İşte iki yeni kent projesi

İşte iki yeni kent projesi
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Avrupa yakasındaki şehrin, Karadeniz kıyısında ve maden alanlarında inşa edileceğini bildirerek, ''Maden ocaklarının artık faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan kurulacak şehir saye

İki yeni şehir buraya kurulacak


Başbakan Erdoğan İstanbul'a kurulacak iki yeni şehrin yerlerini açıkladı.

Başbakanın açıklamasına göre; şehirler her iki yakada Karadeniz kıyısında kurulacak. Yaklaşık 1.5 milyon insanı barındırması hedeflenen şehirlere yerleşme gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecek. Bunun yanında yıllık 60 milyon kapasitesi dünyanın en büyük havalimanı da İstanbul'a kazandırılacak.

Konuşması sırasında salonda bulunan ünlü işadamı Ali Ağaoğlu'na dönen Erdoğan, "Ağaoğlu belki de bu işe girersin.." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'a iki yeni şehir projesini Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Partililer tarafından tamamen doldurulan salonda Başbakan gelmeden önce çalınan şarkılar kalabalığı çoşturdu. Başbakana sürpriz yapmak isteyen partililer, beraber yürüdük bu yollarda şarkısının provasını yaptı. Başbakan salona girdiğinde de şarkı hep bir ağızdan söylendi. Salonda, Başbakanın fotoğrafları eşliğinde Belkıs Akkale'nin sesinden "Benim Sadık Yarim Kara Topraktır" türküsü çalındı.

BÜYÜK USTA SLOGANLARI ATILDI

'Büyük usta' sloganlarıyla kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin ardından merakla beklenen ikinci projesini açıkladı. Sözlerine, " Türkiye ve İstanbul için hazırladığımız iki büyük projenin sunum toplantısına hoş geldiniz " şeklinde başlayan Başbakan Erdoğan, iki yeni şehir projesinin ayrıntılarını verdi.

On yıllar boyunca devam eden plansız betonlaşmanın İstanbul'u mahvettiğini Cumhuriyet döneminin yazarlarından yaptığı alıntılarla anlatan Başbakan Erdoğan, bunu yapanlarn aslında ihanet ettiklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman bir çok yerde yıkım yaptırdığını ancak yasaların hep karşısına engel olarak çıktığını anlatan Erdoğan, "Biz kendi şehirlerimizi, tarihteki gibi muhteşem şehirlerimizi inşa edebiliriz. Yeni şehirler de imar edebiliriz" diye konuştu. İdrak, inşa ve ihya gibi 3 kavram çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, " Biz yeni bir inşa hareketini başlatıp 74 milyonu ihya edecek bir süreci başlattık "dedi. Sözlerini "İki hafta önce Kanal İstanbul'u açıkladık. Türkiye geneli ve dünyada nasıl ses getirdiğini gördük. Proje üretirseniz alıcısı var. Bak diğerleri hemen arkamıza düştü ve hayal üretmeye başladılar. Yetişemedikleri yerde küfrettiler, yalanlar ürettiler" diyerek devam eden Erdoğan, İstanbul için 2 yeni şehrin planına başladıklarını açıkladı.

ŞEHİRLER DEPREM RİSKE AZ BÖLGELERDE KURULACAK

Kurulacak şehirlerden birini Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısında, diğerini de Anadolu yakasında kuracaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan bu şehirleri kurmaktaki amaçlarını şu sözlerle dile getirdi: "İstanbul nüfusunu arttırmak değil, bunu birileri speküle ediyor. Birinci derecede İstanbul’un deprem tehdidi altında olduğunu unutmayınız. En güvenli yerler de şu anda üzerlerinde şehirleri kuracağımız alan. Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm programı kapsamında bu şehirleri kuruyoruz. Zihni hazırlığı yeni başlamadı. Seçimin hemen sonucunda plan-proje çalışmasını yoğunlaştıracağız"

İstanbul'u çirkin yapılardan kurtarmak istediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Deprem olduğu zaman belki yüzbinlerce insanın ölümüne neden olacak yapılanmadan İstanbul’umuzu kurtaralım istiyoruz" şeklinde konuştu.

