Hakkari'de Kılıçdaroğlu izdihamı

Hakkari'de Kılıçdaroğlu izdihamı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkari mitinginde halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan’ı Kemal Kılıçdaroğlu Van’da düzenlenen mitinginin ardından Hakkari’ye geçti.Kılıçdaroğlu konuşmasını yapmak için parti otobüsüne çıkmaya çalışırken,yoğun sevgi gösterisinde bulunan CHP’liler kısa süreli izdihama yol açtı.Konuşmasında yerel yönetimlere özerklik konusuna değinen Kılıçdaroğlu: ‘’Evrensel kurallar dedik.Yine evrensel kurallar diyoruz.Yerel yönetimleri, Avrupa’da kabul edilen yerel yönetimler özerklik şartını aynen kabul edeceğiz.Böylece yerel yönetimlerin güçlenmesi, halka daha sağlıklı hizmet vermesi, sağlıklı gelirle kavuşması belediye Başkanları’nın Ankara’ya gidip para dilenmemesi gibi bütün onları savunacağız.’’dedi.

Başbakan Erdoğan Hakkari mitinginde esnafın kepenk kapatması hakkında: ‘’Geldi buraya miting yaptı.Hakkarili esnafımız kepenk kapattı.Çıkmış Belediye Başkanı’nı suçluyor.Arkadaş önce bir düşün sen Başbakanlık yapıyorsun vatandaş kepenk kapatıyorsa bir dert var bir sorun var.O tür sorunlarla ilgilen dertle ilgilen bak bakalım neden oluyor.’’diye konuştu.
Kılıçdaroğlunun Hakkari mitinginden öne çıkan başlıklar şöyle:

BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR
Kılıçdaroğlu ‘’Vur vur inlesin Erdoğan dinlesin‘’ şeklinde slogan atan Vatandaş’a ‘’Merak etmeyin, Erdoğan dinleyecek, ona dinleteceğiz.O zannediyor ki benden büyük adam yok.Bizim güzel bir sözümüz var böbürlenme padişahım senden büyük padişah var.’’dedi

BELEDİYE BAŞKANLARI’NIN TUTUKLAYACAKSIN FOTOĞRAFINI ÇEKİP SONRA MEDYA’YA SERVİS EDECEKSİN
‘’Demokrasi varsa herkes için var özgürlük varsa herkes için var.Belediye Başkanları’nı yakalayacaksın, Tutuklayacaksın, sıraya dizeceksin,kelepçeleyeceksin fotoğrafını çekip medyaya servis edeceksin.Bunlar doğru değil.’’

KÜRT SORUNU YOK DİYORDU DEĞİL Mİ?
‘’Kürt sorunu yok diyordu değil mi.Neden soruyorum biliyor musunuz.Belki Ankara’dan Recep Bey duyarda böyle bir sorunun olduğunu Hakkarilinin sesinden duymuş olur.’’

TELEKULAK HÜKÜMETİ BUNLAR DERDİNİZ VARSA TELEFONLA ANLATIN
"Onlar bizim sesimizi değil.Telefonlarımızı dinliyorlar.Telekulak Hükümeti bunlar.Bir derdiniz varsa telefonla anlatın.Recep bey duyar.Onlarda özgürlük yok.’’

YEREL YÖNETİMLERE ÖZERKLİK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulvar Caddesi'nde bulunan Şenler Kavşağı'nda toplanan yaklaşık 8 bin kişiye hitap etti.

Başbakan Erdoğan'ın 2 gün önce ziyaret ettiği ve tüm kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de tüm kepenkler açılırken, CHP liderine yoğun sevgi gösterisinde bulunuldu, sık sık, "Başbakan Kemal", "Kıskananlar çatlasın", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Vur vur inlesin Erdoğan dinlesin" ve Kürtçe "Artık yeter" sloganları atıldı. Kılıçdaroğlu seçim otobüsü üzerinde yaptığı konuşmasında "Bu kardeş kavgasını bitirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" dedi. Erdoğan'ın 2 gün önceki mitinginde kapalı olan kepenklere değinen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Geldi burada miting yaptı. Hakkari esnafınız kepenklerini kapattı. Çıkmış belediye başkanını suçluyor. Halk da suçluyor. Arkadaş önce sen bir düşün. Başbakanlık yapıyorsun, vatandaş kepengini kapatıyorsa bir dert vardır demek ki, otur o dertle ilgilen. Faili meçhullerden en çok siz acı çektiniz. Bu bölgenin acı çettiği faili meçhuller, bir demokrasi aybıdır. Faili meçhullerin olduğu yerde özgürlük olmaz. Baskıcı rejimlerin ürünüdür faili meçhuller. Bir de kayıplar, kayıplarımız var. Aynı şeyi düşünmüyor, dünya görüşlerimiz ayrı olabilir. Ama bizim gibi düşünmeyen birini kabul etmemek mezarını bile göstermemek hangi demokraside var? 'Gelin kayıpları ortaya çıkartalım dedik' geldiler mi? İkiyüzlü politika izliyorlar. Özgürlük diyorlar, kendi özgürlükleridir. Biz demokrasini de özgtürlüğünde evrensel kurallarla olmasını istiyoruz."

