Ekrem İmamoğlu'ndan kadınlara yüzde 40 sözü

Ekrem İmamoğlu'ndan kadınlara yüzde 40 sözü
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçim turu kapsamında Sancaktepe'de, STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle kahvaltıda bir araya geldi. İmamoğlu daha sonra ise tekstil işçisi kadınları ziyaret etti.
CHP'nin İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, ''İBB bünyesinde, yüzde 3 seviyesinde kadın çalışan var üst yönetimde. Biz, İBB'de çalışma oranını yüzde 35-40'lara kadar çıkartacağız. Cinsiyete duyarlı toplu iş sözleşmesi yapıyoruz Beylikdüzü Belediyesi'nde. Bugün, belediyedeki kadınlara izin verdim. Bugün, keyif yapacaklar. Aynı şeyi İBB'ye geldiğimde de yapacağım'' dedi.

Bir tekstil atölyesini ziyaret eden İmamoğlu, kadın işçilerle sohbet edip, 8 Mart'ın çıkış noktası olan ABD'deki olayı anlattı. Dikiş makinesine oturan İmamoğlu, ''İşi ehline bırakmak lazım'' diyerek, sandalyeden kalktı.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçim turu kapsamında Sancaktepe'de, STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle kahvaltıda bir araya geldi.

İYİ Parti Sancaktepe İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği etkinlikte, İmamoğlu'na, CHP Sancaktepe Belediye Başkan adayı Özgen Nama eşlik etti.

Toplantıda ilk konuşmaları, İYİ Parti Sancaktepe İlçe Başkanı İbrahim Özkan ile CHP adayı Nama yaptı. Ardından sahneye çıkan İmamoğlu, İBB'nin özellikle son yıllarında şehrin yönetimine, iradesine ve idaresine hiçbir katkısı olmadığını kaydetti.

''İstanbul'u 8 ya da 10 bölgeye ayıracağız''
İmamoğlu, ''Şurada 3-4 tane ilçe, birbiriyle irtibatlı, sorunları birbiriyle bağlantılı olan ilçeler. Kur şöyle bir masa. Topla 4-5 ilçeyi, başlarına da koy İBB'nin bir yetkilisini, sorunları çözmek için uğraş. Bu sistemi 5 yıl boyunca talep ettim. Ne yazık ki bu talebimize 5 yıl boyunca İBB başkanları suskun kalmıştır. Cevap bile vermediler. Oysa ki sorunların çoğu, ortak masa kurarak ve sadece konuşarak çözülebilir. Ama böyle bir irade yok. İBB Başkanı olduğum an itibariyle, İstanbul'u 8 ya da 10 bölgeye ayırarak, birbiriyle sıkı ilişkileri olan birçok konuda, masa kurup, ilçeleri bir araya getirecek, demokratik bir anlayışı ben bu kente getireceğim'' diyen İmamoğlu, O partinin, bu partinin belediye başkanı olmayacağım, herkesi kucaklayacağım'' dedi.

''200 bin okuma-yazma bilmeyen insanın yüzde 85'i kadın!''
İBB'nin sorun çözme konusunda yetersiz kaldığını belirten İmamoğlu, ''Hangi sorunu çözebilmişler? Benim, 5 yılda kendi imkanlarıyla Beylikdüzü'nde yaptıklarımı göz önüne getirin. Bu kadar gücü bir araya getirip, rezil ettiklerine bakıyorum, üzülüyorum. Yazık. Biz, bu şehrin arka mahallesi kavramını sileceğiz. Bu şehirdeki insanları eşitleyeceğiz. Bu şehri eşitlemezsek, bu şehirde insanlar arasında uçurumlar yaratırsak, hiç kimse mutlu olamaz. Bu şehir, güvensiz bir şehir olur'' şeklinde konuştu. İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kadim diyoruz ya, ama lafta kadim. Kadim İstanbul'da, yaklaşık 200 bin okuma-yazma bilmeyen insan var. Bunun da yüzde 85'i kadın. Benim güzel annem, okuma-yazmayı, 80'li yıllarda okuma yazma seferberliğinde bir okula giderek öğrendi. 'Kördüm, gözlerim açıldı. Dünyayı görmeye başladım' derdi. Bütün erkek kardeşleri üniversite mezunu. Annemin isyanı şuydu: 'Beni okutsalardı, hepsinden daha başarılı olurdum, en iyi doktor ben olurdum'' derdi. Okuma-yazma bilmeyen 200 bin insanı bu şehirde var etmişseniz, kusura bakmayın, olmaz. 'E nasıl çözeceğiz? Belediyenin işi mi?' Evet! Belediyenin işi kardeşim. 'Bu, şu belediyenin işi değil' diyen bir adayları var. Birkaç gün sonra vazgeçiyor ama… Biz, her işle ilgilenmeye geliyoruz. Dün gittiğim Başakşehir Şahintepesi Mahallesi'nde bir kız çocuğu, 'Ekrem Abi, Ekrem Abi' diye bağırıyordu. Arabanın içine aldığımda ağlayarak, 'Beni okutmuyorlar, beni oku lütfen' diye ağlıyorsa, bu şehir, adalet üretememiştir. Adil bir şehir değildir.''

