Eskiler Meclis’i özlemiş

Eskiler Meclis’i özlemiş
Başbakan Erdoğan’ın 2007 seçimlerinde çizdiği eski milletvekillerinden çoğunun yeniden aday adayı oldukları temayül yoklamasıyla anlaşıldı

AKPnin pazar günü gerçekleştirdiği temayül yoklamalarında öne çıkan aday adaylarıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Gümüşhanedeki temayülden AKPnin ilk dönemindeki en tartışmalı milletvekillerinden biri olan Sabri Varan en yüksek oyu alarak birinci çıktı. Varan, 2002de Gümüşhane Milletvekili olarak girdiği TBMMde özel hayattartışmalarıyla gündeme gelmişti. Adı, bu tartışmalarla anılan Varan, 2007 seçimlerinde yeniden aday gösterilmemişti. Ancak liste dışı kalmak Varanı yıldırmadı. Varan, AKPden Gümüşhane aday adayı olarak temayül yoklamasına girdi. Yoklamada Varan, 401 oy alarak birinci oldu.

Erdoğanın 2007 seçimlerinde çizdiği eski milletvekillerinden çoğunun yeniden milletvekili olmak için aday adayı oldukları temayül yoklamasıyla anlaşıldı. 2007’de seçilen eski milletvekili Abdullah Torun Adanada 1225 oyla birinci, Recep Garip 508 oyla 17. oldu. Muğlada Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu yoklamadan 10. sırada çıktı. Denizlide Osman Nuri Filiz 7. sırada, Kırıkkalede Ramazan Can 1. sırada, Kütahyada Abdullah Erdem Cantimur 4. sırada, Adıyamanda Mahmut Göksu 5. sırada, Bingölde Mahmut Sönmez 6. sırada yer aldı. Çok sayıda eski vekil ise düşük oylarda kalarak sıralamaya giremedi.

Şırnakta yine 2007de çizilen Mehmet Tatar birinci olurken hem ANAP hem de AKPden milletvekilliği yapan Mehmet Salih Yıldırım ikinci oldu. Şırnakta üçüncü sırayı da bir başka Tatar soyadlı M. Beşir Tatar aldı. Diyarbakırda eski ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, 16. oldu. Refahyol hükümetinin RPli Devlet Bakanı Sabri Tekir ise İzmir 2. bölgede AKP aday adayı olarak girdiği temayül yoklamasından 24. sırada çıktı.

Güler’e ilgi yok

Erdoğanın danışmanlarından Nabi Avcı İstanbul 1. bölgede 900 oyla 9. oldu. Aynı bölgeden temayül yoklamasına giren eski İstanbul Valisi ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ise 534 oyla 33. olabildi. AKPnin ilk iktidar döneminde TBMM Milli Savunma Komisyonu başkanı yapılan ardından YAŞ kararlarıyla TSKden atıldığı ortaya çıkınca görevinden ayrılan ve 2007de aday yapılmayan Ramazan Toprak, Aksarayda 44. sırada yer bulabildi. Rizede ise AKPnin asker kökenli aday adaylarından emekli albay Hızır Keskin 5. oldu. AB Genel Sekreterliği görevinden sonra AKPden aday adayı olan Volkan Bozkır ise İstanbul 1. bölgede kendisine ancak 36. sırada yer bulabildi.

Erdoğanın parlamentodaki kadın temsilini arttıracakları söylemi ve başvuruda bulunan 800 adaya karşın temayül yoklamalarında kadınlar ön sıralara gelemedi. İstisnai isimler olarak Orduda, yerel seçimlerde AKPden belediye başkan adayı olup seçimi kaybeden Ayşe Çebi ikinci, Samsunda Özlem Maraş üçüncü geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.