YEREL YÖNETİMLERE ÖZERKLİK

Kılıçdaroğlu, yerel yönetimlerin özerklik şartını aynı kabul edeceklerini, böylece yerel yönetimleri güçlü hale getirerek halka daha iyi hizmet verilmesini sağlayacaklarını, belediye başkanlarının Ankara'ya gidip, para dilenmesini ortadan kaldıracaklarını söyledi. CHP lideri, "AKP'nin gövdesini ben silkeliyorum, dallarını da size emanet ediyorum. Ama dikkatli olun elma düşer diye beklemeyin, Recep Bey düşebilir" dedi.

Kılıçdaroğlu, özgürlük ve demokrasi istediklerini belirterek, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarının aylarca hapiste tutulmaması gerektiğini kaydederek, "Farklı şeyler düşünebiliriz. Ama özgürlük herkes için var. Belediye başkanını tutuklayacaksın, kelepçeleyeceksin, sıraya koyacaksın, fotoğrafını çekeceksin, sonra da medya servis edeceksin. Bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Bölgedeki boşaltılmış köylere dönülmesine ilişkin programlarını olduğunu, bu coğrafyada her yeri aynı gördüklerini, herkesin yurtseverlik payının eşit olduğunu vurgularken, "Hepimiz yurtseveriz. Hepimiz ülkemizi seviyoruz. Dünyada ilk defa bir başbakan bir ile gidiyor, yeni hapishane sözü veriyor. Bunların iktidarında 49 yeni hapishane yapıldı. Baskıcı rejimin hapishaneleri kurularak memleket yönetileceğin sanıyorlar. Tam tersine ne kadar baskı yapıyorlarsa özgürlük talebimiz o kadar artacaktır" dedi. Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt sorunu yoktur' sözünü de hatırlatırken 3 kez, "Böyle bir sorun var mı?" diye de sorduktan sonra "Bu ülkede bir yurttaşın derdi varsa, bilsin ki o dert Kemal Kılıçdaroğlu'nun derdidir. Etnik kimlikten inançtan kaynaklı, bir dert varsa çözmeye hazırız" diye ekledi.

"İKTİDAR KEPENKLERİN NEDEN KAPANDIĞINI DÜŞÜNMELİ"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, BDP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ile görüşürken, Hakkari'nin doğa ve insanları bakımından Türkiye'nin en güzel illerinden biri olduğunu, her siyasi partinin buraya gelmesini istediklerini belirtirken, sorunları ilk ağızdan dinlemek istediklerini söyledi. CHP lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari ziyaretinde kepenklerin kapatıldığını hatırlatan bir gazeteciye yanıt verirken, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesin sorunuyla ilgilenen bir politikacı olduğunu anlatarak şöyle dedi:

"Söylediklerimi de samimi olarak dile getiriyorum. Aramızdaki temel fark da budur. Biz siyasetçiler olarak ne kadar samimi olursak, halktan da mutlaka bunun karşılığını görürüz. Sağolsun Hakkarililer oldukça sıcak, sevecen bir ilgi gösterdi, bundan memnun oldum. Ben ilk kez Hakkari'ye geliyorum. 80 ili görmüştüm Hakkari'yi görmemiştim. Bürokratken Van'a geldiğimde Hakkari'ye gelemek istemiştim, güvenlik güçleri 'Gitmeniz riskli olur' deyip, bırakmamışlardı. Daha sonraki zamanlarda nasip olmadı, gelmek şimdi nasip oldu. Hakkari'ye geldiğim için son derece memnunum."

CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın belediye görevlilerinin kentteki kepenk kapattırdıklarına dair sözleri hatırlatılınca, şunları söyledi:

"Kepenk kapanıyorsa kepengi kapatandan çok, siyasi iktidarın şunu düşünmesi lazım: Bu kepenkler neden kapanıyor? Siz, kapanan kepenklerden dolayı esnafı, yerel yöneticileri suçlayacağınıza dönüp kendinize bakmanız lazım. Bir neden var bunda, bir sorun var burada. Bu sorunu akılcı çözmemiz gerekir diye düşünmesi gerekir ama vurarak, kırarak, insanları hor görerek, onları suçlayarak, bir yere gitmek mümkün değil ama Başbakan'ın doğasında öfkeyle konuşmak, onlara hakaret etmek, küçük görmek gibi bir alışkanlığı var."


