. Başka bakanlıklardaki yardımlaşma kurumları da bu bakanlığa aktarılacak. Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, “Spor Bakanlığına” dönüştürülecek. Bağlı kuruluşları yeniden belirlenecek.

Kamu Düzeni Bakanlığı

Bu çalışma, mevcut icracı bakanlıkların bölünmesini de kapsayacak. Bağlı kuruluşları itibariyle oldukça geniş çalışma alanına sahip olan bakanlıklar, bölünecek. İçişleri Bakanlığı’nın güvenlikle ilgili birimleri ayrılabilecek. “Jandarma, emniyet ve sınır polisi” gibi kurumlar, “Kamu Düzeni Bakanlığına” bağlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Turizm ve Kültür Bakanlığı da ayrılması düşünülen kurumlar arasında bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.