'Dokunma'da süre yarın doluyor

'Dokunma'da süre yarın doluyor
148 milletvekiline 796 fezlekeden yargılanma yolunu açan dokunulmazlık düzenlemesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 günlük inceleme süresi yarın doluyor.
 Erdoğan’ın, Meclis’ten 376 oy alarak nitelikli çoğunluk şartını (367) aşan teklifle ilgili referandum hakkını kullanmayarak süresi içinde onaylaması ve yargılama sürecini başlatması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yasayı onaylaması halinde, Meclis’te bulunan 674 fezleke ile Adalet Bakanlığı’ndaki fezlekeler savcılıklara iade edilecek. Dosyaların iadesinin ardından savcılar soruşturmaları yeniden açacak ve milletvekillerinin ifadelerine başvuracak. Anayasa Mahkemesi, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP ve HDP milletvekillerince yapılan başvuruları reddetmişti. Böylece anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanmasının önünde engel kalmadı.

LİDERLERİN DOSYALARI VAR

Meclis’teki fezlekelerden 57’si HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, 37’si CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, 5’i MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ait.
Adalet Bakanlığı’ndakilerle birlikte Demirtaş’ın toplam dosya sayısı 87’ye ulaşıyor. Demirtaş’ın fezlekelerinde, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs’ gibi suçlamalar yer alıyor. Kılıçdaroğlu’nun dosyaları, en çok ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasını içeriyor. CHP liderinin dosyaları, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, görevi kötüye kullanma, tehdit ve hakaret, kamu görevlisine hakaret, basın yoluyla iftira, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret, soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal’ suçlamalarını kapsıyor. Bahçeli’nin dosyalarında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret, tehdit, hakaret, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, suç işlemeye tahrik, iftira’ suçlamaları bulunuyor.

Yeni düzenlemeye göre bu milletvekillerinin gözaltına alınması veya tutuklu yargılanmalarının önünde engel bulunmuyor. Yargılanacak milletvekillerinden 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar ile milletvekili seçilmeye engel suçlardan ceza alanlar yeniden aday olamayacaklar. Bu durumdakilerin milletvekilliklerinin sona erdirilmesiyle ilgili tartışmalar da gündeme gelebilecek.

FEZLEKELERDE SUÇLAMALAR

Anayasa değişikliğinin Meclis’te görüşüldüğü hafta Meclis’te bulunan dosyalardaki suç türleri şöyle: Terör suçları: 216, Hakaret: 201, Yaralama: 11, Görev suçları: 38, Sahtecilik: 6, Tehdit: 18, Gizliliğin ihlali: 11, Suçu ve suçluyu övmek: 55, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak: 24, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet: 119, Seçim Yasasına muhalefet: 11, Siyasi Partiler Yasası’na muhalefet: 3, İftira: 13, Dernekler Yasası’na muhalefet: 1, Halkı askerlikten soğutmak: 2, Mala zarar verme: 1.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.