60 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ YENİ HAVALİMANI YAPILACAK

Karadeniz Sahil Şeridinin deprem tehdidi açısından az riskli bir bölge olduğunu söyleyen Erdoğan şehirlerdeki yerleşimle ilgili olarak , " Kanal İstanbul projesinin de çevresinde belli yapılaşmayı yapacağız. İdeal tespitimiz bir milyon bir tarafta, bir milyon diğer tarafta" şeklinde konuştu. Bu şehirlerde sadece ikameti değil, ekonomik, sportif, kültürel merkezler kurma amacında olduklarını belirten Başbakan, bunun yanında yıllık 60 milyonluk gidiş-geliş kapasitesi olan bir havalimanını da bu bölgeye kazandırma amacında olduklarını da açıkladı.

AĞAOĞLU'NA TAKILDI

Yeni şehirler için adı geçen bölgelerin taş ocakları ve kömür ocaklarından oluştuğunu söyleyen Erdoğan, "Sosyal, ekonomik alanları, yeşil alanları, mabetleriyle her iki şehir de sadece İstanbul’un değil, dünyanın cazibe merkezleri olacak. şeklinde konuştu. Muhtemel bir İstanbul depreminin maliyetinin 100 milyarlarca lira olacağını söyleyen Erdoğan, bu iki yeni şehrin Türkiye'ye yük getirmeyeceğini özellikle vurguladı. Bu sırada salonda bulunan ünlü işadamı Ali Ağaoğlu'na dönen Erdoğan, " Ağaoğlu belki de bu işe girersin.." dedi. Bu söz salonda gülüşmelere yol açtı.

DEPREM RİSKE OLAN BÖLGELER TAŞINACAK

Erdoğan deprem riski taşıyan bölgelerin taşınacağını ve bunun gönüllülük esasına göre yapılacağını da açıklayarak, " Kimse mağdur edilmeyecek. İki yeni şehirle İstanbul’un küresel bir şehir olma hüviyetini güçlendiriyoruz" şeklinde konuştu,

3. KÖPRÜ GÜZERGAHI BU ŞEHİRLERDEN GEÇECEK

Kurulacak iki şehrin İstanbul’un uzantıları olacağını özellikle belirten Erdoğan, üçüncü köprü güzargahının da bu şehirler geçeceğini söyledi. Erdoğan " İki şehir yerel değerlerin yaşatıldığı, her türlü imkanın olduğu şehirler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek" diye konuştu.E rdoğan İstanbul'un finans merkezi olması hedefinin kurulacak bu iki yeni şehirle daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.

ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK

Kurulacak şehirlerin kesinlikle çevreye zarar vermeyeceğini söyleyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü : Bu insanları güçlendiren bir anlayışla inşa edilecek. Her türlü turizm, fuar organizasyonu için İstanbul bu şehirlerle çekim merkezi olacak. Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında, o maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. 40 bin hektarlık alan üzerine kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak. Yeşile ve hayata kavuşacak. İstanbulluların denize, kültür ve turizme ulaşım noktaları bu şehir olacak. Liman ve marinalarıyla aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Spor noktasında İstanbul ’a önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

SEÇİMDEN BİR YIL SONRA BAŞLAYACAK

İki şehir projesinin ayrıntılı ve hassas bir etüd aşamasından sonra yükselmeye başlayacağını söyleyen Erdoğan, "Seçimden sonra bir yıl sonunda artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak" diye konuştu. Erdoğan, 3. köprünün de ihalesini yapmış olacaklarını da sözlerine ekledi.

MUHALEFETE GÖNDERME

"Bazı muhalefet, medya ve yazarların da bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını tahmin etmek güç değil" diyen Erdoğan"Tahmin ederim ki ben yanılırım. Arzumuz o ki muhalefet partileri ‘’Burada insan yok rantiye var’’ gibi peşin bir hüküm vermeden önce böyle bir vizyonu paylaşabilme gayretine girsinler" ifadesini kullandı.

GALOŞ GİYENLER

Hükümetinin yaptığı icraatları anlatan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un Türkiye demek olduğunu bir örnekle anlattı. Iğdır'da yol üzerinde bir eve uğradıklarını ve kendilerine çay ikram edildiğini söyleyen Erdoğan, "Oradaki vatandaşlarımızın İstanbul'da akrabaları vardı" diye konuştu. Misafir oldukları evin ağırla yan yan olduğunu söyleyen Erdoğan, " Tabi muhabbetle ziyaret edenler var bir de galoş giyerek ziyaret edenler var, ayakkabısını çıkarıp girenler var" diyerek isim vermeden muhalefete göndermede bulundu. Erdoğan'ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı. Başbakan konuşmasının ardından partisinin İstanbul Milletvekili adaylarını sahneye davet etti. Adaylarla birlikte el ele tutuşup poz veren Erdoğan ardından helikopterle Çorlu'ya geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.