İzmir projelerini açıkladı
Yat turizminin Türkiye için potansiyeli yüksek bir alan olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin, coğrafi özellikleri, sahil uzunluğu ve Akdeniz çanağındaki konumuna bakıldığında, bu alanda arzu edilen noktada bulunmadığını söyledi.
Yıldırım, Akdeniz çanağındaki 23 ülke arasında İspanya, İtalya ve Fransa'nın yat turizminden yaklaşık yüzde 80 pay aldığını belirterek, ''Akdeniz'de en fazla sahili olan bir ülkenin sektörden bu denli mütevazı pay alması bizi rahatsız ediyor ama çok da ümitsiz olmaya gerek yok'' dedi.
Türkiye'de yat kapasitesinin 8,5 yılda ikiye katlandığını aktaran Yıldırım, artışın aynı seyrinde devam etmesi halinde 2023'te 50 bin yat kapasitesine ulaşma hedefinin tutturulacağını aktardı.
Yıldırım, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir'in Türkiye'nin batıya açılan kapısı olduğunu, ''İzmir'' denilince akla liman ve denizin geldiğini dile getirerek, ''Peki bu konularda hak ettiği noktaya gelmiş mi, gelmemiş mi? Maalesef denizcilik ve denizcilik faaliyetleriyle ilgili İzmir, geçmişteki parlak günlerinin gerisine düşmüştür'' diye konuştu.
İzmir'le ilgili pek çok projeleri olduğunu, bunları önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyuracaklarını bildiren Yıldırım, İzmir'in acil konularına el attıklarını söyledi.
''İzmir'e iki kruvaziyer limanı lazım"
Alsancak Limanındaki viyadüklü yolla ilgili sorunun nihayet çözüldüğünü, Mayıs sonuna kadar bağlantının sağlanıp bu sorunu İzmir'in gündeminden çıkaracaklarını anlatan Yıldırım, kruvaziyer turizminin önemine değindi. Bakan Yıldırım, ''İzmir'e iki kruvaziyer limanı lazım. Bunun da planlamasını yapıyoruz. Yat limanı bakımından sadece Çeşme Yarımadası'nda yapmak yetmez. Orada 3-4 projemiz var. Körfez içinde de Bayraklı, Karşıyaka ve Pasaport'ta yat limanı şeklinde bir düzenleme, bir proje çalışması mutlaka yapacağız. Bunun kararını verdik'' diye konuştu.
Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı limanları arasında yer alacak Çandarlı Limanı ihalesinin gerçekleştirildiğini, Mayıs ayının ikinci veya üçüncü haftasında buranın da temelinin atılacağını belirten Yıldırım, İzmir'de metro çalışmalarıyla ilgili daha fazla gelişme sağlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi.
Yeterli kaynağı olmayan belediyelerin destek istemesine olumlu baktıklarını, bunun ilk uygulamasını Ankara'da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yıldırım, İzmir'de bir yandan altyapı eksikliklerini gidereceklerini, ondan sonra kentin üstyapısıyla ilgileneceklerini belirterek, şöyle devam etti:
''İzmir'i bir zenginlik merkezi, eski günleri gibi nasıl yaparız? Bütün sivil topluk kuruluşlarıyla buna kafa yormamız lazım. Bizim ciddi hazırlıklarımız var. 2 Mayıs'tan sonra bunları İzmir kamuoyuyla paylaşacağız. İzmir'i marka şehir yapmak için el birliğiyle çalışmamız lazım. İzmir'de siyaseti bir kenara itip İzmir Partisi olarak hepimizin bu çalışmayı canla başla gerçekleştirmesi lazım. Ben buna inanıyorum. Bütün samimiyetimle söylüyorum.''
İzmir'e siyaset için değil, hizmet yapmak için geldiğini vurgulayan Yıldırım, ''İzmirlilerin düşünceleri, yaşamları, kabulleri neyse bizim başımızın gözümüzün üstünde yeri var'' şeklinde konuştu.
Binali Yıldırım'ın konuşmasının ardından Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Yıldırım'a kurumun yayınlarından takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.