SAVCIYLA GÖRÜŞMEDE BASKINLARI SORDU


Kılıçdaroğlu, CHP'nin, Kürt sorununa ilişkin düşünceleri sorulunca, Doğu ve Güneydoğu'ya ilişkin hazırladıkları broşürlerin il başkanlığında bulunduğunu kaydederek,

özgürlük ve ülke çapında yurttaşlık temelinde eşit haklara sahip bireyler istediklerini kaydederek, aksi halde sağlıklı gelişme, barış, huzurun gelmeyeceğini söyledi. CHP lideri, "Bunlar olmazsa, çatışma kültürünü beslemiş oluruz. Biz çatışma kültürüne karşıyız, barışı ve huzuru istiyoruz. Bunun için de ne gerekiyorsa bunu yapmakta kararlıyız" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu bir başka soru üzerine Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptığı görüşmede kendisine iletilen birkaç şikayet ile ilgili bilgi aldığını, son baskınların tepkilere neden olduğunu kaydederek, "Savcı, (6 aydır buraya geldim, geçmişte bazı ön yargılar var ama bu ön yargıları kıracağız) dedi, Bundan da memnun oldum" diye konuştu.

Bu arada Kılıçdaroğlu ile görüşen Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin Irak sınırındaki Işıklı köyü eski muhtarı Mehmet Salih Kaya, top ve kurşun sesleri nedeniyle 32 yıldan bu yana, korku ve içinde yaşadıklarını anlattı. Kaya, "Bu ülkeden ayrılmak istemiyoruz. Ama özel haklarımızı tanımanızı istiyoruz. Bunları dile getirin" dedi.

BAŞBAKAN OLURSAM İLK HAKKARİ'YE GELECEĞİM

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, miting sonrası CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Mehmet Baş'la bir süre görüşen Kılıçdaroğlu mitingle ilgili de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kılıçdaroğlu, özgürlükler konusunu ayrıntıya girerek ele aldığını, ekonomi konusunda ise fazla ayrıntıya girmediğini belirterek, "Şöyle bir propaganda yapılıyordu. 'CHP özgürlükler konusunda asıl yapacağını anlatsın. Ekonomiyi biz bir şekilde çözeriz' diyorlardı. O nedenle burada yüzde 10 barajı, iç hizmet yasasının 35'inci maddesi, faili meçhuller, kayıplar gibi bütün bu ayrıntılara girdim. Dolayısıyla belki doğrudan ilk kez genel başkanın ağzından demokrasi konusunda ne düşündüğümüzü anlattım. Özellikle belediye başkanlarının tutuklanması, onların sıraya dizilerek elleri kelepçelendikten sonra fotoğraflarının çekilip medyaya gönderilmesi, bunlar zaten demokrasi açısından hoş şeyler değil. Onları söyledik. Güzel bir toplantı oldu" dedi.

Başbakan olduğu takdirde ilk geleceği yerin de Hakkari olacağı yönündeki sözünü yenileyen Kılıçdaroğlu, ''Yine bir başka sözüm daha var. Ben bu coğrafyada barışı ve kardeşliği egemen kılacağım ve bu coğrafyada çatışmayı bitireceğim. Bu konuda elimi taşın altına koyacağım, bedeli ne olursa olsun ben bunu sağlayacağım'' dedi.

BDP'LİLER DE BİZİ DİNLEDİ

Bir gazetecinin, BDP'lilerin de mitingi izlediğini sorması üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Onlar özellikle polis barikatlarının dışında ağırlıklı olarak duruyorlardı. Onlar da dinleyecekler. Sonuçta Cumhuriyet Halk Partisinin özgürlük ve demokrasi konusundaki görüşleri nedir, amaçları nedir? Onu öğrenecekler. Yüzde 10 seçim barajının, anadil yasağının kaldırılması gibi temel konularda CHP'nin görüşünü öğrenmek onların da merak ettiği konulardı. Dinlediler. Dolayısıyla asıl onların değerlendirmesi nedir onu bilemiyorum. Biz Cumhuriyet Halk Partisine, milletvekiline oy istedik. Milletvekilimiz de çıkarsa bundan da son derece mutlu olacağız.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.