''Şehri eşitleyeceğiz''
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan İmamoğlu, ''İşte ben, bu şehri eşitlemekten bahsediyorum. İstanbul'a büyük hayallerle geldik. Hayallerin temelinde toplumsal eşitlenme yatar. Tam tersi bir durum yaratmışsanız, olmadı işte. Ben, hangi emekçi kadıların gününü kutluyorum biliyor musunuz? Bu şehirde, çocuklarını yetiştiremez, çocuklarının ihtiyaçlarını gideremez durumdaki emekçi kadıların gününü ne yazık ki kutluyorum. Bizim, bunu tersine çevirmemiz lazım. Her ilçedeki çocuklarımızı ve onların annelerini eşitlediğimiz bir İstanbul vaat etmeliyiz. O zaman bu şehir, mutlu ve keyifli bir şehir olur. Bazı verileri ben söylediğimde kızıyorlar. Diyorlar ki, 'Eline verdiler bir kağıt, okuyor!' Okuyayım o zaman. 2005 yılında, kadın-erkek eşitliği sıralamasında dünyada 105'inciymişiz. Şimdi, 131'nci sıradaymışız. Gerilemişiz. Bu ülkede ve bu şehirde, 10 kadının 7'si çalışmıyor. Kadının hayata katılmadığı bir toplumda refah, mutluluk ve zenginlik yakalama şansınız yoktur'' diye konuştu.

''Cinsiyete duyarlı toplu iş sözleşmesi yaptık''
''İBB bünyesinde yüzde 3 seviyesinde kadın çalışan var üst yönetimde'' diyen İmamoğlu, ''Biz, inşallah bu şansı elde ettiğimde, kadınların İBB'de çalışma oranını yüzde 35-40'lara kadar çıkartacağız. Cinsiyete duyarlı toplu iş sözleşmesi yapıyoruz Beylikdüzü Belediyesi'nde. Bugün, belediyedeki kadınlara izin verdim. Bugün, keyif yapacaklar. Aynı şeyi İBB'ye geldiğimde de yapacağım. Kadınlar 8 Mart'ta izin yapacak, erkekler biraz daha fazla çalışacak'' şeklinde konuştu.

Kadına şiddet olaylarına da değinen İmamoğlu, ''Bu problemler artıyorsa, sorunluyuz. Belediyeler ve merkezi hükümet sorumlu, bir yerde yanlış yapıyorsunuz. Olmaz. Annem, kız kardeşim, eşim ve dünyalar güzeli kızım var. Ben, hayatımdaki 4 kadın için bunları söylüyorum. Ben, onlar için mücadele vereceğim. 7 yaşındaki kızım, Bağcılar'ın sokağında da Kadıköy'de de güvenle gezecek, O zaman mutlu bir şehir olacak. Ama şu anda İstanbul, sayın bakan demiş ya, 'Eline kağıt tutuşturdular, konuşuyor'. Tutuşturmadılar, devletin TÜİK verilerine göre İstanbul, güven sıralamasında Türkiye'de 73'ncü sırada. Yani ne anlama geliyor? Caddede, parkta korkuyor insanlar. Biz, bu şehri güvenli hale getireceğiz. Güzel insanlarım polisimle, güvenlik görevlileriyle yapacağız. Ayaklarına taş değmesin onların. Bu şehir o zaman yaşanılır hale gelir'' dedi.

'Kadın çalışan olmasaydı gelmezdim''
İmamoğlu, toplantının ardından Samandıra Mahallesi'ndeki bir tekstil atölyesine giderek, kadın çalışanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadın işçileri etrafına toplayan İmamoğlu, , 8 Mart'ın çıkış noktası olan ABD'deki olayı anlattı.

Dikiş makinesine oturan İmamoğlu, ''İşi ehline bırakmak lazım'' diyerek, sandalyeden kalktı. Yol üstündeki kargo firmasında çalışan bir kadın vatandaş, ''Müdürümüz de kadın'' diyerek İmamoğlu'nu iş yerine çağırdı. İmamoğlu, ''Kadın çalışan olmasaydı gelmezdim'' diyerek espri yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.